Pismo, glava

Slika korisnika admin

Gdje im je glava kada su u postojećoj situaciji spremni tek na pisma? Vrijedi to i za predsjednicu i za premijera jer bez obzira na to upućivali oni svoje pozive i pismena nesvjesno, podsvjesno ili svjesno, pretjerali su.

Politička nadmudrivanja, u kojima svatko okreće novčić na svoju stranu s aluzijom kako je svemu kriv onaj drugi jer znaju oni dobro koje su čije ovlasti, neprimjerena su tim više što se ne mogu dogovoriti tko poziva, a tko se odaziva na jednu sjednice Vade što je zapravo irelevantno za živote običnih građana na koje se pozivaju uvijek kada im netko dirne u ovlasti ili pak u mandat.

Pismo ili glava, u ovoj je priči svejedno, razina i vrsta komunikacije između dvije čelne osobe u zemlji nedopustiva je i za svaku dobronamjernu kritiku. Kada bi bila neupitna istina da im je na prvom mjestu boljitak građana Hrvatske, a ne ego, pokazivanje moći i političko dokazivanje, te igranje igrica za parlamentarne izbore, ovo se sigurno ne bi događalo. Premijer Milanović podmeće predsjednici Grabar Kitarović, kada je već toliko zapela za sjednicu pozivajući ga na red, neka ona onda odradi njegov posao pa predloži konkretne mjere za izlazak zemlje iz krize, a ona onda njega pozove da dade ostavku jer je to jedino konkretno rješenje koje predlaže. Ubrzo, istog dana, odasla predsjednica i tematske prijedloge za sjednicu Vlade, stavljajući naglasak na suradnju, a zaboravljajući poziv na ostavku koji je političare i analitičare digao na noge. Neki su u brzopoteznom pisanju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović iščitali i kako na koncu pomaže SDP-u, a primirio se čak i Karamarko koji se prometnuo u svojevrsnog mirotvorca zazivajući suradnju između premijera i predsjednice. Stišavanje retorike čelnika najjače oporbene stranke, koja prema najnovijem istraživanju ima najveću potporu do sada 28,7 posto dok je SDP na 19,8 posto, logično je s obzirom da je godina parlamentarnih izbora. Naime, Karamarkove povijesne reminiscencije su često kritizirane. Uostalom i zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet kritizirao je svog šefa proričući štetu stranci od takvog govora. Sada ispada da je Karamarko i poslušao svoga Nostradamusa, Prgometa, a ovaj bi zbog toga mogao izletjeti iz HDZ-a?!

Predsjednica, koja je nakon traženja premijerove ostavke stvorila sliku o sebi kao o osobi koja će i s mjesta šefice države voditi kampanju za svoju bivšu stranku ne ponašajući se kao predsjednica svih građana, ubrzo je morala javnosti ponuditi solomonsko pojašnjenje kako nije pogriješila nego je pismo napisala svjesno, hladne glave. Da premijeru pokaže kako je ponižavajući način komuniciranja s njom za sve loš i neka shvati da je ona unatoč svemu za suradnju. Koliko borbe oko jedne (ne)obične sjednice Vlade za koju se nakon svega i ne može vjerovati da bi bila išta drugo nego isprazna s papagajskim spasonosnim tezama koje svi znaju napamet, o zaustavljanju nezaposlenosti, investicijama, izvozu, rastu BDP-a, iskorištavanju EU fondova.

Teško je trenutačno vjerovati kako između predsjednice i premijera može biti suradnje, osim nevoljko i „na silu", a trebali su u ime građana postupiti domoljubno i dobronamjerno. Dva puta mućnuti glavom - pa ne pisati pisma.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno