Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarskim poduzetnicima potreban financijski impuls

Autor: Ivana Burica

25.02.2013. 23:00
Zadarskim poduzetnicima potreban  financijski impuls

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Dvorana za prezentacije bila je prepuna, a predavanju je po riječima organizatora nazočilo 65 malih i srednjih poduzetnika s područja Zadarske županije. Najava je to boljeg odaziva na Poduzetnički impuls, u okviru kojeg su lani odobrena samo 54 zadarska projekta


Poduzetnički Impuls 2013., program Ministarstva poduzetništva i obrta, predstavljen je u  prepunoj dvorani ZADRA-e  pred 65 malih i srednjih poduzetnika s područja Zadarske županije.
Program za 2013. godinu,  kojim Ministarstvo potiče  poduzetništvo i obrt, prezentirala je pomoćnica ministra  poduzetništva Zdenka  Lončar. Ona je istaknula da  su bespovratna sredstva, koja Ministarstvo dodjeljuje u  okviru Poduzetničkog impulsa, ove godine u odnosu  na lani udvostručena te iznose 730,3 milijuna kuna.
– Ministarstvo poduzetništva je za 2013. godinu  pripremilo niz mjera za poticanje poduzetništva i obrta. Ove godine, osim što smo  osigurali dvostruko više novca, smo poduzeli i druge mjere kao što je smanjenje obujma potrebne dokumentacije  i troškova. No proces prijave  je složeniji, a samo ocjenjivanje će biti puno kompleksnije uz strože kontrole iskorištavanja sredstava. Ono  što je najvažnije naznačiti  jest to da smo za 2013. godinu praktički primijenili  pristup ispunjavanju dokumentacije na način kako se  to radi u Europskoj uniji. Cilj  je, naravno, naše poduzetnike i obrtnike pripremiti za  2014. godinu, kada će Hrvatska cijelu godinu biti punopravna članica EU, rekla  je Lončar.
Poduzetnici čiji projekti  budu odobreni dobit će 75%  bespovratnih sredstava, a ostalih 25% financiraju sami.
– Kredite daju komercijalne banke, ali se poduzetnicima dosta olakšava procedura time što HAMAG  INVEST, koji je produžena  ruka Ministarstva, daje jamstva za takve poduzetničke  kredite, naglasila je Lončar.
Iznos prosječne potpore u  okviru programa Poduzetnički impuls prošle je godine  iznosio oko 68.000 kuna, a  sada se očekuju prosječni iznosi između 100.000 i  200.000 kuna.