Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Turčinov: Županija gubi novac, poduzetnici koncesije, a pročelnici živce

Autor: Nives Rogoznica

25.02.2010. 23:00
Turčinov: Županija gubi novac, poduzetnici koncesije, a pročelnici živce

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Bez rasprave i bez glasova „protiv”, a uz devet opozicijskih suzdržanih glasova, Županijska skupština je na današnjoj sjednici za ravnatelja Županijske uprave za ceste ponovo imenovala Milu Fabijana kojeg je predložilo Upravno vijeće Županijske uprave za ceste. Osim Fabijana na natječaj su se javili još Dinko Kardum iz Zadra, Božidar Štajduhar iz Čazme i Ivica Musić iz Lišana Ostrovičkih za kojeg je utvrđeno kako ne zadovoljava uvjetima iz natječaja, odnosno nema potrebnih pet godina staža.
Školama nužan minimum zbog kašnjenja Vlade
Jedini vijećnik koji se javio za raspravu prilikom glasovanja o prijedlozima planova rashoda za nabavu proizvedene dugotrajne imovine i dodatnih ulaganja na nefinancijskoj imovini, te planova rashoda za materijal, dijelove i usluge tekućeg i investicijskog održavanja osnovnih i srednjih škola bio je Predrag Šarić (HNS).
– Županija iz državnog proračuna dobiva sredstva za financiranje svega što je navedeno prema kriterijima broja razreda, broja učenika i veličine zgrade. U našem prikazu je šturo navedeno što se kome dodjeljuje i nisu razrađeni kriteriji dodjela kako bi bili u skladu s kriterijima Vlade, tako da imamo situaciju da se jednako izdvaja za školu u Gračacu i Obrovcu ,a nije vidljivo zašto. Mislim da je to nekvalitetno napravljeno i da prijedlog treba razraditi, kazao je Šarić koji je, međutim, nakon pojašnjenja župana Stipe Zrilića i sam digao ruku „za”.
Župan Zrilić je vijećniku Šariću odgovorio kako „možda ima krivog savjetnika”.
– Odluka Vlade je kasnila i mi nismo imali vremena pripremiti odluke vezane uz sva sredstva koja se odnose na školstvo, a sada se samo dodjeljuju minimalna sredstva koju su potrebna školama za hitne intervencije. Za sljedeću sjednicu Skupštine pripremiti ćemo odluke iz kojih će biti vidljivi svi kriteriji, rekao je župan.
SDP suzdržan na „žeton produljenja koncesija”
– Zbog činjenica da novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama koji utvrđuje granice lučkih područja nikako ne dospijeva na dnevni red Sabora i loše organizacije resorne službe u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, ova je Županijska skupština je stavljena pred čin da kreativno tumači zakonske propise. Dosadašnje koncesije ističu, a novi natječaju se radi neusklađenosti zakona i propisa ne mogu raspisati. To znači da bi vrijedni prostori koji Županiji donose prihode od koncesija, ako se n izglasuju „žeton” produljenja koncesija, prema dosadašnjoj ažurnosti u donošenju ovog zakona, mogli još godinama ostati neiskorišteni. Ja se sad pitam, što ako ni za godinu dana zakon ne bude izglasan, hoćemo li onda opet ubacivati žeton u koncesiju?, kazao je u ime kluba vijećnika SDP-a Nikola Turčinov obrazlažući zašto SDP-ovi vijećnici ostaju suzdržani prilikom glasovanja o izmjenama odluka o dodjeli koncesiji za sedam koncesionara, to jest njihovu produljenju do ostvarivanja zakonskih uvjeta za raspisivanje natječaja.
-Uz loš Zakon o trošarinama na plovila i loš Zakon o morskom ribarstvu ovo je još samo jedan u nizu primjera koji pokazuju kako se legislativa piše i donosi uz ureda u Zagrebu bez uvida u stanje na terenu. Ako ne vjerujete meni, pitajte ribare i proizvođače malih brodica, dodao je Turčinov pozivajući ministra Kalmetu da se kao resorni ministar založi da novi Zakon o pomorskom dobru što prije prođe saborsku proceduru jer „nema smisla da radi birokracije Županija gubi novac, poduzetnici koncesije, a pročelnici živce”.
-Zakon je u proceduri i treba ga donijeti što prije. Utvrđivanje granica pomorskog dobra nije lako riješiti, zato je i predložena pojednostavljena procedura, a sve kao bi pomorsko dobro bilo u funkciji ostvarivanja prihoda, odgovorio je župan Zrilić.
Većina točka dnevnog reda sjednice Županijske skupštine odnosila se upravo na koncesije na pomorskom dobru, bilo da je riječ bila o promjeni odluke o dodjeli koncesije – to jest produljenju koncesije, o prestanku koncesije po njezinom isteku, dodjeli novih koncesija ili, u dva slučaja, njihovom prijenosu, a vijećnicima je dostavljeno i kratko izviješće o stanju u marikulturi na području Zadarske županije na koje se osvrnuo SDP-ovac Duško Vidov.
– Podržavam marikulturu, i u marikulturi je u Zadarskoj županiji puno napravljeno. Što me smeta? Ima koncesionara koji po završetku koncesije ostave bove, ili se koncesionirana područja još nastave koristiti. 2003. je „Cenmaru”, današnjem „Cromarisu”, završila koncesija, a područje se još koristi. Ne smijemo dopustiti na nam marikultura bude u koliziji s turizmom. Ako je neka uvela pogodna za turizam, po završetku koncesije , koncesionar je treba napustiti i uzgajati ribu, kako zakon i propisuje, na otvorenom moru, kazao je Vidov na što mu je župan Zrilić odgovorio kako u takvim slučajevima jedinice lokalne samouprave trebaju biti nositelji inicijative za izmjenu Prostornog plana Zadarske županije.