Zadarski maslinari osvojili 12 zlatnih, devet srebrnih i četiri brončane medalje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
3. Festival maslina u Zagrebu
Maslinari s područja Zadarske županije osvojili su 12 zlatnih, devet srebrnih i četiri brončane medalje, ali glavne nagrade ipak su "pokupili" Istrijani. - Još uvijek trošimo jedva dvije litre ulja, dok ostale mediteranske zemlje troše 8 do 10 litara po glavi stanovnika, rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak
Arif SITNICA
Ozračje tijekom svečanosti proglašenja najboljih - Tko nije bio ne zna što je propustio

Imamo sve više maslinara, ali još uvijek trošimo jedva dvije litre ulja, dok ostale mediteranske zemlje troše 8 do 10 litara po glavi stanovnika, rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, otvarajući treći po redu Festival maslina u Zagrebu, koji je sinoć završio na Zagrebačkom velesjamu.

Rekordnih 288 uzoraka

Festival je okupio maslinare i maslinarske udruge iz cijele Hrvatske, a u tri dana (petak, subota i nedjelja) koliko je trajala ova manifestacija privukla je više od pet tisuća Zagrepčana, ljubitelja maslina i maslinovog ulja. Oni su mogli uživati u brojnim radionicama i na vođenim degustacijama, naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja, kupiti proizvode koje je izložilo više od 50 OPG-ova i zadruga, slušati na desetke zanimljivih predavanja maslinarskih stručnjaka… Vrhunac događanja ipak je bilo proglašenje najboljih ekstradjvičanskih ulja i dodjela priznanja.

- Pristigla su i ocijenjana 288 uzorka, među kojima i ulja iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. Više od 47 posto ulja su visokokvalitetna ekstradjevičanska, rekao je Krunoslav Kovačević, predsjednik udruge Zagrebački maslinarski institut, koja okuplja maslinare iz Zagreba i Zagrebačke županije koji imaju maslinike u svom rodnom kraju od Istre i Kvarnera do juga Dalmacije. Njihova neprofitna udruga je, uz potporu Savjetodavne službe RH i Zagrebačkog velesajma, glavni organizator festivala.

Glavne nagrade Istrijanima

Maslinari s područja Zadarske županije i ovaj su se put iskazali. Osvojili su 12 zlatnih, devet srebrnih i četiri brončane medalje, ali glavne nagrade ipak su "pokupili" Istrijani. Rezultati su objavljeni u subotu navečer na "Maslinarskoj večeri" u restoranu GastroGlobus na Zagrebačkom velesajmu. Voditelj dodjele bio je Mladen Stubljar, poznati tv- novinar, kojega poznaju svi maslinari u Hrvatskoj po osebujnom javljanju u poljoprivrednim emisijama HRT-a.

Uzorke je kemijski analizirala NIR analiza d.o.o., a organoleptičku ocjenu dao je panel senzorskih analitičara "Olea" iz Šibenika.

Za ekstradjevičansko maslinovo ulje, podijeljeno je ukupno 134 zlatnih, 57 srebrnih i 25 brončanih medalja.

U kategoriji ulja miješanih sorti treće mjesto među zlatnim medaljama zauzela je Aurora Volarević (Mali Turini, Istra), drugo mjesto osvojio je Arula Marko (Buje), a pobjednik je Ursario d.o.o., Limski kanal.

U kategoriji sortnih maslinovih ulja treće mjesto među zlatnim medaljama osvojio je Adamič Martin (Baredi, Izola, Slovenija), drugo mjesto pripalo je Stanciji St. Antonio d.o.o. (Vodnjan) za karbonacu, a pobjednik je postao Poldan Saša, Veliki Mlun, Istra.

"Šampion" natjecanja, maslinar s najvećim brojem bodova na cijelom ocjenjivanju, ukupno 98.30 bodova, postao je Saša Poldan, Veliki Mlun, Istra.

Na 3. Festivalu ocjenjivale su se i najbolje uljare, kao i najbolje maslinarske udruge. Kriterij je bio zbroj ocjena najbolja tri uzroka prerađena u istoj uljari, odnosno zbroj ocjena najbolja tri uzorka maslinara iz pojedine udruge.

Treće mjesto među uljarama osvojila je Uljara Torkop, druga je bila Uljara Benegnu, a najboljom među uljarama proglašena je Uljara Stancija San Antonio.

Treće mjesto među udrugama za najkvalitetnija ekstradjevičanska maslinova ulja osvojila je Udruga maslinarki Istre, druga je bila Udruga Agroturist Vodnjan, dok je 1. mjesto među udrugama osvojila udruga "Zagrebački maslinarski institut", s najvišom prosječnom ocjenom za tri uzorka ulja.

Najposjećeniji štand općine Preko

Od svih 50-ak štandova daleko najposjećeniji je bio štand Općine Preko i turističkih zajednica Preka i mjesta Ugljana. Na vrlo zanimljiv i upečatljiv način predstavili su Ugljan kao otok maslina, valoriziran kroz turističku ponudu i male otočne proizvođače koji od drveta masline izrađuju autohtone proizvode.

- Jako smo zadovoljni odzivom i zanimanjem posjetitelja, kaže načelnik Preka Jure Brižić. On podsjeća da je Općina Preko i lani na zagrebačkom festivalu predstavljala svoju 2000 godina staru tradiciju maslinarstva, projekt Avantura otok, male proizvođače, nositelje oznake Hrvatski otočni proizvod, i turističku ponudu. Ove godine najavit će se nekoliko događanja, od Dana maslinovog ulja u Ugljanu 5. svibnja, Outdoor festivala s trail utrkom na našem otoku 12. svibnja i utrka Gospodar otoka 19. svibnja.

- Predstavili smo i nastavak projekta Avantura otok, dodaje Mladen Lucin. A među izlagačima su bili OPG Otavijević iz Sutomišćice s proizvodima od maslinova drveta, Kamen dizajn Mario iz Preka, koji u izradi suvenira sjedinjuje kamen i maslinovo drvo, Učenička zadruga Mogunja iz OŠ Valentina Klarina, koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, maslinarstvom, uzgojem ljekovitog i aromatičnog bilja i izradom ukrasnih i uporabnih predmeta, te TZO Preko i TZ mjesta Ugljan

Zadrani glavni na stručnim skupovima

Na više stručnih skupova u sklopu Festivala, uz Gordanu Dragun iz Savjetodavne službe Zadarske županije, koja je govorila o cijepljenju ili navrtanju maslina, zatim dr. Ivicu Vlatkovića koji je otkrio svoja praktična iskustva u maslinarstvu te Danijela Katičina koji je govorio o poticanju razvoja maslinarstva na području Parka prirode Vransko jezero, svoje "role" imali su i stručnjaci iz Preka. Maslinarski entuzijast Mladen Lucin objelodanio je kako je na otoku Ugljanu, na Mulinama završena replika uljare iz rimskog doba, a Šime Marcelić, inače predavač na Sveučilištu u Zadru, rječju i djelom pokazao kako se cijepe, odnosno navrću masline.

Sve u svemu 3. Festival maslina u Zagrebu, bio je uspješan i za predstavnike Zadarske županije, iako su Istrijani i ovaj put pobrali vrhnje i premoćno osvojili sve najvažnije nagrade.

Sve zadarske medalje

ZLATNE: PZ Maslina i vino 94,65 (bodova), Vlatko Rogić 93,99, Lucija Surać 93,99, Nedjeljko Jusup 93,85, Mirko Mišura 93,68, OPG Plastić 93,55, Ivica Pešić 93,18, Eddie Stamičar 92,52, Miodrag Deša 91,57, Dolina maslina d.o.o. 91,50, Miodrag Deša 91,35, Ante Vulin 90,95.

SREBRNE: PZ Maslina i vino 88,89, Vojko Škopić 87,66, Stojko i Božo Surać 87,15, OPG Eugen Novaković 85,83, Vilim Gržan 85,62, Marijana Novaković 85,22, PZ Maslina i vino 83,54, Pino Rebulta 83,12, Miomir Kliman 82,23.

BRONČANE: Nela Čirjak 79,00, Željko Pinčić 78,55, Ante Urem 78,28, Ivica Zrilić 77,35.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika etkpsj
Neznam koga ste konsultirali, ali i ja sam dobio zlato i valjda sam trebao biti u grupi od 13 zlatnih medalja zadarskih maslinara, jer sam član udruge, imam maslinik u Novigradu u blizini znanog dr. Vlatkovića i uredno se nalazim na 101 mijestu na webu! sa poštovanjem Josip
Slika korisnika etkpsj
znate li mi reći gdje mogu kupiti Vaš list u zapadnom dijelu Zagreba? sa poštovanjem Josip