Proračun zaokreta?

Slika korisnika admin

Premijer Orešković i ministar Marić predstavili su smjernice "proračuna zaokreta" za ovu godinu koje su stavljene i pred sindikalne vođe. Nakon porušenog socijalnog dijaloga s prošlom Vladom sindikalci državnih i javnih službi jedva su dočekali da se i njih netko sjetio pa makar iza toga krenula i sindikalna borba.

Zadovoljni su, rekoše, već i time što su bili pozvani na razgovor zatomivši zabrinutost za rast plaća po osnovi rasta BDP-a preko dva posto u dva uzastopna kvartala, kako je to potpisano. Ta tema teška 1,8 milijardi kuna ostala je otvorena na inicijalnom, konzultativnom susretu socijalnih partnera, no sindikalni su lisci unatoč iskazanoj dobroj volji Vlade zasigurno oprezni kada je u pitanju donošenje državnog proračuna u kojemu se mora uštedjeti kako bi rashodna strana ostala na razini plana za prošlu godinu, 120 milijardi kuna, dok bi deficit trebao biti na razini 3 posto BDP-a. Naime, po riječima ministra financija, ove godine rashodi rastu po osnovi izdvajanja za kamate, uplata u proračun EU te indeksacije mirovina, pa se svota od oko 2,5 milijardi kuna mora uštedjeti kako bi se rashodi zadržali na prošlogodišnjoj razini. Tko će platiti ceh definitivno će se znati 10. ožujka za kada je premijer najavio donošenje državnog proračuna, dokumenta iz kojega će ekonomski, ali i politički analitičari iščitati ono što njih, ali i sve hrvatske građane najviše zanima - ima li ova Vlada političke volje za provođenje reformi.

Oživljavanje hrvatskih mrtvih kapitala, državne imovine vrijedne 500 milijuna eura, što često spominje premijer Orešković, lijepo je zamišljeno, no koliko je brzo izvedivo? Spomenuo je i prodaju HAC-ONC-a, gdje bi ulogu odigrali mirovinski fondovi, te sami građani kupnjom dionica, kao smjer kojim će se ići. Onaj smjer koji je ministru u prošloj Vladi Siniši Hajdašu Dončiću HDZ postavljao kao "zabranjen"?! Računa se na više novca iz EU pa bi tako i HZZ dobio znatno manje sredstava koja bi se onda "rodila" za novorođene, a Karamarko bi ispunio svoje predizborno obećanje za svaku bebu tisuću eura. S obzirom da smanjivanje novca za nezaposlene da bi se dalo za novorođene doista zvuči kao pretakanje iz šupljeg u prazno odmah su "skočili" prethodni ministar rada Mirando Mrsić i bivša ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Prvi tvrdi kako to znači gašenje aktivne politike zapošljavanja, a u konačnici je zapošljavanje mladih upravo najbolja demografska mjera. Opačić poentira kako su vladajući stalno govorili o zaustavljanju iseljavanja mladih, a sada se reže na sredstvima za njihovo zapošljavanje. Naravno, vladajući opovrgavaju takvo preusmjeravanje sredstava.

Ostaje pitanje je li premijer Orešković, koji se s investitorima osjeća kao riba u vodi, a u hrvatskoj političko-ideološkoj močvari kao riba na suhom, doista sposoban konsolidirati javne financije, smanjiti javni dug, primamiti investitore i pokrenuti gospodarstvo ili će naići na otpore koje neće moći slomiti, pa i one sindikalnih lidera. Da će on pokušati uspjeti, neki iščitavaju i iz najave kako će postaviti i važnog čovjeka od povjerenja zaduženog za koordinaciju među ministarstvima iako ima dva potpredsjednika Vlade Karamarka i Petrova.

Uspije li Orešković u tome da Vlada položi važan i zahtjevan financijski test, ovo prije proračuna - nek' se ne računa!

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno