Županija iz sredstava MIOC-a platila 9.000 kn KK Zadar

Slika korisnika admin
kkcibona_stipcevic
Zvonko KUCELIN
Sredstva namijenjena školama završila na računu KK Zadra

Ravnatelj Gimnazije Franje Petrića Zdravko Ćurko potvrdio je da je Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru uputio kaznenu prijavu protiv Košarkaškog kluba Zadar i Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije zbog plaćanja ulaznica za košarkašku utakmicu iz sredstava namijenjenih školi.

- Kaznenu prijavu sam podnio ubog osnovane sumnje da su ostvarena bitna obilježja počinjenja kaznenog djela prijevare, zlouporabe položaja i ovlasti, te protuzakonite naplate isplate, precizirao je Ćurko.

Ravnatelj Gimnazije Franje Petrića prijavu je podnio nakon što je UO za društvene djelatnosti na račun KK Zadar platio 9.000 kuna za 300 ulaznica.

- Počelo je tako što mi je iz KK Zadar rečeno da će dati besplatno ulaznice za učenike. Zatim je jedan dečko donio 300 ulaznica za utakmicu Zadra-Cibona koje se održala prije oko mjesec dana i učenicima su ulaznice podijeljene. Rečeno je da je to besplatno i nikakav ugovor nisam potpisao s KK Zadar. Potom je prije nekoliko dana iz KK Zadar stigao račun u kojem stoji da je cijena tih 300 ulaznica 9.000 kuna, pozivaju se na nepostojeći ugovor i traže da platim. Nazvao sam u KK Zadar gdje su mi rekli da je to formalnost, i da će račun platiti neki sponzor. Međutim, prije tri, četiri dana mi je iz računovodstva Županije kazano da će taj račun platiti Županija. Pročelniku UO za društvene djelatnosti Ivanu Šimuniću sam tad uputio upozorenje, jer ja neću šutjeti o tome. Ali oni su očito misli da ću šutjeti kao i ostali, jer to se radi i drugim školama, ali ja se ne bojim. Moja ljutnja leži

u tome što se profesionalni sport stavlja ispred škole. Šimunić mi ništa nije odgovorio, nego je Košarkaškom klubu Zadru isplatio novac. Kad sam vidio da je ignorirao moje upozorenje, poslao sam Općinskom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu, pojasnio je Ćurko navodeći kako je 9.000 kuna KK Zadar isplaćeno sa stavke „opći poslovi", a riječ je o stavci po kojoj je Gimnaziji odobrena 21.000 kuna.

- Tražim da se Šimunićev postupak sankcionira, jer je riječ o nezakonitom postupku i da on, kao odgovorna osoba, snosi posljedice jer ne može obnašati posao od društvenog interesa. Je li tko njega pritisnuo da to napravi ili nije, i tko je iznad njega, mene ne zanima. Radi se o tome da Županijska skupština odobrava sredstva za škole i Županija smije plaćati samo po računima koje ravnatelj škole dostavi, a ovako nešto se ranije nikad nije dogodilo, niti se smije događati, također je rekao Ćurko dodajući kao je on, kao ravnatelj, uostalom i plaćen za to da se u poslovanju škole poštuju zakoni.

Ćurko je kazao i kako zbog ovog postupka Županije nije u mogućnost platiti odvoz posječenih stabala koja trunu u dvorištu škole.

 
ŠARIĆ: PO ČIJEM JE NALOGU NOVAC IŠAO KLUBU?
Svetko Šarić na Aktualnom satu Županijske skupštine iznio je sumnju da KK Zadar i županijski Upravni odjel za društvene djelatnosti reketare zadarske škole.
- Predstavnik KK Zadar pred neko je vrijeme posjećivao određene zadarske škole i u cilju popularizacije košarke i navijačke kulture učenicima nudio ulaznice konkretno za utakmicu Zadar - Cibona. Ravnatelji su prihvatili, misleći da su ulaznice besplatne. No, nakon nekog vremena KK Zadar je školama ispostavio račune od kojih su neki iznosili i 10.000 kuna. Račune je s konta škola, a bez znanja ravnatelja, platio županijski UO za društvene djelatnosti. Rezultat je da neki ravnatelji protiv KK Zadar i UO za društvene djelatnosti podnijeli kaznene prijave, kazao je Šarić dodavši da je očito riječ o nelegalnom finaciranju jednog sportskog kluba.
Župan Stipe Zrilić dematirao je da je riječ o reketu podsjetivši aktivnost KK Zadra prije svog održavanja javno prezentirana svim ravnateljima čije su škole u nju uključene.
- Osobno mislim da u tome nema nikakvog prekršaja, a kamo li kaznenog djela. No, sagledat ćemo ovo i dati odgovor na vaše vijećničko pitanje, kazao je župan Zrilić.
Iako aktualni sat obično završava županovim odgovorima, Svetko Šarić osjetio je potvrdu da  još jednom dođe na govornicu i upozori da ravnateljima nitko nije govorio o tomu da će im "velika humanitarna akcija" doći na naplatu. Također je postavio pitanje po čijem je nalogu novac s račuan Županije siplaćen KK Zadar te koliko je na račun kluba leglo, po njegovom mišljenju, nelegalnog novca.
- Nadam se da ovo moje pitanje neće izazvati kod nekoga duševnu bol, kao zadnji put kada su se neke novine uključile u obranu lika i djela župana od Svetka Šarića.
Župan Zrilić ustvrdio je da njegov "lik i djelo nitko nije, niti treba braniti".
- Ispada da ovdje pitanje svaki put treba biti zadnje. Ja stoga neću odgovarati pa neka lik i djelo gospodina Šarića ostanu zapamćeni u ovoj Županijskoj skupštini, zaključio je župan. (I. K.)
 KK ZADAR: NAČIN PODMIRENJA OBVEZA NIJE U NAŠOJ NADLEŽNOSTI
 Povodom učestalih upita na temu suradnje KK Zadar i Zadarske županije po pitanju organiziranog dolaska učenika iz zadarskih škola na utakmice KK Zadar i naplata ulaznica, prozvani smo opisati novonastali nesporazum. Početkom listopada, na inicijativu Županije, sve u smislu promocije sporta, KK Zadar prihvatio je suradnju koja je uključivala organizirani dolazak učenika na utakmice KK Zadar, kojima su prethodno podijeljene ulaznice. Ovaj pilot projekt osmišljen je na način da su ulaznice subvencionirane od strane Županije, dok je KK Zadar bio zadužen za promociju košarke i animaciju učenika, što je i ostvareno u vidu angažiranja Arijana Komazeca, te osiguravanju svih uvjeta za neometano i sigurno praćenje utakmice. Županija je prije realiziranja projekta osigurala sredstva namijenjena za troškove ulaznica, stoga, način podmirenja obaveza od strane Županije, koja je na koncu osnivač obrazovnih ustanova, nije u nadležnosti KK Zadar, koji je svoje obaveze u ovom projektu uredno obavljao, stoji u priopćenju Uprave KK Zadar kojeg je na adresu redakcije Zadarskog lista dostavila glasnogovornica Slavica Vulin, nakon što je na jučerašnjem Aktualnom satu sjednice Županijske skupštine pitanje plaćanja ulaznica KK Zadar iz sredstava škola postavio vijećnik SDP-a Svetko Šarić.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno