ODLUKOM UV-a Orlović dobiva još jedan mandat!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Zbog izvrsnih rezultata na čelu Zavoda za hitnu medicinu
Jako sam zadovoljan uspjesima i ukupnim poslom Zavoda za hitnu medicinu. Moram pohvaliti i sve naše vrijedne i marljive djelatnike koji odrađuju jako osjetljiv i težak posao. Vjerujemo da će naš tim u Hitnoj i dalje odrađivati vrhunski i profesionalno svoj posao i u budućnosti, ističe dr. Slavko Marić iz Upravnog vijeća
Zvonko KUCELIN
Imamo veći broj uspješnih reanimacija na terenu - Predrag Orlović

Ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, dr.  Predragu Orloviću, uskoro ističe mandat na čelu ove županijske ustanove, no kako saznajemo od Upravnog vijeća, u potpunosti stoje iza njegova rada te će Orlović zasigurno dobiti još jedan mandat.

Naime, iz njegove stranke, NHR-a, doznajemo kako čvrsto stoje iza  svojega ravnatelja koji je ostvario zavidne rezultate u četverogodišnjem  razdoblju te time nastavlja izvrsnu praksu ostalih NHR-ovih ravnatelja  koji vode Natura Jaderu i AGRRA-u. Podsjetimo, Orlović je Neovisnima  za Hrvatsku došao kao nestranački kadar koji ga je prihvatio zbog njegovog rada i profesionalnosti. Orloviću se tako smiješi novi mandat, o  čemu nam predsjednik UV-a Zavoda, dr. Slavko Marić, kaže:

Promjenu Mreže hitne medicine

- Jako sam zadovoljan uspjesima i ukupnim poslom ove ustanove. Moram pohvaliti i sve naše vrijedne i marljive djelatnike koji odrađuju jako  osjetljiv i težak posao. Vjerujemo da će naš tim u Hitnoj i dalje odrađivati  vrhunski i profesionalno svoj posao i u budućnosti te da ćemo zajedno  još mnogo toga unaprijediti, ističe Marić.

U prilog Orlovićevu radu zapravo najviše govori brojka o poslovanju  Zavoda koji je trenutno u plusu od nevjerojatnih 13.107.434 kuna!

Najvećim postignućem dosadašnjem mandatu sam ravnatelj, pak,  smatra promjenu Mreže hitne medicine i objedinjavanja Sanitetskog  prijevoza s djelatnosti hitne medicine pod krov jedne ustanove, kaže Orlović za naš list:

- Prilikom preuzimanja Zavoda, Mrežu hitne medicine činilo je više timova T2 koji u svom sastavu nisu imali liječnika, što je uvelike otežavalo  rad naših djelatnika na terenu, kao i ambulantni rad koji nije bio moguć,  budući da timovi bez liječnika nisu mogli izvršiti pregled na način kako  to radi tim s liječnikom. Radi toga je veći dio pacijenata upućivan na Objedinjeni hitni bolnički prijem, čime su opterećivali njihov rad s pacijentima koji su se mogli zbrinuti ili kod svog liječnika ili u ambulantama hitne službe. Od 1. siječnja 2017 godine u Mrežu hitne medicine dodali smo  14 liječnika, tako da većina naših ispostava u županiji ima timove s liječnicima. Rezultati su bili vidljivi vrlo brzo kroz kvalitetu usluge te sve  manji broj primjedbi na rad, čime je nezadovoljstvo s prijašnjom  Mrežom hitne medicine praktično nestalo, pojašnjava ravnatelj dodajući  kako su poradili i na vlastitim edukacijama te oformili tim za edukaciju  koji je na kvalitetan način odgovorio suvremenim potrebama hitne  službe.

Ulaganja u opremu

Primjera radi, prošle je godine 150 djelatnika Hitne službe odradilo i  jedan oblik edukacije u obliku treninga kojih su dužni polagati svake tri  godine ili su pak odradili neki od svjetski priznatih tečajeva za održavanje života.

