U slučaju nesreća na naftnim platformama Zadar može reagirati

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Kako djeluje novonabavljena oprema za čišćenje mora u slučaju ekoloških katastrofa, demonstrirano je u zadarskoj luci Gaženica. Radnici zadarskog Ciklona, tvrtke koja je ovlaštena za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora Republike Hrvatske, odnosno Plana intervencije kod iznenadnih onečišćenja mora Zadarske županije, demonstrirali su prikupljanje ulja i nafte s morske površine i njihovo spremanje u tankove eko-broda. Riječ je o poslu u kojem radnici Ciklona imaju znatno iskustvo, posebice za nedavnog nasukavanja trajekta Vladimir Nazor kod Premude, Marka Pola na Sit te vađenja zaostalog pogonskog goriva iz potonulog broda Ledenik.

-  Ovom opremom udvostručit ćemo naše mogućnosti reagiranja na onečišćenja mora. Do sad smo imali dostatnu opremu za manja onečišćenja, iako smo uspješno reagirali i kod većih onečišćenja mora. Uvijek se trudimo da budemo na licu mjesta unutar sat vremena od dojave, rekla je direktorica Ciklona Jasminka Plenković.

U slučaju onečišćenja skimerom prikupljena nafta ili ulje skladište se u tankove eko broda, a po potrebi mogu se angažirati i druga plovila. Nakon toga dolaze cisterne splitskog Cijana, jedine tvrtke u Hrvatskoj koja ima centar za preradu zauljenih voda, a Cijan po izvršenom zbrinjavanju zauljenih voda šalje Ciklonu certifikat o zbrinjavanju.

- Ovisno o zagađenju ili poluciji, mi možemo reagirati i u slučaju nesreća na budućim platformama za istraživanje nafte. No bitnije je da Hrvatska budućim istražiteljima propiše obvezu da surađuju sa specijaliziranim tvrtkama koje u slučaju izlijevanja u more, mogu vrlo brzo reagirati i spriječiti daljnje širenje zagađenja te sanirati poluciju, naglasila je direktorica Ciklona.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno