Pet medalja OPG-u Babac - Damjanić, jedna OPGu Surać

Slika korisnika valentinam
Uspjeh na smotrama maslinara i poljoprivrednika u Splitu
OPG Babac – Damjanić od proteklog vikenda nizu nagrada koje već ima za svoje proizvode može pribrojiti i tri zlatne medalje u kategoriji ekoloških proizvoda za pekmeze Šinjorina smokva, Šinjorina dunja i Šinjorina šljiva te dvije srebrene medalje za Šinjorinu gorku mandarinu i Šinjorinu marašku
OPG Babac - Damjanić ponosni su na svoj vrhunski ekološki proizvod

S čak pet medalja vratili su se danas u Zadar vlasnici Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Babac – Damjanić iz Poljica Sandra Babac i suprug joj Alan Damjanić iz Splita s 15. jubilarne tradicionalne međunarodne manifestacije maslinara Mediterana - MASLINA SPLIT 2018. i 4. međunarodne manifestacije poljoprivrednika Mediterana - INTRADA SPLIT 2018. Osim njih s nagradom su se vratili i još jedni sudionici iz Zadarske županije. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Surać iz Zadra okitilo se također nagradom i to onom za najbolje sortno maslinovo ulje lastovka. Događanje je održano protekli vikend u organizaciji Saveza maslinara i uljara Splitsko – dalmatinske županije u hotelu Zagreb – Duilovo u Splitu, okupivši, za razliku od predhodnih godina kada je na manifestaciji prisustvovalo i preko tisuću natjecatelja, ove godine 456 maslinara s 590 uzoraka maslinovog ulja i 67 drugih poljoprivrednika s cijelog Mediterana s 246 uzoraka poljoprivrednih proizvoda. OPG Babac – Damjanić od proteklog vikenda nizu nagrada koje već ima za svoje proizvode može pribrojiti i tri zlatne medalje u kategoriji ekoloških proizvoda za pekmeze Šinjorina smokva, Šinjorina dunja i Šinjorina šljiva te dvije srebrene medalje za Šinjorinu gorku mandarinu i Šinjorinu marašku.

- Za Šinjorinu marašku nam je nedostajao samo jedan bod do zlata, priznaje nam Sandra Babac, sretna, kako dodaje, što je struka ponovo prepoznala njihove proizvode.

Sandra i Alan su do sada svoje ekološke proizvode ovjekovječili s niz nagrada, uključujući i već nagrade, odnosno medalje i na Intradama i Maslinama.

- Ovo je još jedna potvrda našeg zalaganja i truda koji svakako nije malen da proizvedemo vrhunski ekološki proizvod. Zahvalila bih se stoga svima onima koji su to prepoznali i nagradili nas, zahvalila se Babac.

Zadovoljstvo osvojenom nagradom nisu krili i vlasnici OPG-a Surać koji su, spomenuto, nagrađeni za svoju umješnost obrade lastovke.

Natjecateljski dio događanja pratio je i onaj stručni, održani su brojni stručni skupovi u okviru kojih su svoja izlaganja imali najeminentniji stručnjaci s područja maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja kao i poljoprivrede općenito. Naglasak ovogodišnjih predavanje je bio na zaštiti poljoprivrednih kultura od štetnika, bolest i hladnoće, a održana je i stručna radionica rezidbe masline.

Ocjenjivanje kvalitete maslinovog ulja vršilo se je u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo iz Splita – međunarodno ovlaštenom laboratoriju za ocjenjivanje maslinovog ulja, a tijekom trajanja manifestacije održan je i izložbeno-prodajni sajam domaćih i ekoloških gastronomskih delicija, meda, vina, sira, konzerviranog povrća, džemova, pekmeza i marmelada, likera, kao i opreme i sredstava za maslinarstvo i općenito poljoprivredu. Prisutnu su bili u prilici upoznati se s najnovijim dostignućima u domeni opreme i tehnologije, posebice u dijelu vezanom za sredstva za gnojidbu, prihranu i zaštitu vinove loze, masline, voća i povrća.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)