Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Posolica prekrila Pag

25.02.2011. 23:00
Posolica prekrila Pag


Pag se zabijelio, ali ne od snijega, nego od naslaga posolice što ju je nanijela bura koja je četiri dana na mahove puhala olujnom jačinom. Posolica se nakupila na stablima, travi, na vozilima, na prozorskim staklima.
Nekada je u Pagu najveći problem bio nakupljanje posolice na vanjskim elektroinstalacijama. Naime, nakon prestanka bure i povećanja vlažnosti zraka dolazilo je do kratkih spojeva i u Pagu po nekoliko dana ne bi bilo struje. Posljednjih godina djelatnici „Elektre Zadar-Pogona Pag” nakon prestanka bure isključe struju na nekoliko sati i posebnom smjesom peru elektroinstalacije.
Posolica nastaje sušenjem fine morske pjene koja se uslijed naleta bure podiže s površine mora i poput magle se raznosi na kopno. Korisna je u ovčarstvu jer ovce jedu travu prekrivenu solju, što ovčjem mlijeku i siru koji se od radi od tog mlijeka daje poseban okus, a korisna je i za sušenje mesa ili ribe.
Jaka posolica je jedinstven doživljaj za one što, dok je ima, slučajno prolaze Pagom.  No, što je za neke korisno, za druge nije. Tako na primjer vlasnici vozila s nestrpljenjem čekaju prestanak bure kako bi vozila mogli oprati jer zbog posolice mogu nastati velike štete na limariji. No, bila štetna ili korisna, posolica je zanimljiva pojava koja se događa nakon dugotrajnog puhanja jake bure, a ako nakon bure ne padne kiša, dugo se zadržava na travi, granama stabala i postane tvrda, nalik finom prahu što se, kao u kakvoj bajci, zaledio na otoku soli.