Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ministri priznali poraz javnih investicija

Autor: Mario Matana

25.02.2013. 23:00
Ministri priznali poraz javnih investicija

Foto: PIXSELL



Država će investirati oko 20 milijardi, a u iznosu od 70 milijardi kuna koje očekujemo, zna se tko je glavni – privatni sektor, poručio je Branko Grčić


Prvi u nizu “road showa” Vlade RH, skup ProInvest na kojem je održana prezentacija ključnih mjera Vlade za poticanje investicija i restrukturiranje gospodarstva, održan je jučer  na splitskom Ekonomskom fakultetu. Izlaganje potpredsjednika Vlade Branka Grčića te ministara Ivana Vrdoljaka, Veljka Ostojića, Miranda Mrsića i Gordana Marasa privuklo je dosta zainteresiranih – veliki amfiteatar bio je dupkom pun, uz  manjak parkirališnih mjesta, dijelom i zahvaljujući činjenici da je delegacija iz Zagreba stigla svak sa svojim službenim automobilom. No, nije se moglo ne primjetiti i da većina u amfiteatru i u zgradi Ekonomskog fakulteta prima državnu plaću, odnosno poduzetnici i oni iz realnog sektora gospodarstva (kojima je zapravo i namijenjen ovaj skup) bili su u manjini. A čak i među tim malobrojnim poduzetnicima “provuklo” se nekoliko predstavnika tvrtki koji su još uvijek predmet interesa Državnog odvjetništva.
Tijekom ministarskih izlaganja  detaljnih, brojkama punih prezentacija uvijek budno fotoreportersko “oko” uhvatilo je ne tako budnog  župana splitsko-dalmatinskog, Antu Sanadera koji je malo “ubio oko” u prvim redovima. Popodne su  organizirane i panel-diskusije s poduzetnicima. Kako je ipak riječ o visokoj delegaciji, nisu ministri bili u poziciji rješavati pojedinačne poduzetničke probleme. Ipak, simptomatično i zapravo ništa novo. Najčešći problem je dugotrajnost birokratske procedure.
To je posebno istaknuo i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.
– Namjeravamo ubrzati proces investiranja na način da će se znati osoba, imenom i prezimenom, zadužena za odrađivanje nekog projekta. Uz brzinu je jednako važna transparentnost pogotovo, recimo, pri izmjenama Prostornih planova u nekoj općini, gradu ili županiji,  rekao je Vrdoljak, dodajući kako će u mandatu ove Vlade biti pokrenuta izgradnja najmanje četiri nova proizvodna pogona u energetici, dok je u prethodnih 23 godine izgrađen samo jedan.
Potpredsjednik Vlade Branko Grčić je na domaćem terenu (kao nekadašnji dekan na EF Split) naglasio je i da Vlada ne može učiniti sve.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Zadar preskočen




Vlada će mjere za poticanje investicija i restrukturiranje  gospodarstva predstaviti u pet hrvatskih gradova. Dok  su na njemu očekivano najveći gradovi Split, Osijek,  Rijeka i Zagreb, preskočen je peti grad po veličini,  Zadar, a umjesto njega Vlada je za predstavljanje projekata izabrala Varaždin. Umjesto poticanja projekata,  za Zadar je očigledno namijenjena – opstrukcija postojećih.