Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Počeo lov na sezonski posao

25.02.2011. 23:00
Počeo lov na sezonski posao


Mi imamo sreću da nam se vraćaju naši stalni “sezonci”, ali moram reći da bi nam u suprotnom bilo puno teže, jer potražnja za sezonskim radnicima je velika. Unatoč velikoj nezaposlenosti, ne bih rekao da ćemo osjetiti da je zainteresiranost za sezonskim radnim mjestima porasla i to upravo zato što je u našoj branši konkurencija velika, kazao je Hrvoje Anić


Kao i svake godine turistička sezona će na zadarskom području donijeti privremeno olakšanje za brojne nezaposlene, a veće hotelske tvrtke već su počele tražiti “sezonce”. Razlog tome je njihova želja da što prije “rezerviraju” kvalitetan turistički kadar onih koji imaju iskustva u obavljanju sezonskih poslova vezanih uz turizam ili su prethodnih godina bili angažirani kod istih poslodavaca.
Ljubaznost i volja
Osim toga, nakon što je Hrvatski zavod za zapošljavanje započeo s provedbom mjera poticajnog zapošljavanja, zadarski je Područni ured pokrenuo program obrazovanja nezaposlenih usmjeren na povećanje zapošljavanja. Poznato je da ovaj program podrazumijeva obrazovanje nezaposlenih s evidencije Zavoda, a u sklopu kojeg će se nezaposleni mahom obrazovati za zanimanja potrebna upravo u turističkoj sezoni. Nameće se stoga zaključak da će ovaj način, uz smanjenje nezaposlenosti pozitivno utjecati i na kvalitetu kadra u ovdašnjoj turističkoj djelatnosti.
Kako navodi Hrvoje Anić, direktor hotela “Pinija”, pronalazak kvalitetnog sezonskog kadra nije jednostavan zadatak, ali olakotna okolnost ovog hotela je ta da 80 posto tamošnjih “sezonaca” čine uvijek isti zaposlenici.
– Kao i svake godine i u ovoj ćemo turističkoj sezoni zaposliti 60 sezonskih radnika, a prvi natječaj bit će objavljen sredinom ožujka. Sezonskim ćemo kadrom popuniti potrebna radna mjesta na recepciji te u domaćinstvu, restoranu, kuhinji te onom sportskom dijelu, koji se tiče rada na plaži, odnosno na održavanju ležaljki, kazao je Anić, istaknuvši da se prilikom zapošljavanja osjeća nedostatak kvalitetnog turističkog kadra na tržištu rada, misleći pritom na konobare i kuhare srednje stručne spreme, bez ikakve posebne stručne osposobljenosti i vrhunskih kompetencija.
Kao osnovne preduvjete koje svaki zaposlenik u turizmu mora imati Anić navodi ljubaznost i volju za radom i to prije same stručnosti, jer kako kaže, neljubaznost niti jedan gost neće oprostiti ni zaboraviti, dok se zbog nestručnosti radniku koji put ipak može “progledati kroz prste”.
Životopis na hrvatskom i engleskom jeziku
– Mi imamo sreću da nam se vraćaju naši stalni ‘sezonci’, ali moram reći da bi nam u suprotnom bilo puno teže, jer potražnja za sezonskim radnicima je velika. Unatoč velikoj nezaposlenosti, ne bih rekao da ćemo osjetiti da je zainteresiranost za sezonskim radnim mjestima porasla i to upravo zato što je u našoj branši konkurencija velika, kazao je Anić, dodavši da ne vjeruje ni u to da se veliki broj nezaposlenih u međuvremenu prekvalificirao i osposobio za rad u turizmu.
I hotelski kompleksi Falkensteiner Hotels & Residences Punta Skala i Falkensteiner Hotels & Residences Borik, jedni od najekskluzivnijih ljetovališta na hrvatskoj obali, za ovu su sezonu raspisali natječaj za zapošljavanje sezonskih radnika. Kako je vidljivo iz natječaja, zainteresirani su se imali priliku prijaviti još do jučer, a istaknuto je da je riječ o zapošljavanju na određeno vrijeme s mogućnošću stalnog zaposlenja. Raspisan je, naime, bio natječaj ta hotel Falkensteiner Hotel & Spa Iadera i to za voditelja recepcije te SPA managera, SPA assistenta i F&B assistenta, dok je za hotel Falkensteiner family Hotel Diadora istaknut natječaj za voditelja dječje animacije.
Za oba ova hotela u Punta Skali traži se sezonska radna snaga za rad u kuhinji, restoranu, baru, domaćinstvu, recepciji kao i djelatnici u SPA centru te sport i fitnes treneri.
Kako je istaknuo u natječaju, traže se kreativne, dinamične i visoko motivirane osobe sklone timskom radu.
– Osnovni uvjet za rad na navedenim pozicijama je radno iskustvo i osposobljenost za poziciju za koju se natječete, navedeno je u objavljenom natječaju, za koji je prijave bilo moguće podnijeti do jučer i to životopis napisan na hrvatskom i engleskom jeziku.