- Izuzetno sam zadovoljan i zbog većeg broja uspješnih reanimacija na  terenu, kao i opreme koju je Zavod nabavio u protekle četiri godine. Svaka od naših devet ispostava u tom je razdoblju opremljena novim  uređajima za defibrilaciju, EKG uređajima, a zamijenjen je sitni medicinski inventar i nabavljeni pedijatrijski setovi za traume. Otišli smo korak  dalje te nabavljamo i uređaje za mehaničku reanimaciju koji nisu dio  standardne opreme hitne službe, ali uvelike olakšavaju rad jer sami masiraju srce pacijentu, dok oni mogu odrađivati neke druge aktivnosti kod  pacijenta. I ove godine izdvojili smo 960.000 kuna samo za medicinsku  opremu, a svi djelatnici Hitne službe dobili su i nove uniforme napravljene prema svim standardima. Vrijednost ulaganja je više od  700.000  kuna kojih smo sami izdvojili, naglašava dr. Orlović napominjući kako su  i sve ispostave koje su iskazale potrebu zamijenile i dotrajali namještaj i  opremu unutar samih ambulanti.

Novi projekti

Ravnatelj najvećom stavkom u radu smatra nabavku novih vozila za  Hitnu službu. U dosadašnjem mandatu nabavio je devet vozila, a ove je  godine već u postupku nabavka dva vozila za Hitnu službu te 11 vozila za  Sanitetski prijevoz, koja bi trebala stići do početka turističke sezone.

- Istaknut ću da smo pristupili i izgradnji zgrade Zavoda za hitnu medicinu, ispostava Nin, koja je radila u neadekvatnim uvjetima. Ovom se  prilikom moram zahvaliti Gradu Ninu i gradonačelniku Emilu Ćurku na  pomoći u realizaciji tog velikog projekta, budući da je zemljište na kojem  gradimo objekt Grad Nin darovao Zavodu. Koliko nam znači taj projekt  najbolje kazuje podatak da smo potrebna sredstva za izgradnju osigurali  iz vlastitog proračuna te ukupna vrijednost investicije iznosi 4.454.209  kuna, zaključuje prvi čovjek Zavoda koji bi s realizacijom ovih projekata  trebao započeti kada mu se i službeno potvrdi novi mandat.

Bolja medicinska skrb na otocima

U dosadašnjem radu Hitne velik je problem predstavljala neadekvatna hitna  služba na otocima koja trenutačno funkcionira s tamošnjim liječnicima koji su sa Zavodom sklopili ugovor o pripravnosti. No, dolaskom brzih brodova za koje je raspisan  natječaj nadaju se podići kvalitetu usluge i otočnom stanovništvu kako bi ih približiti  zlatnom satu unutar kojeg bi trebali biti zbrinuti u najbližu zdravstvenu ustanovu.

- Na našem području predviđen je brod koji će biti stacioniran na jednom od otoka  i prilagođen zbrinjavanju životno ugroženog pacijenta. te će predstavljati veću kvalitetu za sve otočane kao i njihove goste, kaže  Orlović.

Iznenadilo nas je stanje u Sanitetu

Zavod za hitnu medicinu 1. lipnja prošle godine preuzeo je sanitetski prijevoz Doma zdravlja, o čemju ravnatelj kaže:

- U prvoj godini pripajanja odlučili smo analizirati sam rad Odjela za sanitetski prijevoz i osigurati djelatnicima ono najosnovnije. Htjeli smo obnoviti vozni park sa  sredstvima koje smo dobili diobenom bilancom od Doma zdravlja te uložiti i vlastita  sredstva, budući da je stanje bilo alarmantno. Osigurana su sredstva za nove uniforme za sve djelatnike u Sanitetskom prijevozu te namještaj i adaptaciju prostora kako  bi osigurali minimalne uvjete za rad njima, kao i bolje uvjete za naše pacijente. Mislim da se kvalitetno i trajno rješenje vidi u izgradnji vlastite zgrade Zavoda koja bi  objedinila sve djelatnosti od Uprave, garaža, prijavno-dojavne jedinice, Sanitetskog  prijevoza i Hitne službe, poručuje Orlović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)