SLIKOVNICA Priča o borbi znanja i neznanja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Predstavljanje "Mudre sove" autorice Maje Punoš Rebić
Autor: 
Nasuprot Mudroj Sovi stoji Knjigomrz, mrzitelj mudrosti, znanja,učenja, čitanja i zajedništva, koje iz toga proizlazi. Knjigomrzova namjera je učiniti ljude ovisnima o internetu i računalima te ih odvojiti jedne od drugih. U trenutku kad je čitav svijet postao ovisan o brzim rješenjima s interneta, nestane električne energije i sva se računala isključe
O knjizi su govorile knjižničarka Dajana Brunac i autorica Maja Punoš Rebić

Na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Zadar priređeno je  predstavljanje slikovnice "Priča o mudroj sovi", autorice Maje Punoš  Rebić. U ime domaćina djecu i njihove roditelje i odgojitelje pozdravila  je knjižničarka Dajana Brunac, a potom se djeci obratila sama autorica.

Mudra Sova je priča koja ukazuje na opasnosti prekomjernog i nekontroliranog korištenja interneta i videoigara u svakodnevnom životu  i radu. Čitanje, učenje, “živa” komunikacija s vršnjacima i članovima  obitelji te igra u prirodi sve više ustupaju mjesto virtualnom životu i  igri koji odvlače pažnju bogatstvom multimedijalnih sadržaja i primamljivih osjetilnih iskustava.

Mudra Sova je priča o borbi “znanja” i “neznanja” u kojoj pobjeđuje  “znanje”, utjelovljeno u liku najmudrijeg bića na svijetu. Nasuprot Mudroj Sovi stoji Knjigomrz, mrzitelj mudrosti, znanja,učenja, čitanja i zajedništva, koje iz toga proizlazi. Knjigomrzova namjera je učiniti ljude  ovisnima o internetu i računalima te ih odvojiti jedne od drugih. U trenutku kad je čitav svijet postao ovisan o brzim rješenjima s interneta,  nestane električne energije i sva se računala isključe. Baš u tom trenutku pojavi se strašan i nerješiv problem kojeg nitko bez interneta ne  može riješiti. Prisjetivši se stare priče svojih djedova i baka, djeca  odluče potražiti Mudru Sovu koja im ponovno otkrije tajnu prave mudrosti.

Djeca postaju učenici Mudre Sove koja im prenese čitavo svoje znanje. Po povratku kući, djeca ponovno otvore knjižnice i škole, ljudi ponovno počnu čitati i učiti te tako pobjede zločestog Knjigomrza. Svijet  ponovno postane mjesto druženja, igre, čitanja i učenja, a računala i  internet korisna pomagala koja djeca i odrasli trebaju oprezno i umjereno koristiti.

- Što bi se dogodilo kad bi nestalo struje i interneta?, upitala je djecu  autorica, na što je jedna dječak ispalio: katastrofa! Maja Punoš Rebić  pojasnila je mališanima sve štetnosti dugotrajnog sjedenja pred ekranom, od boli u očima do one u leđima. Zajedno su otpjevali pjesmu o  Mudroj sovi, a sva prisutna djeca su i dobila diplome, kao hrabri junaci  u borbi protiv Knjigomrza.

Nakon predstavljanja slikovnice u Multimedijalnih dvorani održano  je predavanje za odrasle, roditelje, odgojno-obrazovne djelatnike i sve  zainteresirane.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)