Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Na Saharunu bi željeli smanjiti broj turista!

27.02.2020. 16:00


Damir Perić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije Natura Jadera, na jučer održanom Kolegiju župana, podnio je izvješće o radu ove ustanove za prošlu godinu te je naglasio kako je poslovala – pozitivno.
– Mi brinemo o 13 zaštićenih područja, a najveći nam je problem zbrinjavanje otpada. Uz sve naše napore i dalje ne uspijevamo problem riješiti na način na koji bi to htjeli. Plaža Saharun je postala hit destinacija, a sve teže nam je tamo očuvati i zašititi prirodu, a to je i zaštićeno pomorsko dobro. Prevelike količine smeća dolaze na plažu i preveliki je broj posjetitelja posjećuje – upozorio je ravnatelj Nature Jadere Damir Perić objašnjavajući, kako su oni jedina ustanova koja skrbi o tom području te da nemaju podrške ni od koga.
– Sve što radimo na području zaštite od otpada premali su iznosi financiranja. Naš posao to nije, naš posao je zaštita održavanje i promicanje zaštićenih dijelova prirode. Međutim, prevelike količine smeća dolaze na plažu i prevelik je broj posjetitelja. Mi smo jedina ustanova koja se bori s prekapacitiranošću prostora. Dok se drugi bore da privuku turiste, mi bismo željeli prepoloviti taj broj – istaknuo je ravnatelj Nature Jadere. Prošle godine ustanova je ostvarila preko dva milijuna kuna prihoda te je dala izraditi dvije studije prema kojima bi optimalan broj dnevnih posjetitelja na Sakarunu bio 600, a plaža zna imati i do dvije tisuće posjetitelja dnevno.


Niče centar na Relji
Pročelnik Daniel Segarić govorio je o Javnoj ustanovi – Agenciji za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) te je naglasio kako se Agencija djelomično sama financira. A, od ukupnih sredstava, 50-ak posto ide za provođenje projekata.
– Trenutačno je u fazi realizacije 21 projekt i dijelom su već i potpisani ugovori za neke od projekata. Primjerice, važni su nam projekti prekogranične suradnje, zaštita okoliša i naravno, za ruralni razvoj, a benkovačklo područje je tu najaktivnije. Imamo 14 zaposlenih, a dio sredstava ide i za njihove osobne dohotke, objasnio je pročelnik Segarić.
Župan Božidar Longin izrazio je svoje zadovoljstvo brzinom izgradnje Centra za kreativne industrije koji se gradi na Relji.
Naime, rečeno je kako je Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacija Zadarske županije INOVAcija zatražila od Zadarske županije suglasnost za nabavu opreme za budući centar, a riječ je novcu za namještaj, scensku mehanizaciju, scensku rasvjetu i multimediju. INOVacija planira potrošiti 6,8 milijuna kuna s PDV-om.


Inkubator za kreativne djelatnosti
– Raspisan je natječaj za opremanje centra. S obzirom na to da je riječ o preko milijun kuna o tome treba odlučiti Županijska skupština. To će biti inkubator za kreativne djelatnosti. Tamo će biti smješten Filmski ured, pa više nećemo morati plaćati skupi mjesečni najam na Trgu tri bunara, imat ćemo tamo najmodreniju i najsuvremeniju opremu za audio i video snimanja. Želimo omogućiti mladim ljudima – računalnim stručnjacima da u tom prostoru mogu razvijati svoje ideje. Bit će prostora za održavanje raznih radionica i edukacija – otkrio je pročelnik Lovro Jurišić.
Nabava opreme za Centar za kreativne industrije dio je projekta »Centar za kreativne industrije« koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 30.166.449 kn, od kojih bespovratna sredstva iznose 19.972.831 kn. Provedba projekta započela je 3. rujna 2018. godine, a trajat će 24 mjeseca. Cilj projekta je dakle, izgradnja i opremanje specijaliziranog poduzetničkog inkubatora za kreativnu industriju s težištem na audiovizualnu i IT industriju. Realizacijom projekta doprinijet će se jačanju konkurentnosti navedenog sektora gospodarstva i povećanju zaposlenosti.
– Hoće li biti samoodrživi?- pitao je na kraju župan Longin, a pročelnik Jurišić je odgovorio kako je plan da budu.
– Kad se prostor napuni kroz najam i počne ostvarivati zaradu, bit će – zaključio je Jurišić.




U bolnici pomorac koji je boravio u Genovi
Prije Kolegija, sastao se Stožer civilne zaštite Zadarske županije kako ništa ne bi bilo prepušteno slučaju kad je riječ o koronavirusu. O trenutnoj situaciji na području Zadarske županije, prema procjeni, za lokalne medije održat će se i tiskovna konferencija te slati priopćenja odnosno, po potrebi će se objavljivati izvješća vezana uz koronavirus oko 15 sati na stranicama Stožera.
Predsjednik županijskog Stožera, zamjenik župana, Šime Vicković, novinarima je jučer izjavio kako nema mjesta panici.
– Situacija je stabilna, neki podgrijavaju i pišu krive informacije na svojim portalima. U utorak je stigla jedna osoba s mogućim simptomima i nakon pregleda liječnika u zadarskoj Općoj bolnici, utvrđeno je da se radi o vrsti prehlade, ali su uzorci, za svaki slučaj, poslani u kliniku u Zagreb. Danas ćemo znati rezultate. Naše službe su spremne, sve je odrađeno po naputku Ministarstva – rekao je zamjenik župana Šime Vicković prije početka održavanja Kolegija, potvrđujući informaciju o prijemu pomorca koji je boravio u Genovi u Opću bolnicu Zadar i naglašavajući opet, kako su sve zadarske službe spremne i mjesta panici – nema!


Enegetska obnova Psihijatrijske bolnice Ugljan
Kao jedna od točaka dnevnog reda našao se i nacrt prijedloga odluke o davanju suglasnosti Pshijatrijskoj bolnici Ugljan za investicijsko ulaganje u energetsku obnovu svih pet zgrada – zgradu Odjela socijalnog smještaja i psihijatrije, zgradu Odjela za alkoholizam, Centra za socijalnu psihijatriju i rehabilitaciju, zgradu Odjela 7 te Upravnu zgradu na teret sredstava za decentralizirane funkcije Zadarske županije i to u razdoblju od 2020. do 2035. godine. Resorni pročelnik Bernard Maruna objasnio je i važnost projekta »Improving Laboratory and Diagnosis Operational System« (LAB-OP), a riječ je o nacrtu prijedloga odluke o davanju suglasnosti zadarskoj Općoj bolnici za pojedinačna raspolaganja imovinom bolnice za iznos veći od milijun kuna. Na taj bi se način olakšao i povećao broj ljudi kojima je potrebna laboratorijska dijagnostika.
Župan je dao suglasnost i na prijedlog zaključka o prihvaćanju Godišnjeg izvješća o radu upravnih tijela Zadarske županije za 2019. godinu te prijedlog Odluke o prihvaćanju Memoranduma o razumijevanju za prijateljstvo i suradnju između regije Veneto i Zadarske županije.