Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nagodba Gotovinine obrane i nizozemske televizije

25.02.2011. 23:00
Nagodba Gotovinine obrane i nizozemske televizije


Nizozemska televizija NCRV ispričat će se hrvatskom generalu Anti Gotovini zbog “neistinitog i klevetničkog priloga” emitiranog na toj televiziji, čime je obrana generala Gotovine povukla tužbu zbog klevete protiv te televizije, podignute 11. veljače pred sudom u Amsterdamu. “Nizozemska televizija bez odugovlačenja je priznala svoju pogrešku”, navodi se u priopćenju Gotovinine obrane, čime se otvorila mogućnost izvansudske nagodbe.
Televizija NCRV prenijela je 14. siječnja izjavu jednog nizozemskog pripadnika UNPROFOR-a koji Gotovinu, koji se nalazi u haškom pritvoru u Scheveningenu, optužuje za zločine protiv Srba u Bosni i Hercegovini tijekom 1992. godine.
Nagodbom Gotovinine obrane i nizozemske televizije dogovoreno je da će na toj televiziji jučer, u istoj emisiji kao i klevetnički prilog, biti objavljena vijest da su navodi o Gotovini bili neistiniti, uz ispriku, koja će deset dana stajati i na naslovnoj stranici te televizije na internetu.
Gotovinin tim zadovoljan je “profesionalnošću” vodstva NCRV-a, koje je bila spremna izvijestiti javnost i o svojoj pogrešci, ali ne i “nekih hrvatskih medija”. “Na žalost neki publicisti i izdavači u Hrvatskoj koji su također objavili lažne i klevetničke tvrdnje o generalu Gotovini nisu pokazali istu razinu profesionalizma u prihvaćanju odgovornosti za svoja nedjela”, poručuje Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić.