Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

BURNI DANI Gasili požare, uklanjali stabla i urušene dimnjake…

26.02.2019. 12:52
BURNI DANI Gasili  požare,  uklanjali  stabla i  urušene  dimnjake…


Proteklog vikenda, orkansko burno nevrijeme koje je poharalo Zadar i Zadarsku županiju ostavilo je traga. Na terenu su bile sve  Javne vatrogasne postrojbe i Dobrovoljna vatrogasna društva, ponajviše  zbog požara otvorenog prostora i srušenih stabala, a u pomoć vatrogascima kod uklanjanja srušenih stabala na području Zadra priskočila je i  tvrtka Nasadi.


44 požara otvorenog prostora
Od Borisa Jovića, županijskog vatrogasnog zapovjednika, saznali smo  broj i vrstu intervencija JVP-a na području Zadra, ali i Zadarske županije  tijekom proteklih dana, a koje su nastale kao posljedica olujnog vremena.
JVP Zadar na području Zadra proteklog je vikenda imao ukupno 54 intervencije. Na požarima otvorenog tipa intervenirali su 17 puta, gasili su  tri požara na električnim stupovima, uklonili 18 srušenih stabala i jedan  predmet s ceste, gasili pet zapaljenih dimnjaka te jedan požar na objektu, šest puta su intervenirali kako bi uklonili predmete s kuća, uklonili su  jedan urušeni dimnjak.
Što se tiče intervencija JVP-a i DVD-ova na području Zadarske županije, njihov broj popeo se na 114. Nakon JVP-a Zadar, najviše intervencija  imali su vatrogasci JVP-a Privlaka, njih ukupno 19, među kojima 14 uklanjanja stabala i četiri uklanjanja srušenih električnih stupova.
Najviše intervencija na području županije vatrogasci su imali zbog  požara otvorenog prostora, njih ukupno 44, zatim zbog srušenih stabala,  njih ukupno 36 i požara na dimnjacima, ukupno 15.


Nasadi intervenirali 17 puta
Nasadi su proteklog vikenda najviše posla imali zbog tzv. vjetroizvala  diljem grada na koje su odmah reagirali uklonivši polomljena stabla te  napukle i slomljene grane, saznali smo od direktora Lenka Ugrinića. Također, intervenirali su i na privatnim posjedima kao što je SC Višnjik i  Zaton.
Na području Zadra Nasadi su intervenirali 17 puta, i to: u Ulici Vlatka  Mačeka uklanjali su jednu slomljenu meliju azedarach, u Ulici Ante  Starčevića, duž prometnice, uklanjali su slomljene grane čempresa i lipa,  a u uvali Bregdetti slomljene grane borova.
U Perivoju kraljice Jelene uklonili su jedan lovor, u Perivoju Vladimira  Nazora dva lovora, u Zvonimirovoj ulici jedan bor, na bazenu Kolovare  jedan brijest. Na rivi su stradale dvije grane čempresa i jedna grana sophore, a na Muraju jedna grana brijesta.
Na Putu Murata Nasadi su uklonili jedan ligustrum, u Ulici bana Jelačića stradao je jedan arizonski čempres, na križanju Ulice bana Jelačića  i Tuđmanove uklonjena je slomljena grana bora, a u Velebitskoj dvije slomljene grane bora. Na području Veleučilišta stradao je jedan ligustrum, a  na Petrićima (kod dječjeg igrališta) murva.
U Ulici Antuna Gustava Matoša uklonjen je jedan čempres, a u Maraska parku tri lovora i grana čempresa.