Počele isplate prvog dijela izravnih plaćanja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
oranje_sjetva_poljoprivreda_traktor
PIXELL

Iako je bilo najavljeno da će krenuti odmah krajem siječnja Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju tek je 16. veljače iz državnog proračuna počela isplatu prvog dijela izravnih plaćanja poljoprivrednicima. Za proizvodnu 2014. godinu dosad je trebalo biti isplaćeno isplaćeno 1,5 milijardi kuna.

- Do ponedjeljka, 23. veljače, mi nismo bili dobili ništa. A onda su u utorak počele stizati uplate, kaže Radoslav Bobanović, direktor PZ Maslina i vino iz Polače. Uplate iznose oko 50 posto od ukupnog iznosa kojega trebamo dobiti, dodaje Bobanović. Na žalost, iznosi za ekološku proizvodnju nisu povećani. Očekivalo se 6.000 kuna po hektaru, a isplaćuju ukupno 3.800 kuna, što je puno manje od isplata u EU. Bobanović smatra da je to stoga što u Briselu nije prošao naš Program ruralnog razvoja.

Slična odgovore daju i ostali poljodjelci, nositelji OPG-a s područja Zadarske županije koji imaju pravo na poticaje za ekološku proizvodnju.

S obzirom na to da je ulaskom u EU Hrvatska preuzela i Zajedničku poljoprivrednu politiku, od ovog tjedna očekuje i isplata dijela potpora iz EU blagajne.

 Agencija je dosad isplatila 307 milijuna kuna i to OPG- ima,kako kažu, iz posebno osjetljivih sektora (šećerna repa, mliječne krave, rasplodne krmače i duhan) te za IAKS mjere ruralnog razvoja (ekološka i integrirana proizvodnja, teži uvjeti gospodarenja, izvorne pasmine i zaštićeni kultivari).

- Sukladno proračunu za 2014. godinu za izravna plaćanja poljoprivrednicima predviđeno je 2,4 milijarde kuna, od čega 722 milijuna kuna iz EU proračuna, a 1,7 milijardi iz državnog proračuna. Prema EU zakonodavstvu isplata izravnih plaćanja poljoprivrednicima obavlja se dva puta godišnje - priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. Prvi dio isplate za 2014 . godinu, od ukupno jednu milijardu kuna (42% isplate za 2014.) počeo je, dakle, 16. veljače i isplaćivao se nekoliko dana.

Drugi dio isplate (58%) Agencija će obaviti do kraja lipnja. Nakon što završi isplata prvog dijela potpore, svi poljoprivrednici moći će putem AGRONET-a preuzeti informaciju o odobrenim sredstvima, gdje će pisati koliki ih iznos (uz ovaj isplaćeni) očekuje do lipnja, poručili su iz ministarstva.

Ministarstvo poljoprivrede preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započelo je 16. veljače 2015., s isplatom prvog dijela izravnih potpora za proizvodnu 2014. godinu, a u narednim danima ukupno će biti isplaćeno 1,5 milijardi kuna.

Od isplaćenih 1,5 milijardi kuna, oko 80 %, odnosno 1,2 milijardi kuna, je novac koji će Hrvatska povući iz proračuna Europske unije, dok je ostatak iz nacionalnog proračuna. Ponovimo još jednom da će u prvom dijelu isplate koja je započela 16 veljače, prosječno  biti isplaćeno oko 50 % prava na plaćanja. Radi pojašnjenja, također naglašavamo, da će u prvom dijelu isplate po hektaru biti isplaćeno oko 1.000 kuna.

Hrvatski poljoprivredni proizvođači ove će godine dobiti ukupno oko 3 milijarde kuna za izravne potpore, što je 800 milijuna kuna više nego što je isplaćeno prošle godine.

Ministarstvo poljoprivrede u nekoliko je navrata najavilo da će i sve isplate biti obavljene u narednim danima. Na ovaj način će poljoprivredni proizvođači imati mogućnosti da pravovremeno krenu u pripremu proljetne sjetve.

U drugom dijelu isplate koja će, kao i u drugim zemljama EU, biti isplaćena do kraja lipnja isplatit će se preostali iznos za proizvodnu 2014. godinu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno