Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

MASLINA I INTRADA PZ Maslina i vino vicešampion Intrade, Zadranima 12 nagrada

26.02.2019. 10:00
MASLINA I INTRADA PZ Maslina i  vino  vicešampion  Intrade,   Zadranima 12  nagrada


Poljoprivredni proizvođači iz Zadarske županije ostvarili su  sjajan uspjeh   na 16. međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana  Maslina i 5. međunarodnoj manifestaciji poljoprivrednika Mediterana  Intrada, koje su prošlog vikenda održane u Splitu. Navrjedniji rezultat,  priznanje vicešampiona Intrade, pripalo  je PZ Maslina i vino iz Polače.
Do ove nagrade  PZ Maslina i vino došla je osvojivši pet zlatnih plaketa  za vina. OPG Babac- Damjanić postao je  šampion voćnih namaza – Eko  Šinjorina namazi i to zahvaljujući  osvajanju pet zlatnih odličja, za smokvu, šljivu, marušku, gorku mandarinu  i marelicu te srebrne medalje za  malinu. OPG Mate Dušević postao je šampion aromatiziranih maslinovih ulja.


Šampioni Lubiana i Benčić
Šampion Masline Split 2019. je maslinar Đani Lubiana iz Poreča, dok  su vice šampioni iz Slovenije Boris Marinić iz Dobrova, obitelj Capuder  iz Črniče i Andrej Gregorić iz Prvačine. Posebno iznenadjenje je zlato  glumici Zrinki Cvitešić  za maslinovo ulje s Brača koje sama radi. Šampion Intrade Split 2019. je Zvonimir Benčić iz Visa, a vice šampioni su PZ  Maslina i vino iz Polače i Mirjan Stornoga iz Oprtlja.
Ove godine na Maslini je prijavljeno i ocjenjeno 400 uzoraka ekstra  djevičanskog maslinovog ulja te preko stotinu aromatiziranih maslinovih ulja, konzerviranih maslina, raznih drugih pripravaka i delicija od  ploda masline s ukupno 509 uzoraka. Na Intradi je prijavljeno ukupno  198 uzoraka raznih poljoprivrednih proizvoda, a  najviše proizvoda od  grožđa, konzerviranog povrća, slatkog od voća, sira, meda i drugih delicija. Ukupno je na obje manifestacije sudjelovalo 560 natjecatelja sa 707  uzoraka iz osam mediteranskih država. Za istaknuti je da su se ove godine  prijavila 103 maslinara iz Slovenije i 16 maslinara iz Bosne i Hercegovine, što je dokaz povjerenja maslinara u organizatora i ocjenjivački sud  ove manifestacije.
Ocjenjivanje kvalitete maslinovog ulja obavio je Nastavni zavod za javno zdravstvo iz Splita – međunarodno ovlašteni laboratorij za ocjenjivanje maslinovog ulja. Prema njihovom izvješću, najkvalitetnija ulja na  manifestaciji bila su ona iz rubnih područja uzgoja maslina, najsjevernijih  krajeva poluotoka Istre i Slovenije.
Na stručnom skupu govorilo se  se o maslinarstvu u procjepu vremenskih ekstrema, optimalne tehnološke zrelosti ploda masline te o tome  kako maslinovo ulje gubi ljekovita svojstva. Pričalo se i o sortimentu  maslina, primjeni biostimulatora u gnojidbi masline, kvascima kao mogućim atraktantima u zaštiti masline od maslinove muhe i drugim interesantnim temama. 


Izložbeno-prodajni sajam
Tijekom manifestacije održao se  i izložbeno-prodajni sajam domaćih i  ekoloških gastronomskih delicija, meda, vina, sira, konzerviranog povrća, džemova i marmelada, likera, kao i opreme i sredstava za maslinarstvo i općenito poljoprivredu. Na izložbi su bila prikazana najnovija dostignuća opreme i tehnologije, ali i najnovija sredstva za gnojidbu,  prihranu i zaštitu vinove loze, masline, voća i povrća. U popodnevnim  satima upriličeno je kušanje sortnih maslinovih ulja i drugih delicija.
 Drugog dana manifestacije u masliniku hotela Zagrebu i njegovom  okolišu održala se  praktična radionica u masliniku, rezidba maslina i  oblikovanje krošnje, koje su prikazali stručnjaci iz savjetodavne poljoprivredne služba RH.
Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom  predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, premijera RH i župana splitsko-dalmatinskog  te domaćina, Grada Splita.
Sinaj BULIMBAŠIĆ/ ZL




Godišnje nagrade Marčini i Duševiću
Godišnje nagrade hrvatskog maslinarstva ove su godine primili: za medijsku promidžbu maslinarstva Martin Vuković – HRT Zagreb; Goran Beinrauch – Gospodarski  list Zagreb, Zrinka Cvitešić, maslinarka i umjetnica i Marko Vučetić DHZ Zagreb, za  unapređenje maslinarstva maslinari Matko Grgić – Sutivan, Antun Poljanić – Trstenik; Toma Makjanić – Dol na Hvaru, Dragan Marčina – Dragove, Jadran Antunović –  Orebić, Mate Dušević – Ljubač, uljare i tvrtke Uljara Mikulić – Ljubuški, Uljara Agroprodukt – Vodnjan, Uljara Grubić – Bale, Josip Kontuš – Entrada – Šušnjevica i  Agroekspert – Funtana.