Regata za razvoj eko i etno turizma

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
press_atrij
A. SITNICA
S predstavljanja regate u Atriju

Peta jubilarna hrvatska rafting regata "Zrmanja 2010" ove godine bit će  megalomanski događaj koji će  u jednu cjelinu povezati turizam, sport te kulturnu i  prirodnu baštinu Zadarske  županije. Regata će se održati  od 23. do 24. travnja, a u ta dva  dana uz samu regatu kao centralni dio manifestacije održat  će se seoska olimpijada i etno  - eko večer pod nazivom "Da  bi znao kamo ideš moraš znati  odakle dolaziš", rečeno je na  današnjoj tiskovnoj konferenciji koja je održana u Caffe  baru Atrij u Zadru

Regata na Zrmanji održat  će se 24. travnja i na njoj će  sudjelovati oko 50 šesteročlanih ekipa, od koji će veliki dio  biti iz zemalja u okruženju. Za  sudjelovanje nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo, a  svaka ekipa će imati svog skipera. Kao i uvijek do sada na  cijeloj stazi duž rijeke bit će  raspoređeni interventni timovi koji će brinuti za sigurnost  natjecatelja. Eko etno večer  bit će dan ranije u Obrovcu,  kako je rekao direktor Regate  Đuro Župan:

- Organizirajući regatu sam  po sebi se nametnuo razvoj u  pravcu eko i etno turizam.  Time se u jednu cjelinu povezuje Velebit, Bukovica i  Ravni kotari. Na eko etno  večeri više do dvadeset izlagača s prostora Zadarske  županije izložit će svoje proizvode, prikazat će se tradicija  ovog prostora, seoska olimpijada održat će se u pet disciplina - bacanje kamena s  ramena, bacanje potkove,  trčanje u vrečama, povlačenje  konopa, skok u dalj. Do sada  se za Olimpijadu prijavilo već  petnaest ekipa, a do samog  natjecanja očekujemo da će ih  se prijaviti bar još toliko. Naglasio bih kako su važnost  ovog događaja prepoznale sve  jedinice loklane samouprave  u Zadarskoj županiji kojima  smo se obratili za pomoć.

Župan posebno napominje  kako regata uz turistički i  sportski ima i humanitarni karakter. Zadnji dan održat će  se aukcija slika, a sva prikupljena sredstva bit će donirana Dječjem vrtiću latica  za djecu s teškoćama u razvoju. Taj dan štičenici Latice  bit će i posebni gosti regate.
Današnjoj konferenciji  prisustvovali su direktor Zadarsle županije Ivo Dunatov i  predstavnica PP Velebit Ivana  Maras. Dunatov je kazao kako regata osim što promiće  aktivni i uopće turizam u Zadarskoj županiji, promiće i  kulturu i tradiciju ovog prostora. Maras je posebno naglasila činjenicu što ova manifetsacija i njoj slične jačaju  svjest ljudi o prirode.

- U Zrmanji ima petnaest  ribljih vrtsa od čega je osam  endemskih, a pet njih  ugroženo. Zrmanju treba  zaštiti od devstacije. Na njoj  ne terba graditi akumulacijska  jezera već je treba koristiti  na  ovaj način, kaže Maras.

Organizator regate je Riva  rafting centar, putnička agencija d.o.o. Suorganizatori su  Hrvatski kajakaški savez, Hrvatska turistička zajednica,  Rafting, kajak - kanu klub  "Veliki buk" te tvrtka Terra  Tedania. Predsjednik Organizacijskog odbora je ministar  Božidar Kalmeta

 NA REGATU VIŠE NITKO NEĆE BITI POZIVAN
Prethodnih godina organizatori su na Regatu pozivali osobe iz javnog i  zabavnog života kako bi je dodatno promovirali, ali ove godine to nije  slučaj.
- Regata je postala poznata i njoj ne treba dodatna promocija. Ove godine  sami su nam počeli prijavljivati sportaši i estradne zvijezde. Njihova imena  ćemo obajviti na drugoj presici uoči same regate, rekla je glasnogovornica  regate Nikolina Radić Anić

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno