Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Nemamo što izgubiti, ali moramo dati sve od sebe

25.02.2011. 23:00
Nemamo što izgubiti, ali moramo dati sve od sebe


Kada vodećoj momčadi lige u goste stiže posljednjeplasirana, nema dvojbi oko toga tko je favorit. Krka je do sada sakupila 14 pobjeda, uz 7 poraza, dok Zadar ima 8 pobjeda manje i 8 poraza više. Slovenski prvak dijeli vodeću poziciju s Partizanom i jedan je od najizglednijih kandidata za plasman na završni turnir, a Zadrani se sa Crvenom zvezdom bore za izbjegavanje posljednjeg mjesta, koje znači gubitak prava natjecanja u Jadranskoj ligi na jednu sezonu. Da bi to uspjeli, morat će u posljednjih pet kola ostvariti jednu pobjedu više od Beograđana, a eventualan uspjeh u Novom Mestu bio bi ogroman korak na tom putu.
– Bit će to dobar test za nas, protiv kvalitetne i iskusne momčadi. Mislim da na ovoj utakmici nemamo što izgubiti. Pokušat ćemo iznenaditi i tražiti bodove, koji bi nam mnogo značili – kaže Tihomir Bujan, trener Zadra i dodaje da će danas biti u jačem sastavu, nego u utorak u Češkoj.
– Trebali bismo biti jači za Browna, koji nije bio s nama ovaj tjedan, ali će nam se priključiti. Vratio se i Šime Olivari, koji će sigurno biti spreman odigrati bar nekoliko minuta.
Krka u formi
Krka je specifična momčad, utoliko što nema velikih zvijezda, već deset podjednakih igrača, koji čine odličnu cjelinu. Jedan je stranac, centar Christopher Booker, koji je ujedno i najbolji strijelac i najkorisniji igrač momčadi sa 11,4 poena za 22 minute po susretu i valorizacijom 13,2. Njegov partner na centarskoj poziciji je Smiljan Pavič, koji je za 19 i pol minuta na prosjeku od 10,8 poena. Na četvorci su Jure Balažić (20min, 9p) i Dragiša Drobnjak (19min, 4,8p), a statistički podaci učinka igrača, koji igraju na istoj poziciji, jako dobro govore o tome kako je koncipirana ova momčad. Slična situacija kao na unutarnjim je i na vanjskim pozicijama. Najviše igra Dušan Đorđević, prvi razigravač, 25 minuta po utakmici, te za to vrijeme bilježi 8,4 poena, te po 3 skoka i asistencije. Goran Ikonić je na prosjecima od 10,9 poena i 1,6 asistencija za 22 minute, a Simon Petrov postiže 7,4 poena za 20 minuta. Prosjek godina ove sedmorice igrača je 31. Mlađi dio momčadi čine 23-godišnji Bojan Krivec (16min, 4,9 p), 21-godišnji Zoran Dragič, Zadrov krvnik iz prve utakmice (22 poena, uvjerljivo najviše ove sezone), te 19-godišnji krilni igrač Edo Murič, koji ima najmanji učinak, ali također igra pristojnih 13 minuta po susretu. Sve u svemu, Aleksandar Džikić je posložio sastav, koji se nigdje posebno ne ističe ni po momčadskim ni po individualnim statistikama, ali niže pobjede, a to je ono što je najvažnije.
– Nemaju nekih vanserijskih, zvučnih imena, ali zato imaju šest-sedam vrlo iskusnih igrača, koji su već igrali značajne uloge i do sada su uvijek bili jedni od vodećih igrača u svojim momčadima. Tu je još par potentnih mladih igrača i odlično su utrenirani. Prošle godine su osvojili prvenstvo i ovu sezonu su nastavili u pobjedničkom tonusu. Od posljednjih osam utakmica, dobili su šest i to protiv dobrih momčadi i u gostima i kod kuće, što dovoljno govori o njihovoj formi i pobjedničkom mentalitetu.
Ne treba nas otpisati
Dakle, kakve su realne šanse Zadra danas u dvorani Leona Štukelja?
– Ponovit ću ono, što sam već nekoliko puta rekao. Po meni u svakoj utakmici postoji šansa, manja ili veća, to ovisi o više faktora. I protiv Cedevite su nas svi bili otpisali pa smo na kraju dobili. Krka igra vrlo dobro, o čemu najbolje svjedoči pozicija na tablici i nema nikakvog opterećenja, ali možda je baš to nekakav dvosjekli mač. Možda nas podcijene, a mi nemamo apsolutno što izgubiti, nego samo trebamo dati sve od sebe pa što bude.
Već smo pisali o tome da su do sada iz Novog Mesta bodove odnijeli samo Cedevita i Olimpija. Krka kući ima osam pobjeda u NLB ligi i još 6 u Eurochallenge kupu (plasirali se u četvrtfinale), što će reći da je stekla naviku pobjeđivanja na domaćem terenu, a upravo je to ono što Zadru nedostaje ove sezone. S kakvim očekivanjima fenjeraš putuje kod lidera, imajući u vidu sve te podatke?
– Sve to stoji, i da su oni prvi, a mi posljednji i da je Krka u prvom dijelu sezone pobijedila na Višnjiku i zabila 100 koševa. Ali mislim da bi to mogao biti dodatan motiv kod naših igrača, da im probamo vratiti za taj poraz i popraviti stanje na tablici. Jer i taj je poraz dobrim dijelom utjecao na ovu situaciju gdje smo sada – za kraj će Bujan.


