Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ŠIME ŠPRALJA Oscilacijama konačno stati na kraj

26.02.2019. 09:29
ŠIME ŠPRALJA Oscilacijama  konačno  stati na  kraj


Red odmora, red spartanskih treninga. Tako izgleda itinerar košarkaša Zadra u pauzi od službenih nastupa koja je stala između završnice Krešinog kupa do ovog četvrtka kad se nastavlja dosad za njih više nego turbulentna sezona. Nogometnim žargonom pred momčadi Ante Nazora je proljetni dio sezone u kojem će se razriješiti njihova sudbina kako u domaćem prvenstvu tako i u borbi za ostanak u regionalnoj ligi. Dosad je sve nekako išlo po sistemu toplo-hladno s naglaskom na hladno jer je teško izbaciti iz memorije posljednji neuspjeli pokušaj proboja u finale Kupa gdje se ispriječila zagrebačka Cibona. To splitsko polufinale je potvrdilo da ovosezonski Zadar nema konstantu i igra na refule te mu uvijek nedostaje jedan mali korak da se konačno gubitnički mentalitet transformira u onaj pobjednički. Stoga dojam da su igrači i stručni stožer ostali dužni pred sami rasplet sezone teško je demantirati. Ipak je roster pod dirigentskom palicom Ante Nazora tijekom sezone akvizicijama u liku Luke Žorića i Vladimira Dašića zadobio konture vrlo ozbiljne momčadi koja se može ravnopravno nositi prvenstveno s Cibonom, pa i Cedevitom u domaćim okvirima.


Žal za Kupom
Taj dug prvenstveno prema sebi, a onda i prema svojim vjernim navijačima košarkaši Zadra uspješno će anulirati ako se uspiju nametnuti prije svega stabilnošću na parketu, a pravi test je li postignut taj napredak je novi, treći ovog mjeseca, sraz s Cibonom. Borba za jedinicu pred skorašnje doigravanja više je nego dovoljan motiv, no kapetan Šime Špralja u ime cijele svlačionice priželjkuje promjene na bolje ne samo u broju pobjeda već i u prezentaciji na terenu. Primjer kako ne bi trebali izgledati na terenu je upravo prvo poluvrijeme s Cibonom u splitskom polufinalu koje je i presudilo putnika u finale s Cedevitom.
– Još uvijek nam je u mislima ta utakmica za koju smo najviše sami krivi što je završila poražavajuće po nas. Nismo ušli dobro u tu utakmicu, dopustili smo Ciboni da se razmaše i razvije svoju igru te smo bez obzira na sve probleme u koje smo upadali tijekom trebali biti puno mudriji i taktički zreliji. Šteta što nismo počeli ranije igrati na onaj način kao što je to bilo u nastavku. Imamo taj problem s oscilacijama cijelu sezonu i pokazalo se to najbolje u tom polufinalu Kupa za kojim ostaje veliki žal, jer smo imali sve preduvjete od fantastične atmosfere na Gripama do vjere među nama samima da možemo do samoga kraja.
Ta utakmica još uvijek vuče repove jer su u ključnim trenucima završnice neke sudačke odluke bile presudne po pitanje pobjednika.
– Ne možemo se vaditi na tako nešto kad smo na nikakav način odigrali prvih 20 minuta i dopustili Ciboni da ode na preko 20 razlike. Jeste, bilo je nekih odluka u završnici s kojima nismo bili zadovoljni, ali mi igrači nemamo pravo na komentare o suđenju već samo na igru. Najbolja stvar je što je klub odlučio službenim putem zatražiti analizu i toga se treba držati.


