Iz EU fondova za vatrogasni dom odobreno 5,1 milijuna kuna

Slika korisnika mkvanja
Ostvaren 21-godišnji san sukošanskih vatrogasaca
Izgradnjom vatrogasnog doma riješit ćemo nekoliko problema odjednom, povećat ćemo preventivu i ostvariti sigurnost žitelja općine, turista i svih drugih koji povremeno borave na našem području. Konačan cilj je stvaranje neophodnih uvjeta za operativno i učinkovito djelovanje naših vatrogasaca, poručio je Ante Martinac
Velimir BRKIĆ
Vatrogasni dom će osim garaža imati sve potrebne sadržaje

Vatrogasci zbog kojih u Općini Sukošan (Sukošan, Debeljak, Gorica, Glavica) osjećaju sigurnost i ponos dobili su jackpot, svoj  vatrogasni dom. Iz EU fondova je odobreno 5.087.653 kune za izgradnju  vatrogasnog doma za DVD općine Sukošan koji će graditi na zapadnom  ulazu u Debeljak, nasuprot križa.

 - Po potpisu Ugovora svih posredničkih tijela Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju,  započet će proces javne nabave, ugovaranja izgradnje s izvoditeljem radova i sama izgradnja vatrogasnog doma kojeg se s 90 posto financirana  EU sredstvima, rekao je Ante Marinac, načelnik Općine Sukošan.

Treći EU projekt u tri mjeseca

Nakon osiguranih sredstava za izgradnju novog vrtića i jaslica u Sukošanu, u iznosu od 7,4 milijuna kuna i 870.000 kuna za dječji vrtić u Gorici, ovo je treći projekt koji je Općini u posljednjih tri mjeseca odobren  iz sredstava EU fondova. Pred realizacijom je još nekoliko EU projekata,  ali se Martinac nije htio očitovati dok ne dođe, kaže, "crno na bilo".

- Projekt izgradnje vatrogasnog doma iznosi 5.652.948 kuna, a općinski dio je deset posto ili 565.295 kuna, precizan je Martinac.

Shodno natječaju Ministarstva poljoprivrede mjera 7.4.1. "Ulaganja u  pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te  povezanu infrastrukturu" sektor zajednički vatrogasni domovi, u Republici Hrvatskoj odobrena su sredstva za izgradnju ukupno šest zajedničkih vatrogasnih domova.

Partnerski odnos s Galovcem

- Svi odobreni projekti su u partnerskom odnosu s jednom ili više lokalnih jedinica. Zahvaljujući dobroj i učinkovitoj suradnji Općina Sukošan je partnerski ugovor potpisala s Općinom Galovac, a nositelj projekta je DVD općine Sukošan. Prema ugovoru DVD Sv. Mihovil iz Galovca  će minimalno pet godina koristiti prostor vatrogasnog doma, objašnjava  Martinac.

Sukošanski vatrogasci imaju dva vozila, šumsko i navalno, a garažiraju  ih u prostoru bivše Sukošanke, iza samoposluge, pekare, Ureda Turističke zajednice i Doma mladeži

 - Izgradnjom vatrogasnog doma riješit ćemo nekoliko problema odjednom, povećat ćemo preventivu i ostvariti sigurnost žitelja općine, turista i svih drugih koji povremeno borave na našem području. Konačan cilj  je stvaranje neophodnih uvjeta za operativno i učinkovito djelovanje  naših vatrogasaca, poručio je Ane Martinac dodavši kako je u tijeku javna nabava za odabir izvođača za izgradnju novog sukošanskog vrtića.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Općine Sukošan osnovano je prije 21  godinu, 1998. Zapovjednik DVD-a je Miro Rogoznica Lele iz Sukošan, a  predsjednik Milan Ročak iz Debeljaka, šef vatrogasne operative HAC -  ONC Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine d.o.o.

Vatrogastvo, način življenja

- Tijekom protekle 21 godine općinski DVD je imao oko 1.200 intervencija na području općine i šire. Prije 10 godina zaposlili smo dva vatrogasca. Ovom odlukom smo postigli značajnu operativnost društva, podignuli razinu vatrozaštite i samog gašenja na višu razinu. Naime, na području Općine Sukošan od sada sve požare smo samostalno riješili, ponosno će Ročak.

DVD ima oko 40 vatrogasaca, od toga dva zaposlena i šest sezonaca tijekom ljeta. Veliku pozornost su posvetili edukaciji i fizičkoj pripremi.

- Od početka smo organizirali tečajeve za zvanje vatrogasac kojeg je  uspješno završilo preko 40 naših članova. Njih 15-ak sad su profesionalni vatrogasci, ističe Ročak.

Vatrogastvo je način življenja, uz vojsku i policiju vatrogasci su najorganiziraniji u državi. U 1.864 DVD-a ima oko 150.000 članova od kojih je  oko 50.000 aktivnih, rekao je Ročak.

- Općina kao osnivač društva intenzivno prati rad DVD-a. U cijelosti  ispunjava svoje zakonske obveze prema DVD-u te se model aktivnog  sudjelovanja čelništva Općine u radu društva od početka pokazao izuzetno dobrim, zaključio je Milan Ročak.

Vatrogasni dom sa četiri garaže i 426  m2 površine

 - Vatrogasni dom imat će 426,82 metara četvornih površine. Imat će četiri garaže, svaka površine oko 50 metara četvornih, sobu za sastanke, dva ureda, sanitarne prostorije s kupatilima za žene i muškarce, spavaću sobu, garderobu, spremište,  radionicu i sve drugo potrebito za moderan i funkcionalan vatrogasni dom. U dvorištu će se izgraditi igrališta za rekreaciju, kazao je Filip Dražić, zamjenik načelnika.

Marin Gulan: Primjerena suradnja  Galovca i Sukošana

DVD Sv. Mihovil Galovac izgradnjom vatrogasnog doma u Debeljaku imat će svoje  prostorije, prvenstveno u zimskom periodu za garažiranje svog vatrogasnog vozila.  Naime, vatrogasna cisterna je ljeti angažirana za potrebe gašenja požara i prijevoz  vode, dok je izvan ljeta parkirana na otvorenom i pod utjecajem svih vremenskih uvjeta. Inače, s Općinom Sukošan imamo više zajedničkih projekata od kojih izdvajam  provedbu postupka odabira privatnog partnera i kandidature projekta razvoja i izgradnje širokopojasne infrastrukture na području "Sukošan", koje obuhvaća područja  općina Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Škabrnja i Galovac. To je revolucionarni projekt,  5G je veliki korak za drugi kvartal 21. stoljeća, optička mreža i turbo brzi internet će  doći u svaku kuću na području, rekao Marin Gulan, načelnik Galovca.

Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)