Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Znanstvena dostupnija invalidima

Autor: Teuta Babajko Jamičić

25.02.2010. 23:00
Znanstvena dostupnija invalidima

Foto: Adam VIDAS



Prema projektu i pripadajućem troškovniku, odnosno financijskom planu koji je Znanstvena knjižnica ponudila Gradu Zadru, vrijednost radova je procijenjena na 260 tisuća kuna
Grad Zadar raspisuje natječaj za adaptaciju garderobe u korisničke prostore i gradnju čvrste rampe za invalide u zadarskoj Znanstvenoj knjižnici. Prema projektu i pripadajućem troškovniku, odnosno financijskom planu koji je Znanstvena knjižnica ponudila Gradu Zadru, vrijednost radova je procijenjena na 260 tisuća kuna.
Radovi bi, prema očekivanjima Mira Grubića, ravnatelja zadarske Znanstvene knjižnice, trebali biti završeni tijekom ove godine. Izgradnjom čvrste rampe za invalide i adaptacijom garderobe u korisničke prostore u prizemlju, Znanstvena knjižnica svoje će usluge prvi put približiti i korisnicima s otežanim kretanjem.
– Čvrsta rampa za invalide izgradit će se desno od ulaza u Znanstvenu knjižnicu, a rampom će osobe s otežanim kretanjem ulaziti u prostoriju gdje će im biti dostupne sve usluge Znanstvene knjižnice. Inače, riječ je o prostoriji veličine 40-ak metara četvornih koja se do sada koristila kao garderoba, a realizacijom ovog projekta bit će namijenjena prije svega osobama s otežanim kretanjem. Uz to, u blizini su i dva zahoda od kojih će se jedan urediti za potrebe invalida, govori Miro Grubić, dodajući da je spomenuti projekt prihvatio i Studentski zbor, odnosno predsjednik Stipan Dilber i studentica Marina Bura.
Uređenjem prostorija u prizemlju usluge Znanstvene knjižnice postat će dostupnije invalidima. No pri realizaciji ovog projekta, mislilo se i na one invalide koji i dalje žele odlaziti na treći kat, gdje je centralni dio Znanstvene knjižnice. Za njih će se, kako naglašava Jurić, nabaviti pomagalo za stubište. Tako će osobama s otežanim kretanjem, usluge Znanstvene knjižnice biti dostupne i u prizemlju i na katu.
U nove prostorije u prizemlju, u budućnosti možda se presele i usluge namijenjene slijepim i slabovidnim osobama. Podsjetimo, prije dvije godine u Znanstvenoj knjižnici promovirana je nova usluga namijenjena slijepim i slabovidnim korisnicima. Za to Znanstvena knjižnica ima osnovnu opremu, računalo s programom koji sintetiziranim govorom “čita” sadržaj zaslona i elektroničko povećalo. Takvo povećalo omogućuje osobama s minimalnim ostatkom vida čitanje tiskovina.
U budućnosti ravnatelj Grubić planira i realizaciju glazbene slušaonice.