Pobjeda do o(p)stanka u ABA ligi
Je li motiv za pobjedom u ovom preksutrašnjem srazu s Cibonom još izraženiji nakon tog nes(p)retnog poraza u polufinalu?
– Motiv za takve utakmice nikad nije bio upitan, a sigurno da će ova aktivirati još uvijek svježu memoriju na tu prošlu. No, činjenica je da se nitko bolje ne poznaje kao što se poznaju Zadar i Cibona. Teško je tu nešto novo izmisliti na taktičkom planu, već je sve pitanje na koji način će s glavama u utakmici biti jedni i drugi. Igramo na svom terenu i u tom smislu imamo prednost. Igrali smo ove sezone četiri puta, omjer je zasad 2-2 tako da očekujem još jednu neizvjesnu utakmicu nakon koje ćemo nadam se mi biti sretniji.
Ulog je prvo mjesto pred doigravanje. Iako će za tako nešto već sada biti potrebno nadmašiti 21 minusa (55:76) iz prve utakmice.
– Ne razmišljamo ni o kakvim razlikama, ni krugovima, jer nemamo ni pravo na to s obzirom da vedrimo i oblačimo cijelu sezonu. Moramo gledati kako doći do pobjede i pokušati ustabiliti našu igru sa što manje tzv. crnih rupa. Bilo kakve kalkulacije su za nas kontraproduktivne i ako počnemo kalkulirati vrlo često nam se to počne obijati o glavu. Zadatak je samo doći do pobjede i to nas jedino zanima.
Jedna pobjeda će vam izgleda trebati i u završna tri kola ABA lige. Nastavak te borbe za ostanak slijedi vam četiri dana nakon okršaja s Cibonom u HT Premijer ligi. Idete u goste branitelju naslova i Euroligašu Budućnosti.
– Trebat će nam izgleda jedna pobjeda za potvrdu ostanka u ligi, a nemamo baš najbolji raspored. U dva naredna kola imamo dva najteža protivnika koji svojom kvalitetom vidno odskaču od ostalih. Budućnost je Euroligaš, imaju nevjerojatan roster koji vrvi s kvalitetnim pojedincima te se teško nadati bodovima iz Podgorice. Crvena Zvezda kolo poslije dolazi na Višnjik, a zna se da dominiraju ligom tako da je najrealnije očekivati da će cijeli rasplet borbe za ostanak odlučivati posljednje kolo. Nadamo se da će se do tada poklopiti još neki rezultati i da ćemo uspjeti s ove dvije velike pobjede (Mega, Cibona) nakon debakla protiv Krke biti i dalje u dobroj poziciji pred gostovanje kod Igokee u posljednjoj utakmici.




Odmor, pa podizanje fizičke spreme
Nakon ispadanja iz Kupa čak je i dobrodošla ova pauza od dva tjedna. Jedan tzv.  regeneracijski i akumulacijski intermezzo do nove bitke s Cibonom.
– Nakon Kupa smo dobili slobodno dva-tri dana. Baš nam je to i trebalo, jer je sezona jako naporna s dvije utakmice tjedno i duga su putovanja tako da je pogotovo  nakon jednog takvog šokantnog poraza dobrodošlo malo resetiranje. Protekli tjedan  smo zato iskoristili za jake treninge na kojima se inzistiralo na podizanju fizičke spreme. Imamo dosta igrača koji su pristigli usred sezone i uz mnoge ozlijeđene očit je  bio manjak fizike na utakmicama. Odradili smo kvalitetno taj jedan mini ciklus priprema dok smo ovih dana uglavnom koncentrirani na taktiku pred nadolazeće utakmice.


Vaughn ozlijeđen, Vuković s  reprezentacijom
Na treninzima i dalje nije kompletirana postava, što zbog ozljeda, suspenzija ili reprezentativnih obveza. Ozljeda muči Kwamea Vaughna koji nije nastupio ni u polufinalu Kupa zbog problema s leđima. Taj problem izgleda još uvijek nije saniran na  pravi način, pa bi ovaj sraz s Cibonom Amerikanac mogao propustiti. Već više od  dva mjeseca treninge ne smije pohađati suspendirani William Magarity dok je s reprezentacijom Domagoj Vuković.
– Nije dobro što na treninzima jedva skupimo 10 igrača, ali protiv nekih stvari se  ne može. Vaughn još vuče ozljedu i neizvjestan mu je nastup protiv Cibone, dok je  Vuković još jučer bio s reprezentacijom u Mađarskoj. Drago nam je svima što je konačno Will saznao kad nam se može priključiti, ali bit će vrlo upitno u kakvom stanju  će biti početkom svibnja. Ta suspenzija mu se odnosi i na nemogućnost treniranja s  momčadi u cijelom trajanju tako da ne možemo očekivati nekakva čuda kad se vrati.