Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na Premudu stigao novi agregat

27.02.2020. 13:30


PREMUDA – Iako su najavili da neće stati s prosvjedima dok ne dobiju struju 24 sata dnevno, mještani Premude ipak su odlučili pristati na kompromis dok se njihov problem trajno ne riješi zamjenom podmorskog kabela za opskrbu električnom energijom.


Stvari su se zakotrljale
– Dobra vijest je da je danas trajektom stigao i novi agregat. Ne znam hoće li onda ovdje raditi oba ili će ih zamijeniti, ali u svakom slučaju vjerujem da će sve biti po dogovoru te da ćemo imati struje, kako je rečeno, ponedjeljkom, srijedom i petkom od 5 do 23 sata te ostalim danima u tjednu od 7 do 23 sata. Mi smo bez struje kao u izolaciji, teškoj karanteni. Da se, ne daj Bože, nešto dogodi, nemamo telefona, ne možemo pozvati hitnu pomoć, ne možemo pozvati vatrogasce, a vode nemamo da sami gasimo vatru i tako dalje. Ali eto, bili smo strpljivi i onih 28 dana, sad su se mediji uključili pa su se stvari ipak pokrenule na bolje. Čekamo da stigne novi kabel za koji je rečeno da je poslan iz Splita i strpit ćemo se još dok traju radovi na zamjeni, rekao je mještanin Leon Smirčić, dodajući i da je hladno, a mještani su uglavnom starije dobi te nikome nije ugodno prosvjedovati svaku noć ispred agregata.
– Mi smo kulturan narod, miran, nismo nikoga vrijeđali, ali uspijeli smo prenijeti poruku koliko smo zapravo ugroženi kad nemamo struje, kazao je Smirčić.
Mještane je na prosvjed ispred agregata potaknuo novi prekid struje u ponedjeljak 24. veljače rano ujutro, a jutro nakon prosvjeda uspjeli su razgovarati s ministrom Olegom Butkovićem koji je baš bio u prostorima Zadarske županije. Nakon toga, stvari su se zakotrljale.


Očitovanje HEP-a
Prenosimo i očitovanje Hrvatske elektroprivrede na cjelokupnu situaciju.
– Do kvara na Podmorskom kabelu 10 kV Silba – Premuda došlo je 24. veljače u 5:58 sati i to na dionici kabela na oko 4 km od otoka Silba, na dubini od približno 40 metara. Elektra Zadar je poduzela sve nužne mjere i aktivnosti te je nadležnoj Lučkoj kapetaniji Zadar uputila pisani zahtjev za dostavom podataka o kretanju brodova na tom području, na lokaciji prema priloženim kartama i vremenu nastanka oštećenja, pod pretpostavkom da je oštećenje moglo nastati kao posljedica ribarenja ili sidrenja ribarskih brodova, navode iz HEP-a.
Mještani su prosvjedovali ispred agregata jer im je bilo rečeno da će agregat raditi samo od 8 do 22 sata. Ipak, nakon zalaganja Veljka Žuvanića i ostalih mještana, postignut je kompromis oko rada agregata.
– S obzirom da agregati, koji su kratkoročna mjera, nisu predviđeni za neprekinut rad od 24 sata, već moraju imati razdoblje tzv. odmora, napajanje je osigurano u razdoblju od 5 sati do 23 sata ponedjeljkom, srijedom i petkom, odnosno od 7 sati do 23 sata utorkom, četvrtkom, subotom i nedjeljom, a što je prilagođeno polascima brodske linije. Režim rada agregata dogovoren je s predstavnikom Mjesnog odbora Premuda.
Dugoročno, Elektra Zadar poduzima sve mjere i aktivnosti na dovođenju kabela u funkcionalno stanje uz stvaranje uvjeta za trajno rješenje sigurnog napajanja, imajući u vidu činjenicu da se već više puta dogodio kvar zbog mehaničkog oštećenja koje su prouzrokovali brodovi na tom području. Napominjemo da se radi o kompleksnom zahvatu s obzirom na dubinu i konfiguraciju podmorja, stoji u odgovoru koji potpisuje HEP-ova Služba za odnose s javnošću.