Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Iz EU fondova za vatrogasni dom odobreno 5,1 milijuna kuna

26.02.2019. 18:30
Iz EU fondova  za vatrogasni  dom odobreno  5,1 milijuna  kuna


Vatrogasci zbog kojih u Općini Sukošan (Sukošan, Debeljak, Gorica, Glavica) osjećaju sigurnost i ponos dobili su jackpot, svoj  vatrogasni dom. Iz EU fondova je odobreno 5.087.653 kune za izgradnju  vatrogasnog doma za DVD općine Sukošan koji će graditi na zapadnom  ulazu u Debeljak, nasuprot križa.
 – Po potpisu Ugovora svih posredničkih tijela Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju,  započet će proces javne nabave, ugovaranja izgradnje s izvoditeljem radova i sama izgradnja vatrogasnog doma kojeg se s 90 posto financirana  EU sredstvima, rekao je Ante Marinac, načelnik Općine Sukošan.


Treći EU projekt u tri mjeseca
Nakon osiguranih sredstava za izgradnju novog vrtića i jaslica u Sukošanu, u iznosu od 7,4 milijuna kuna i 870.000 kuna za dječji vrtić u Gorici, ovo je treći projekt koji je Općini u posljednjih tri mjeseca odobren  iz sredstava EU fondova. Pred realizacijom je još nekoliko EU projekata,  ali se Martinac nije htio očitovati dok ne dođe, kaže, "crno na bilo".
– Projekt izgradnje vatrogasnog doma iznosi 5.652.948 kuna, a općinski dio je deset posto ili 565.295 kuna, precizan je Martinac.
Shodno natječaju Ministarstva poljoprivrede mjera 7.4.1. "Ulaganja u  pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te  povezanu infrastrukturu" sektor zajednički vatrogasni domovi, u Republici Hrvatskoj odobrena su sredstva za izgradnju ukupno šest zajedničkih vatrogasnih domova.


Partnerski odnos s Galovcem
– Svi odobreni projekti su u partnerskom odnosu s jednom ili više lokalnih jedinica. Zahvaljujući dobroj i učinkovitoj suradnji Općina Sukošan je partnerski ugovor potpisala s Općinom Galovac, a nositelj projekta je DVD općine Sukošan. Prema ugovoru DVD Sv. Mihovil iz Galovca  će minimalno pet godina koristiti prostor vatrogasnog doma, objašnjava  Martinac.
Sukošanski vatrogasci imaju dva vozila, šumsko i navalno, a garažiraju  ih u prostoru bivše Sukošanke, iza samoposluge, pekare, Ureda Turističke zajednice i Doma mladeži
 – Izgradnjom vatrogasnog doma riješit ćemo nekoliko problema odjednom, povećat ćemo preventivu i ostvariti sigurnost žitelja općine, turista i svih drugih koji povremeno borave na našem području. Konačan cilj  je stvaranje neophodnih uvjeta za operativno i učinkovito djelovanje  naših vatrogasaca, poručio je Ane Martinac dodavši kako je u tijeku javna nabava za odabir izvođača za izgradnju novog sukošanskog vrtića.
Dobrovoljno vatrogasno društvo Općine Sukošan osnovano je prije 21  godinu, 1998. Zapovjednik DVD-a je Miro Rogoznica Lele iz Sukošan, a  predsjednik Milan Ročak iz Debeljaka, šef vatrogasne operative HAC –  ONC Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine d.o.o.




Vatrogastvo, način življenja
– Tijekom protekle 21 godine općinski DVD je imao oko 1.200 intervencija na području općine i šire. Prije 10 godina zaposlili smo dva vatrogasca. Ovom odlukom smo postigli značajnu operativnost društva, podignuli razinu vatrozaštite i samog gašenja na višu razinu. Naime, na području Općine Sukošan od sada sve požare smo samostalno riješili, ponosno će Ročak.
DVD ima oko 40 vatrogasaca, od toga dva zaposlena i šest sezonaca tijekom ljeta. Veliku pozornost su posvetili edukaciji i fizičkoj pripremi.
– Od početka smo organizirali tečajeve za zvanje vatrogasac kojeg je  uspješno završilo preko 40 naših članova. Njih 15-ak sad su profesionalni vatrogasci, ističe Ročak.
Vatrogastvo je način življenja, uz vojsku i policiju vatrogasci su najorganiziraniji u državi. U 1.864 DVD-a ima oko 150.000 članova od kojih je  oko 50.000 aktivnih, rekao je Ročak.
– Općina kao osnivač društva intenzivno prati rad DVD-a. U cijelosti  ispunjava svoje zakonske obveze prema DVD-u te se model aktivnog  sudjelovanja čelništva Općine u radu društva od početka pokazao izuzetno dobrim, zaključio je Milan Ročak.


Vatrogasni dom sa četiri garaže i 426  m2 površine
 – Vatrogasni dom imat će 426,82 metara četvornih površine. Imat će četiri garaže, svaka površine oko 50 metara četvornih, sobu za sastanke, dva ureda, sanitarne prostorije s kupatilima za žene i muškarce, spavaću sobu, garderobu, spremište,  radionicu i sve drugo potrebito za moderan i funkcionalan vatrogasni dom. U dvorištu će se izgraditi igrališta za rekreaciju, kazao je Filip Dražić, zamjenik načelnika.


Marin Gulan: Primjerena suradnja  Galovca i Sukošana
DVD Sv. Mihovil Galovac izgradnjom vatrogasnog doma u Debeljaku imat će svoje  prostorije, prvenstveno u zimskom periodu za garažiranje svog vatrogasnog vozila.  Naime, vatrogasna cisterna je ljeti angažirana za potrebe gašenja požara i prijevoz  vode, dok je izvan ljeta parkirana na otvorenom i pod utjecajem svih vremenskih uvjeta. Inače, s Općinom Sukošan imamo više zajedničkih projekata od kojih izdvajam  provedbu postupka odabira privatnog partnera i kandidature projekta razvoja i izgradnje širokopojasne infrastrukture na području "Sukošan", koje obuhvaća područja  općina Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Škabrnja i Galovac. To je revolucionarni projekt,  5G je veliki korak za drugi kvartal 21. stoljeća, optička mreža i turbo brzi internet će  doći u svaku kuću na području, rekao Marin Gulan, načelnik Galovca.