Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Danom ružičastih majica protiv vršnjačkog nasilja

27.02.2020. 12:00


»Rozo nose pravi muškarci«, moto je pod kojim su se fotografirali učenici Strukovne škole Vice Vlatkovića jučer u holu škole u povodu obilježavanja Dana ružičastih majica, odnosno dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.
Naime, svake godine 26. veljače obilježava se Dan ružičastih majica – Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.
– U povodu ovog dana u prizemlju škole smo postavili dva panoa s porukama protiv nasilja, a učenici su izradili i okvir u kojem će se svi moći fotografirati i te fotografije objaviti na društvenim mrežama te i tako pridonijeti borbi protiv nasilja, rekao nam je Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića. Dodao je kako su u projektu sudjelovali učenici tri razreda, jednog četvrtog, te dva treća, uz pomoć vjeroučitelja Ivana Kapovića, te profesorica politike i gospodarstva Kristine Krstić te Sanje Miočić.
Učenici su kroz tjedan dana ispisivali različite poruke protiv nasilja na papiriće u obliku srca te su ih postavili na pano kako bi upozorili na taj problem i na njegovo rješavanje.
Osim toga, na vanjskom zidu škole ostavili su svoje otiske ruku, a na web stranicu škole postavljen je video koji su snimili učenici četvrtih razreda.
– Ovo je zaista super akcija i mislim da bi ovo trebalo provoditi i češće. U mom razredu nema nasilja i mi se svi držimo skupa, a i naš razrednik drži do nas, rekao je Sandro, učenik trećeg razreda smjera tehničar za cestovni promet.
I Dino, učenik trećeg razreda smjera računalni tehničar, rekao nam je kako je ovo zaista dobar potez jer se uz učenike njihove škole vežu određeni stereotipi koji nemaju veze sa stvarnom situacijom.
Martin Brtan i Antonio Mršić izradili su okvir u kojem su se mnogi učenici fotografirali te su istaknuli kako su se jako potrudili dok su ga izradili, ali i kako im je drago zbog toga te su nam ponosno pozirali i još jednom poslali pouku kako nasilje ništa ne rješava.