Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Polovična rješenja sprječavaju bezvlašće u lukama?

Autor: Ivana Burica

25.02.2010. 23:00
Polovična rješenja sprječavaju bezvlašće u lukama?

Foto: Zvonko KUCELIN



Pročelnik Jerolim Uroda upozorava da bi prema proceduri koju propisuje aktualni Zakon o pomorskom dobru, za utvrđivanje granica lučkog područja trebalo utrošiti čak deset godina i sto milijuna kuna! U pripremi je novi zakon o pomorskom dobru i morskim lukama koji bi trebao pojednostaviti proceduru oko određivanja granica lučkog područja, ali se njegovo donošenje stalno odugovalči
Nakon što je pred godinu dana Komunalnoj tvrtki Mulić d.o.o. privremeno produžena koncesija u nekoliko sportskih luka na Dugom otoku, zbog isteka postojećih koncesija te zbog istovremenog nepostojanja uvjeta za raspisivanje novog natječaja za koncesije, na današnjoj Skupštini Zadarske županije vijećnici će se očitovati o produženju koncesija u još sedam sportskih luka.
Riječ je o sportskim lukama Jaz i Gradska luka u Biogradu, Dolaška Draga u Dragama, Silba, Pakoštane, Veli Iž te sportskoj luci na području k.o. Kukljica. Koncesije nad njima trebale bi biti produžene do kraja ove godine.
Naime, postojeći Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, koji u odnosu na namjenu kojoj služe, luke dijeli na luke otvorene za javni promet i luke za posebne namjene, nalaže županijama utvrđivanje granica lučkog područje za sve luke županijskog i lokalnog značenja otvorene za javni promet.
Utvrđivanje granica lučkog područja dugotrajan je i skup proces. Pročelnik za pomorstvo i turizam u Zadarskoj županiji Jerolim Uroda upozorava da bi prema proceduri koju propisuje aktualni Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, za utvrđivanje granica lučkog područja trebalo utrošiti čak deset godina i sto milijuna kuna!
– U pripremi je novi zakon o pomorskom dobru i morskim lukama koji bi trebao pojednostaviti proceduru oko određivanja granica lučkog područja.
No problem je što se njegovo donošenje stalno odugovlači i razvlači od nemila do nedraga. Nitko od onih koji ga pišu ne zna reći kad će konačno biti napisan. Ministarstva nikako da se među sobom usklade, a sav taj, usudio bih se reći nemar, prelama se na županijama kojima su ruke zavezane. Baš smo ovih dana mi županijski pročelnici za pomorstvo imali sastanak u Ministarstvu ribarstva i ruralnog razvoja. Išli smo tamo u svezi s problematikom ribarske infrastrukture, ali nismo mogli ne spomenuti probleme s koncesijama. Situacija je svagdje ista i županijama ne preostaje ništa drugo nego da koncesije na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje sportskih luka produljuju do daljnjega. Svi protestiraju jer zapravo nikome nije jasno što raditi. Ovakvim polovičnim rješenjima smatramo da ipak pomažemo jer barem odgađamo nastupanje bezvlašća u sportskim lukama, kazao je Uroda. Inače, županije koncesije produžuju oslonjene na Zakon koji dopušta produženje koncesije u dva slučaja. Jedan od ta dva slučaja definiran je kao “viša sila”, u što se mogu svrstati i spomenute odluke, odnosno prijedlozi o produženju koncesija.
Novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama predviđa i da sportske luke, nakon što budu imale utvrđene granice lučkog područja iz nadležnosti županija, prelaze pod nadležnost županijskih lučkih uprava.
Županijskoj lučkoj upravi Zadar dosad su po naputku Ministarstva mora na upravljanje dane luke: Diklo, Draženica, Maestral, Foša, Vitrenjak, Jazine i Bregdetti, koje su PP-om Grada Zadra utvrđene kao luke otvorene za javni promet – luke lokalnog značenja. Te su luke od 1998. godine bile pod koncesijom Obale i lučica, a Županijskoj lučkoj upravi Zadar na upravljanje su dane u granicama iz Odluke o dodjeli koncesije iz 1998. godine.