 RECEPT ZA USPJEŠNOST


Je li Krkin recept otprilike ono, što bi Zadar trebao primijeniti da bi se kroz nekoliko godina vratio u vrh regionalne lige?
– To je ono, što mi na našim prostorima nemamo strpljenja napraviti. Dakle, zadržati gro momčadi nekoliko godina zajedno. To vidimo kod Krke, Budućnosti, Zagreba, klubova koji su sada u vrhu, a okosnica momčadi im je već par godina otprilike ista. Naravno da se prije svake sezone rade neke korekcije, ali pet-šest igrača je uvijek tu. To je jedna dodatna snaga, koja u ovako izjednačenoj ligi donosi prevagu – smatra trener Zadra.




 OLIVARI: SMANJITI OSCILACIJE I TRAŽITI PRILIKU


Šime Olivari vraća se u sastav Zadra, nakon udarca u koljeno, kojeg je dobio na utakmici finala kupa Krešimra Ćosića protiv Zagreba, a zbog kojega je morao pauzirati desetak dana.
– Još mi samo malo nedostaje da mi ništa ne smeta za igrati. Uglavnom, sada normalno treniram s momčadi i bit ću na raspolaganju treneru protiv Krke pa ćemo vidjeti – kaže Šime, svjestan da njegovu momčad u Novom Mestu očekuje jako težak posao.
– Neće biti lako, ali prije svega očekujem našu dobru igru i, ako nam se ukaže prilika, da uzmemo bodove. Znamo da su prvi i da igraju jako dobro ove sezone, ali sigurno se nećemo predati unaprijed. Trebamo se držati onoga, što smo se dogovorili i pokušati igrati sa što manje oscilacija. Ako tako bude, vjerujem da ih možemo pobijediti.


 U KRKI NEMA OPUŠTANJA


Aleksandar Džikić, trener Krke, u najavi dvoboja sa Zadrom ističe kako njegova momčad ne smije podcijeniti protivnika, zbog loše pozicije na tablici, baš zato jer se bori za ostanak u ligi i svaka pobjeda mu je zlata vrijedna, te će napraviti sve da do nje dođe.
– Čeka nas neugodna utakmica, jer je Zadar šuterska momčad. Zato mi moramo preuzeti kontrolu nad igrom, nametnuti svoj ritam i biti spremni na 40 minuta velike borbe. Bez obzira na poziciju na tablici, na kojoj se Zadar nalazi, nema govora o tome da ih podcjenjujemo. Shvatit ćemo ih maksimalno ozbiljno i morat ćemo odigrati dobru utakmicu da bismo pobijedili – upozorava Džikić.
U istom tonu utakmicu najavljuje i iskusni razigravač Simon Petrov.– Bit će to još jedna utakmica na nož, kao i sve u NLB ligi. Pogled na tablicu jasno će reći da smo favoriti, ali to ne znači da možemo opušteno ući u dvoboj sa Zadrom i misliti da ćemo lako doći do pobjede. Svaka lopta će biti važna i može odrediti pobjednika. Zato ćemo morati biti koncentrirani od prve do posljednje sekunde, kako bi došli do željenog cilja, a to su dva boda – rekao je Petrov za kosarka.si.
OKVIR – Dvije pressice tjedno KK Zadar odlučio je uvesti praksu održavanja press konferencija, s novostima iz Uprave kluba, svakog ponedjeljka i petka u 12 sati na Višnjiku. Prva je na rasporedu u ponedjeljak, 28. veljače, kada će o situaciji u klubu govoriti Nebojša Belić, v.d. direktora i Branko Skroče, sportski direktor. Tada bi mogao biti potvrđen i dolazak Mirze Ahmetbašića, 23-godišnjeg beka iz BiH, koji je na probi zadovoljio stručni stožer, te je UO dao zeleno svjetlo za njegovo dovođenje.


 NLB LIGA


 Raspored 22. kola: Danas: Krka – Zadar (16), Nymburk – Široki (16), Hemofarm – Crvena zvezda (17), Cedevita – Zagreb (17,30), Budućnost – Olimpija (19). Nedjelja: Cibona – Igokea (17), Partizan – Radnički (18).