Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Bogatstvo folklornih društava Zadarske županije

25.02.2011. 23:00
Bogatstvo folklornih društava Zadarske županije


Među brojnim događajima koja Narodni muzej Zadar, a posebice njegov Etnološki odjel organiziraju povodom izložbe i projekta “Etnologija u nastavi” u četvrtak su navačer održana predavanja Zorice Vitez i Vidoslava Bagura naslovljena “Tradicijska kultura kao baština: folklorna društva i smotre folklora”, odnosno “Folklorna društva Zadarske županije kao poticaj županijskoj smotri”. Predavanja su posebno bila namijenjena predstavnicima KUD-ova zadarskog kraja koji su se odazvali u velikom broju.
Okupljene je, predstavivši kalendar Muzeja s motivima narodnih nošnji kao i knjigu-priručnik “Četverokuka”, pozdravila ravnateljica Renata Peroš, a Jasenka Lulić Štorić, voditeljica Etnološkog odjela je, predstavivši predavače, istaknula zadovoljstvo što se u KUD-ove, a tako i čuvanje tradicijskih običaja uključuju mlađi. I ona je kazala kako je “Četverokuka”, kao i druga knjiga Marije Vrkić Žuvanić “Zalistavac” izvrstan priručnik za sve one koji u KUD-ovima skrbe za izradu tradicijskih nošnji.
– Smotre folklora se u Hrvatskoj održavaju od dvadesetih godina prošlog stoljeća, a u njihovoj organizaciji su svojim savjetima od prvih dana do danas sudjelovali naši etnolozi i folkloristi. No, smotre su od početaka znale biti manipulirane različitim ideologijama. Do Drugog svjetskog rata u smotrama su sudjelovali samo seljaci, dok se u socijalističkom sistemu promijenio odnos prema seljacima koji su doživljavani negativno. Unatoč tomu smotre folklora su se nastavile održavati. Danas se pri njihovoj organizaciji savjetima i pomoći koju pružaju etnolzi mogu izbjeći česte pojave banalizacije i estradizacije folklora, kazala je, između ostalog, Zorica Vitez koja od 1992. godine vodi zagrebačku smotru folklora. Osim toga prenijela je okupljenima neka svoja iskustva u organizaciji tog događaja.
Vidoslav Bagur je, pak, iznio inicijativu za smotrom folklora Zadarske županije na kojoj bi sudjelovali svi njezini KUD-ovi kojih je više od 45. Takvu inicijativu svesrdno podržava Narodni muzej Zadar.