Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Benkovčanima 36 stanova

25.02.2011. 23:00
Benkovčanima 36 stanova


Jedna zgrada će imati 15 stanova od kojih će 10 biti za one koji su na konačnoj listi za stanove POS-a, a pet stanova će Grad Benkovac kupiti za svoje potrebe, kazao je Kutija, dodajući da je temeljem Zakona o društveno poticanoj stanogradnji Grad Benkovac obvezan osigurati komunalno opremanje zemljišta na kojem će se graditi zgrada


Na području grada Benkovca, u naselju Barice u Glagoljaškoj ulici na česticama zemlje 2999/23 i 2999/24 uskoro se planiraju graditi dvije stambene građevine, jedna zgrada s vrtićima prema pravilima Programa društveno poticane stanogradnje (POS), dok je druga zgrada namijenjena za potrebe stambenog zbrinjavanja na područjima posebne državne skrbi.
Kako nam je pojasnio benkovački gradonačelnik Branko Kutija, Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Uprava za područja posebne državne skrbi je donijelo odluku o gradnji zgrade sa 21 stanom za potrebe stambenog zbrinjavanja na područjima posebne državne skrbi.
– Grad je do sada investirao uslugu projektiranja idejnog rješenja na temelju kojeg je ishođena lokacijska dozvola. Nakon provedbe parcelizacije u sudu i donošenja Odluke o prijenosu prava resorno ministarstvo je objavilo javnu nabavu za izradu projektne dokumentacije. Ministarstvo će nastaviti i s daljnjim aktivnostima dodjeljivanja stanova prema pravilima i redu prvenstva za potrebe stambenog zbrinjavanja na područjima posebne državne skrbi, najavio je Kutija.
U Glagoljaškoj ulici nedaleko od već prije izgrađene POS-ove zgrade gradit će se i druga zgrada s tzv. POS-ovim stanovima.
– Zgrada će imati 15 stanova od kojih će 10 biti za one koji su na konačnoj listi za stanove POS-a, a pet stanova će Grad Benkovac kupiti za svoje potrebe, kazao je Kutija.
Temeljem Zakona o društveno poticanoj stanogradnji Grad Benkovac je obvezan osigurati komunalno opremanje zemljišta na kojem će se graditi zgrada. Osim zemljišta obveza Grada je i izrada projektne dokumentacije pristupnog puta, uređenje okoliša, izgradnja javne rasvjete, osiguranje komunalne infrastrukture, odnosno mogućnosti priključka na struju, vodu i kanalizaciju.
– Za potrebe priključenja struje izgradit će se i nova trafostanica. Na sudu je u tijeku provedba parcelizacije, rekao je Kutija, dodajući da je Grad do sada investirao uslugu projektiranja idejnog rješenja na temelju kojeg je i ishođena lokacijska dozvola.
APN će nastaviti i s daljnjim aktivnostima projektiranja, ishođenja glavnog projekta, nabave za izvođača radova i ugovaranje kupnje stanova s kandidatima s konačne liste za stanove POS-a.


 PREDANI STANOVI




U naselju Barice krajem 2007. godine premijerka Jadranka Kosor je svečano uručila ključeve i rješenja za useljenje u 30 stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata. Vrijednost investicije kojom je zbrinuto 30 obitelji ratnih vojnih invalida invaliditeta od 20 do 50 posto bila je oko 12 milijuna kuna.
– Investitor i naručitelj izgradnje stambene jedinice bilo je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. A temeljem Zakona o hrvatskim braniteljima, Grad Benkovac je osigurao zemljište za izgradnju stanova namijenjenih za stradalnike Domovinskog rata. Osim zemljišta Grad se obvezao i izraditi projektnu dokumentaciju za uređenje pristupnog puta, okoliša te osigurati priključke na struju, vodu i kanalizaciju, što je i učinjeno, podsjetio je dogradonačelnik Mirko Erstić na izgradnju prvog objekta namijenjenog za hrvatske branitelje, ali i invalide Domovinskog rata na području grada Benkovca.