Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kamate na minus padaju na 9 ili 10%

Autor: Jagoda Marić

25.02.2013. 23:00
Kamate na  minus padaju na 9 ili 10%

Foto: Petar FABIJAN



Maksimalna kamata koju banke mogu naplaćivati na potrošačke kredite više ne bi bila izjednačena sa zateznom kamatom, nego bi bila posebno određena. Ukoliko se to dogodi, stanjile bi se zarade banaka, pa je njihov otpor – očekivan


Ministarstvo financija ovih će dana objaviti  svoje prijedloge izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim  institucijama, čije su same  najave osim lavine proturječnih reakcija javnosti izazvale i nove prijepore u vladajućoj koaliciji. Sve su se  reakcije uglavnom ticale mogućnosti da se ograniči minus  na tekućem računu građana  na jednu mjesečnu plaću, dok  se o ostalim namjerama, ograničavanju kamata na stambene kredite i utvrđivanju parametara za promjenjive kamate malo govorilo. Poučeni  tim iskustvom, ali i time da je  njihov prijedlog zakona o porezu na nekretnine koalicijski  HNS pokopao i prije nego su  Vladine koordinacije počele  raspravljati o njemu, u Ministarstvu financija o novim  zakonima ne žele govoriti i  ističu da će javna rasprava  započeti kad objave prijedloge na svojim stranicama.
Međutim, iz izvora bliskih  središnjoj banci, ali i poslovnim bankama, doznajemo da  bi se u novom zakonu mogla  značajno smanjiti gornja granica kamata koje se  obračunavaju na potrošačke  kredite pa tako i kamate koje  se obračunavaju na minuse  na tekućim računima. Iako se  oko toga, napominju naši izvori, još pregovara plan je  ograničiti kamatu na potrošačke kredite na deset ili  čak devet posto. Trenutno je  ta kamata 12 posto,  jednaka  je zateznoj kamati, odnosno  kaznenoj kamati koja se  građanima obračunava ako  ne plaćaju svoje obveze na  vrijeme.
Ukoliko Ministarstvo financija doista odluči da će se  na potrošačke kredite, pa prema tome i na minuse, maksimalna kamata odrediti  drukčije te da to neće biti  zatezna kamata od 12 posto,  potpuno je logično da banke  na to neće mirno promatrati.  Samo  od kamata na minuse  po tekućim računima  građana banke su u prošloj  godini ubrale 790 milijuna  kuna i svako snižavanje te  kamate za dva ili tri postotna  poena, odnosno za šestinu ili  četvrtinu, znači i smanjivanje  tih prihoda.