Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U redu za dječji doplatak

Autor: Anamarija Bilan

25.02.2010. 23:00
U redu za dječji doplatak

Foto: A. SITNICA



Kao još jedan problem Petar Kolanović je istaknuo velik broj nepotpunih zahtjeva. Kaže da su naši sugrađani poprilično nemarni i nepažljivi pa se često događa da velik broj zahtjeva za dječji doplatak nema potpunu dokumentaciju što produljuje rješavanje postupka
Danas je bio zadnji dan za predaju zahtjeva za neprekinuto primanje dječjeg doplatka, što se moglo vidjeti i po velikom broju građana koji su čekali u redu. Naime, šalteri za predaju zahtjeva za dječji doplatak smješteni su na katu zgrade koju dijele HZZO i HZMO, a građani koji su htjeli predati zahtjev čekali su u redu koji se protezao do prizemlja.
Iako se zahtjeve za neprekinuto primanje dječjeg doplatka moglo predati tijekom cijele veljače, izgleda da su naši sugrađani čekali do zadnjeg trena.
– Imam dvoje djece i već duže primam dječji doplatak tako da moram predati zahtjev do kraja veljače kako bih bez prestanka nastavila s primanjem doplatka. Zahtjev nisam predala ranije jer mi se nije dolazilo do grada i nisam imala vremena, rekla je jedna majka koja je htjela ostati anonimna, a koju smo danas sreli u redu. Dodala je da joj ne smeta čekati kad zna da će ostvariti pravo na dječji doplatak.
Petar Kolanović, predstojnik Područne službe HZMO-a u Zadru, rekao je da ove godine očekuje da će broj korisnika dječjeg doplatka biti sličan prošlogodišnjem.
– Moram istaknuti da svi građani koji žele bez prekida i tijekom sljedeće godine primati dječji doplatak mogu i u subotu poštom poslati svoje zahtjeve. Naši šalteri neće raditi, ali mogu predati zahtjeve na pošti te će i na taj način ostvariti pravo na doplatak bez prekida, rekao je Kolanović i istaknuo da mu nije jasno zašto većina građana čeka zadnji tren za predaju zahtjeva i na taj način “zapnu” u gužvi.
Kolanović je dodao da su iz zavoda često upozoravali i podsjećali građane da tijekom veljače predaju zahtjeve i da ne čekaju zadnji dan kako bi izbjegli stvaranje gužvi, ali izgleda da ih građani nisu čuli.
– Gužve za predaju zahtjeva su počele od utorka, dakle, zadnji tjedan ovoga mjeseca. Zahtjeve primamo na dva šaltera, a prema onome što sam vidio predaja ide brzo, ljudi čekaju 15-ak minuta, tako da nije strašno, kazao je Kolanović. Istaknuo je da su u ovom mjesecu do prije nekoliko dana primili manje zahtjeva nego prošle godine u ovo vrijeme. No očekuje da će na kraju njihov broj biti sličan prošlogodišnjem. Naime, kako je sam rekao, cenzusi se nisu mijenjali već tri godine, a i plaće nisu rasle tako da bi broj korisnika mogao biti sličan prošlogodišnjem.
Kao još jedan problem Kolanović je istaknuo velik broj nepotpunih zahtjeva. Kaže da su naši sugrađani poprilično nemarni i nepažljivi pa se često događa da velik broj zahtjeva za dječji doplatak nema potpunu dokumentaciju, što produljuje vrijeme rješavanja postupka.