Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

UDRUGA PORAT Kroz projekt “Uključi se!” 24 osobe završile tečajeve

26.02.2019. 18:00
UDRUGA PORAT Kroz projekt  “Uključi se!”  24 osobe  završile  tečajeve


U sklopu projekta resocijalizacije liječenih ovisnika/bivših  zatvorenika "Uključi se!" Udruge za pomoć apstinenata pri resocijalizaciji Porat u tijeku su upisi za besplatne tečajeve za zanimanja njegovatelja, računalnog operatera, slastičara, kuhara i masera. Ovaj program,  kroz koji se provode aktivnosti doškolovanja/prekvalifikacije, namijenjen je isključivo ciljanoj skupini udruge Porat, dakle liječenim ovisnicima, nezaposlenima, onima koji se nalaze u povećanom riziku od socijalne isključenosti ili u procesu resocijalizacije. Cilj projekta je ovoj kategoriji građana doškolovanjem ili prekvalifikacijom omogućiti lakše zapošljavanje i što uspješniju prilagodbu u društvu s ciljem održavanja apstinencije.


U četiri godine sudjelovale 83 osobe
Projekt "Uključi se!" udruga Porat provodi u partnerstvu sa Zavodom  za javno zdravstvo Zadar, Pučkim učilištem Zadar i Pučkim učilištem  Procesor, a više o aktivnostima projekta i njegovim dosadašnjim rezultatima kazao nam je predsjednik udruge Porat Siniša Kabić Peters.
– Projekt "Uključi se!" ove je godine financiran od strane Ministarstva  za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te Grada Zadra, a radi  se o projektu resocijalizacije kojim se provodi psihosocijalna podrška liječenih ovisnika nakon završenog tretmana u terapijskoj zajednici ili penalnoj ustanovi, te ih se informira o mogućnostima školovanja i zapošljavanja radi lakše prilagodbe u društvu s ciljem održavanja apstinencije i uspješne resocijalizacije, kaže Siniša Kabić Peters i navodi kako  je u proces resocijalizacije udruge Porat od 2014. godine do danas, kroz  ovaj program uključeno 83 osobe (65 posto muškaraca i 35 posto žena),  prosječne dobi 35/36 godina s područja Zadarske županije ili pak s trenutnim boravištem u Zadarskoj županiji. Među njima oko 8 posto ima  visoko obrazovanje, 60 posto korisnika ima srednjoškolsko obrazovanje,  a 20 posto završenu samo osnovnu školu ili pak tečaj, dok ih je 12 posto  još u sustavu obrazovanja.
– Isključenost iz tržišta rada jedan je od najvažnijih elemenata socijalne isključenosti naših korisnika. Većina korisnika tijekom svoje bolesti  ovisnosti bila je suočena s različitim oblicima isključivanja iz društva, na  primjer u vezi s obiteljskim i zdravstvenim problemima, problemima sa  zakonom, diskriminacijom na tržištu rada ili pak nemogućnošću stjecanja novih vještina, zaostajanjem u napretku, prekidanjem školovanja ili  gubitkom posla, te ekonomske poteškoće, pojašnjava predsjednik ove  zadarske udruge koja niz godina skrbi o liječenim ovisnicima, posebno  se angažirajući na njihovu uključivanje u različite društvene aktivnosti s  ciljem njihove što bolje reintegracije, ali i provodeći aktivnosti na razbijanju predrasuda, još uvijek prisutnih u dijelu javnosti o liječenim ovisnicima.


Zapošljavanje kao preduvjet uključivanja
– Uzevši u obzir, ističe dalje Kabić Peters, da je zapošljavanje preduvjet  uključivanja, a obrazovanje jedno od ključnih mehanizama socijalne integracije, upravo pružanje jednakih mogućnosti i osnaživanje navedenih  osjetljivih društvenih skupina educiranjem i jačanjem kompetencija  uvelike povećava njihove izglede za zapošljavanje, odnosno pridonosi  njihovom aktivnom i produktivnom sudjelovanju u društvu. I z tog razloga udruga Porat kroz projekt "Uključi se!" nudi svojim korisnicima  mogućnost doškolovanja/prekvalifikacije kroz partnerstvo sa Zavodom  za javno zdravstvo, Pučko otvoreno učilište Zadar i Pučko otvoreno  učilište Procesor, kaže Kabić Peters.
Do sada je, doznajemo dalje u ovoj udruzi, 24 osobe završilo tečajeve  doškolovanja/prekvalifikacije kroz projekt "Uključi se!": 3 masera, 3 njegovatelja, 4 kuhara, 8 računalnih operatera, 1 računalni serviser, 1  računalni programer, 4 tečaja engleskog jezika. Ove godine omogućeno  je doškolovanje za 7 osoba za zanimanja: maser, njegovatelj, kuhar, slastičar i računalni operater. Tečajevi su za korisnike besplatni, te tijekom  školovanja korisnici imaju svu podršku i pomoć kroz savjetovanje, grupe  samopomoći, radionice "Pomoć pri zapošljavanju", uključivanje u volonterske aktivnosti i dr.
Navedimo još kako su edukativne radionice i pomoć prilikom traženja  zaposlenja organizirane u vidu grupnih radionica u prostorijama udruge  Porat. Edukacija se sastoji od 6 radionica – 1. radionica pisanja životopisa, 2. radionica pisanja motivacijskog pisma, 3. korištenje e-maila, kreiranje korisničkog računa, slanje i primanje pošte, 4. Pretraga oglasa za  posao, traženje informacija o potencijalnim poslodavcima, prikupljanje  dokumentacije, korištenje sustava e-građani, 5. Radionica predstavljanja  poslodavcu, 6. Informiranje o pravima radnika, ugovorima o zapošljavanju, poticajima za ranjivu skupinu osoba i zapošljavanju u javnim radovima.
Korisnike uključene u projekt sustavno se motivira i potiče da se aktivno uključe na tržište rada. Prošle godine kroz projekt "Uključi se!" zaposleno je sedam korisnika.