Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Vandali uništili Matronu Jose Špralje

25.02.2011. 23:00
Vandali uništili Matronu Jose Špralje


Vandalizam je sve češća pojava u Zadru, a da vandali ne biraju što će uništiti, dokazuje i uništavanje skulpture Matrona postavljene na drvetu ispred kuće velikog zadarskog umjetnika Jose Špralje tijekom noći s četvrtka na petak. Njegova supruga Angiolina u jutarnjim satima čula je razbijanje, ali zbog straha nije izlazila iz kuće.
– Čula sam vikanje, bacanje kamenja i razbijanje čaša. Pogledala sam na sat, bilo je četiri i kvarat. Zbog straha da me tko ne klepne nisam izlazila. Galamili su cijele noći, odavno tako nešto nisam čula, a onda sam čula kamenje i shvatila da je razbijena skulptura, kazala je Angiolina poručivši vandalima da razbijaju svoju kuću, a ne tuđu.
Njihova kuća je svojevrsna galerija koja svjedoči o umjetnosti ovog svestranog zadranina. Kako je u blizini noćni klub Q bar, pogotovo vikendom obitelj Špralja može čuti galamu pijanih mladih koji idu u “život”, no nikada do sad nije im ništa uništeno. U skulpturu nazvanu Matrona, koja je postala metom vandala, Špralja je uložio dosta vremena i truda.
– Tu skulpturu sam napravio prije par godina, a ovoga ljeta sam radio na njoj dva mjeseca i farbao je. Nakon završetka postavili smo je ispred kuće, a tko bi se nadao da će postati meta vandala, kazao je Špralja istaknuvši kako se u Zadru vandalizam događa na više mjesta te da vandali uništavaju mnoge vrijednosti poput koloneta na Trgu pet bunara.
Dodao je kako slučaj nisu prijavili policiji, jer što se sad može napraviti kad je djelo uništeno.