Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nedostaje anesteziološki uređaj

Autor: Teuta Babajko Jamičić

25.02.2010. 23:00
Nedostaje anesteziološki uređaj

Foto: Vedran SITNICA



Trenutačnu Opća bolnica za kupnju tog uređaja nema novaca. U kriznoj situaciji, kakva je sada u Hrvatskoj, dr. Nakić navodi, kako je teško očekivati pomoć donatora, kao što je bio slučaj s magnetskom rezonancijom, vrijednom 10 milijuna kuna, koju su prije četiri godine Općoj bolnici Zadar donirali zadarski gospodarstvenici
Magnetsku rezonanciju, koju su zadarski gospodarstvenici prije četiri godine donirali Općoj bolnici Zadar, trebalo bi dodatno opremiti anesteziološkim uređajem pomoću kojega bi se kvalitetno pretraga mogla obavljati i djeci mlađoj od deset godina. Anesteziološki uređaj je potreban jer se malu djecu mora uspavati da bi se kvalitetno obavilo snimanje magnetskom rezonancijom, u protivnom pretraga se kvalitetno ne može obavljati. Donedavno, u Općoj bolnici, unatoč nedostatku tehničkih uvjeta, magnetskom rezonancijom su se snimala djeca mlađa od 10 godina, no kako su ona nemirna, pretrage su se nerijetko morale ponavljati nekoliko puta. Iz tog razloga, dakle zbog nedostatka tehničkih uvjeta za kvalitetno obavljanje te pretrage, prije mjesec dana zadarska Opća bolnica odustala je od snimanja magnetskom rezonancijom djece mlađe od deset godina.
Dr. Dario Nakić, ravnatelj zadarske Opće bolnice, pojašnjava kako za kvalitetno obavljanje pretrage djeci mlađoj od 10 godina, magnetsku rezonanciju nužno je opremiti anesteziološkim uređajem. Naime, za snimanje magnetskom rezonancijom djecu je potrebno uspavati, u protivnom su nemirna i pretraga se mora obavljati nekoliko puta.
– Magnetsku rezonanciju s anesteziološkim uređajem imaju samo zagrebačke bolnice, odnosno klinike. Mi, iako nemamo taj uređaj, dakle tehničke uvjete za snimanje djece mlađe od 10 godina magnetskom rezonancijom, izlazili smo roditeljima u susret i pretragu obavljali u zadarskoj Općoj bolnici. No, uvidjeli smo kako to nema smisla jer su djeca nemirna i snimanja se moraju nerijetko ponavljati. Zbog toga, nedavno smo odustali od snimanja magnetskom rezonancijom djece mlađe od deset godina, govori dr. Nakić, ističući kako je magnetsku rezonanciju potrebno opremiti anesteziološkim uređajem, vrijednim oko milijun kuna, za što sada zadarska Opća bolnica nema novaca.
U budućnosti, kako bi se pretraga magnetskom rezonancijom mogla obavljati i djeci mlađoj od deset godina, dr. Nakić najavljuje da će Opća bolnica Zadar nastojati nabaviti spomenuti anesteziološki uređaja. Trenutno, Opća bolnica za kupnju tog uređaja nema novaca, a niti je njegova nabavka na listi prioriteta. U kriznoj situaciji, kakva je sada u Hrvatskoj, dr. Nakić navodi, kako je teško očekivati pomoć donatora, kao što je bio slučaj s magnetskom rezonancijom, vrijednom 10 milijuna kuna, koju su prije četiri godine Općoj bolnici Zadar donirali zadarski gospodarstvenici.
Tada, u ime zadarskih gospodarstvenika, akciju je vodio Dario Jurin, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Zadar. Sada Jurin priznaje kako je financijska situacija izuzetno teška, zbog čega nisu u planu nikakve zajedničke donacije zadarskih gospodarstvenika.