Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bez Sanadera ni račun za ručak

25.02.2011. 23:00
Bez Sanadera ni račun za ručak


Sanader je odlučio i o plaćanju 100 tisuća kuna za ručkove i catering HDZ-ovih kandidata, Kosor, Barišića i Mesića u kampanji 2007. godine


Doista je zapanjujuće o čemu je sve brigu vodio bivši premijer Ivo Sanader. Tijekom godina dok je obnašao dužnost predsjednika Vlade i HDZ-a njegovi suradnici nisu morali pitati Sanadera za odobrenje samo kad je riječ bila o stvarima od državnog i političkog značenja nego i za naizgled nevažne detalje.
Sanader je posebnu pažnju pridavao financijama. Ni kuna, što je Sanader neprestano ponavljao ljudima iz svojeg okruženja, nije mogla biti bilo kome isplaćena, a da on za to prethodno nije znao. Postoji puno indicija na osnovu kojih se može izvesti takav zaključak, a tome u prilog govori i jedna epizoda koja je isplivala u istrazi u vezi s Fimi-medijom.
Stranački fond
Prema podacima do kojih je došao USKOK, Ivo Sanader odlučivao je ne samo o svakoj kuni iz crnog stranačkog fonda za koji je bio zadužen Mladen Barišić, o čemu smo u više navrata izvještavali, već i o svakoj kuni prikupljenoj legalno.
Epizoda o kojoj je riječ dogodila se 2008. godine u Zagrebu. U kampanji za parlamentarne izbore 2007. godine, Jadranka Kosor je kao nositeljica liste u prvoj izbornoj jedinici zajedno s ostalim kandidatima dnevno obizlazila teren, osobito Zagreb na koji otpada većina prve jedinice. Tako je često obilazila teren i s Mladenom Barišićem koji je bio treći na listi HDZ-a u Zagrebu.
Kako je raspored aktivnosti bio gust, ručalo se gdje se stiglo, obično u organizaciji HDZ-ovih ogranaka. Stoga računi za te ručkove nisu ispostavljani stranci, no, sasvim je drukčije postupila Ana Lisak, vlasnica restorana Cavallino i Cateringa Lisak, te jedna od boljih prijateljica Jadranke Kosor. Lisak je u kampanji 2007. za Jadranku Kosor, Barišića i druge kandidate u prvoj jedinici osigurala dva ručka i catering, a HDZ-u je kasnije za to ispostavila fakturu od 70 tisuća kuna.
Službena blagajna
Gradski odbor HDZ-a, što ga je od travnja 2008. godine vodio današnji ministar kulture Jasen Mesić, imao je oko 30 tisuća kuna zaostalih dugova, pa su gradski HDZ-ovci postavili pitanje Sanaderu može li se iz stranačke blagajne podmiriti tih ukupno 100 tisuća kuna. Ani Lisak nije pomoglo niti to što je Kosoričina prijateljica, jer je Sanader ispočetka odbio da se ti računi plate iz službene blagajne.
Na koncu, kako nam je potvrdila sama Ana Lisak, računi za pružene usluge su podmireni. Vlasnica restorana i predsjednica zagrebačke zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” rekla nam je da su fakture s odgodom plaćene od pravne osobe kojoj su i ispostavljene – vladajuće stranke.