Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Koronavirus ipak posijao zabrinutost – i dalje se traže maskice i prazne police

27.02.2020. 13:00


Unatoč tvrdnjama predstavnika vlasti, pa i mnogih epidemiologa kako zaštitne maske nisu učinkovite u spječavanju zaraze koronavirusom, činjenica jest da njihovo nošenje kod zdravih ljudi ipak u određenoj mjeri smanjuje mogućnost zaraze od virusa koji se šire kapljičnim putem.


Zaštitnih maski ima i u poljoljekarnama
– Nošenje kirurških maski najviše se preporučuje bolesnim osobama da ne bi kihanjem, kašljanjem i šmrcanjem širili virus na ostale ljude, ali i zdravim ukućanima koji njeguju bolesnika, primjerice od gripe, kako bi zaštitili sebe. Maska, naime, ipak donekle sprječava infekciju virusima koji se ubrzano šire zrakom, pa tako i koronavirusa, kaže farmaceutkinja u jednoj zadarskoj privatnoj ljekarni, potvrđujući da su zaštitne maske s pojavom novog koronavirusa, nazvanoga Kovid-19 »planule«, a da se sve narudžbe ovog proizvoda koje im povremeno stignu, u trenu razgrabe.
I ravnatelj Ljekarni Zadar Božo Čolak potvrđuje kako su zaštitne maske prodane u rekordnom roku, a tako je bilo i s posljednjom pristiglom pošiljkom.
– Podignula se bespotrebno velika panika i Zadrani su pokupovali kako one jeftinije maskice, pa čak i cijela pakiranja, tako i skuplje primjerke koje smo imali, kaže Božo Čolak i pojašnjava da je do nestašice maskica u cijeloj zemlji, ali i na ostalim europskim tržištima došlo jer je glavnina ovog zaštitnog proizvoda dolazila iz Kine.
– Kina je bila glavno tržište kada je riječ o opskrbi zaštitim maskicama, a zbog pojave koronavirusa u toj zemlji došlo je do prestanka isporuka, odnosno zastoja u tom segmentu trgovine ovim proizvodima, kaže dalje ravnatelj Ljekarni Zadar Božo Čolak i dodaje kako će upravo zbog prevelike potražnje rasti i cijene ovog artikla.
– Čim nam stigne koja pošiljka maskica odmah je dajemo u prodaju, pa savjetujem onima koji ih žele kupiti, da navrate u ljekarnu i pitaju, no s druge strane, nama razloga za gomilanje zaliha, kaže još Čolak i dodaje da zaštitnih maski ima i u poljoljekarnama.


Kod više od 80 posto oboljelih blagi simptomi
Također, ističe dalje, za sve ljekarnike ova zaštitna oprema je osigurana u slučaju pogoršanja stanja oko koronavirusa i povećanja broja oboljelih, a time i veće izloženosti ljekarnika.
Što se tiče zdravstvenog osoblja, koje je prvo »na udaru« virusa, zaštitna oprema za bolnice i ostale zdravstvene ustanove nabavlja se na drugi način u odnosu na nabavke za ljekarne.
Unatoč umirivanju stanja od strane stručnjaka, koronavirus je ipak posijao zabrinutost kod velikog dijela stanovništva, pa su u nekim hrvatskim gradovima zabilježene i gužve u trgovinama prehrambenim namirnicama, potaknute vjerojatno slikama iz Italije gdje su u ugroženim zonama neki dućani doslovce opustošeni. Također, iako ovaj virus kod više od 80 posto oboljelih izaziva blage simptome i brzo ozdravljenje, činjenica jest da su najugroženije starije osobe i kronični bolesnici, pa ni njihovi ukućani ne žele dobiti bolest i prenijeti virus na starijeg člana obitelji i time mu ugroziti život. Stoga je razumljiva briga mnogih koji ne žele oboljeti od korone, tim više što je za ugroženu populaciju rizik znatno veći, a cjepiva nema, za razliku od gripe od koje se stanovništvo cijepljenjem može zaštititi.