Šest godina zaredom labudovi zimuju u Sukošanu

Slika korisnika valentinam
Labudov jaz
Ljubitelji ovih bijelih ljepotana su u bojazni da se ne ostvare vremenske prognoze. Naime, umjesto da zimuju ovdje mogli bi prije vremena, ne da se vrate u svoja prirodna staništa, već da odlete u potrazi za novim toplijim krajevima, kazao je Tomica Gmajnić, građevinski poduzetnik, jedan od onih koji hrane labudove na Tratici
Velimir BRKIĆ
Hranjenje labudova u Labudovom jazu

Kraj veljače je neobično hladan, a neprekidne bombastične meteorološke najave vala sibirske zime zabrinule su mještane i posjetitelje Sukošana, naročito ljubitelje i hranitelje labudova koji već šestu godinu zaredom zimuju u ovom općinskom središtu.

- Ljubitelji ovih bijelih ljepotana su u bojazni da se ne ostvare vremenske prognoze. Naime, umjesto da zimuju ovdje mogli bi prije vremena, ne da se vrate u svoja prirodna staništa, već da odlete u potrazi za novim toplijim krajevima, kazao je Tomica Gmajnić, građevinski poduzetnik, jedan od hranitelja labudova na Tratici.

Labud na moru baš i nije tipična razglednica s Jadrana. Ne tako davno, za djecu s mora, labudovi su bili samo u bajkama.

- Labudova ima u zaseoku Makarska na Malenici i Tratici, ispred motela Joso i Matanovih dvora u uvali Zlatna luka te u uvali znakovito zvanoj Labudov jaz. Lete i obitavaju tamo i ovamo, priča Marinko Peljušić, sukošanski zet koji živi nedaleko na Ždralovcu.

Kad je u pitanju Labudov jaz labudovi su jednostavno svoji na svome, i po imenu jaza i po moru.

- Sukošan je poznat po svojim obiteljskim i pojedinačnim nadimcima, naročito po ptičjim kao što su Labud, Tica, Golub, Gutak, Lastavica, ali i po nadimcima Komarac, Škakavac, Sipa, Miš, Zec, Mede, Zmija, Kenja, Pule, Gudlić, Mačak, Žaba i drugi, nabraja Ante dok fotografira labudove u uvali kod La Bocce.

Svako zrno kukuruza, list blitve ili zelja dobrodošli su za labudove kljunove. Ponekad iziđu na obalu i "druže" se s ljudima, jedu im iz ruke.

- Njihova ljepota i gracioznost nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Uljepšavaju nam ove zimske dane, poručuje Dalibor.

O labudovima su već ispričane brojne priče, a djeca su tu gotovo po cijele dane, ali i odrasli žitelji okolnih naselja, prolaznici i turisti dolaze znatiželjno gledati, fotografirati ili nahraniti ove bijele ljepotane.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno