Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Škarpina” je pustolovina

Autor: Krešimir Bukvić

25.02.2010. 23:00
“Škarpina” je pustolovina


“Škarpina” je skup različitih događanja s naglaskom na pustolovinu na otvorenom. Trajat će tri dana u okviru kojih će sudionici osim već tradicionalne utrke po škrapama imati prilike uživati i u nizu drugih zabavnih događanja u prirodi, naglašava član “TRS-a” Vlado Jureško
Ugljansko-pašmanska udruga za unaprjeđenje života na otocima TRS u suradnji s Turističkom zajednicom općine Preko pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Zadarske županije 1. svibnja 2010. godine organizira u Preku pustolovno događanje “Škarpina”.
– ‘Škarpina’ je skup različitih događanja s naglaskom na pustolovinu na otvorenom. Trajat će tri dana u okviru kojih će sudionici osim već tradicionalne utrke po škrapama imati prilike uživati i u nizu drugih zabavnih događanja u prirodi, naglašava član TRS-a Vlado Jureško.
Da ne bi bilo zabune, s obzirom da u ožujku na otoku Pašmanu kreće i utrka “Škraping”, Jureško objašnjava koje su bitne razlike između široj javnosti već dobro poznatog “Škrapinga”, klasične trekking utrke koja se zadnjih nekoliko godina odvijala prvo na otoku Pašmanu, a onda i na otoku Ugljanu, te događanja “Škarpina”.
– U ‘Škrapingu’ je ključno biti najbrži, dok je ‘Škarpina’ pustolovina kod koje se umjesto brzine traži dobro planiranje. Natjecatelj osvaja kontrolne točke i postavljene izazove na stazi te neće morati osvojiti sve točke ili izazove da bi pobijedio. Osvajat će one točke i izazove za koje misli da će mu biti dovoljne za dobar rezultat. Ovako postavljenim konceptom natjecanje postaje pustolovina i može sudjelovati svatko bez obzira na dob i kondiciju. Izazovi su stoga posebna čar ovog događanja, a sastoje se od biciklizma po brdskim stazama, slobodnog penjanja, kayaka, škrapinga i pronalaska tajne točke, naglašava Jureško.
Sama pustolovna utrka starta u 9 sati, a predviđeno trajanje je do 18 sati.
– Osim ovog događanja, kao što sam već spomenuo, tijekom vikenda organizirat ćemo još i otvorenje izložbe slika, videoprezentacije sličnih događanja u svijetu, a neće nedostajati ni bogatog kulturno-zabavnog programa u okviru kojeg će biti predstavljene lokalne vrijednosti i tradicija, gastro show i koncert uživo, izdvaja Jureško.
Organizatori se nadaju da će potencijalni sudionici prepoznati “Škarpinu” kao nastavak hvaljenog događanja “Škraping” koji su do sada organizirali.
– Kako je ‘Škraping’ od male utrke prerastao u masovni događaj, a zbog novonastalih okolnosti oko svojatanja njegova naziva, mi koji smo protekle četri godine organizirali ‘Škraping’ odlučili smo se na nov i drugačiji pristup ovom sportsko-turističkom projektu i osmislili pustolovinu i odličnu zabavu u prirodi za velik broj ljudi. ‘Škarpina’ i dalje ima jako izraženi promotivni karakter otoka te s pravom nosi titulu sportskog događanja broj jedan na svim našim otocima, tim više kada uzmemo u obzir da organizacija ‘Škarpine’ izvan turističke sezone osigurava preko 1.000 noćenja na otoku. Vjerujem da s pravom možemo zaključiti da naše pustolovno događanje ‘Škarpina’ postaje jedno od najvažnijih sportsko-turističkih proizvoda otoka i županije, zaključuje Jureško.
Sve informacije o “Škarpini” mogu se naći na www.skarpina.info.