Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nisam znao da je moj bivši zamjenik bio na službenom zadatku

27.02.2020. 06:30


Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je u srijedu kako nije znao da je njegov bivši zamjenik Josip Ćelić, koji je lani u ožujku vozio tri puta brže od dopuštenoga, tada bio na službenom zadatku, istaknuvši kako je njegov zadatak voditi računa o funkcioniranju sustava.
»Saznanja o samom tom događaju nismo imali dok nije objavljena snimka. Kao glavni ravnatelj policije ne dajem svaki dan pojedinačne određene zadaće pa ni svojim najbližim suradnicima, već vodim računa o funkcioniranju sustava«, rekao je Milina novinarima nakon konferencije Europskog obavještajnog kolegija, upitan je li znao da je Ćelić prebrzo vozio dok je bio na službenom zadatku.
Inače, zadarski Prekršajni sud pravomoćno je oslobodio Ćelića te zaključio da je u sporno vrijeme bio na službenom zadatku i nije ugrožavao druge sudionike u prometu. Presuda je postala pravomoćna jer se Postaja prometne policije Zadar na nju nije žalila.


Podnijeli prekršajni nalog
Milina je podsjetio i da je u tom slučaju sama policijska postaja nakon medijske objave podnijela prekršajni nalog u tom slučaju.
Naglasio je kako osobno ne može zaustavljati takve postupke, uvjeren da je policija napravila sve što je trebala napraviti.
Na opetovane novinarske upite kako tumači da Ćelić tvrdi da je on (Milina) znao da je tada bio na službenom zadatku, istaknuo je kako s javnošću neće dijeliti pojedinačne razgovore te poručio kako je rekao sve što može iskomunicirati u ovom slučaju.
Ustvrdio je kako svi njegovi suradnici imaju svoje zadaće te da on u svakom trenutku ne zna što netko obavlja u svom djelokrugu rada.
Inače, Uskok je u vezi slučaja Ćelić i slučaja Darka Cara, bivšeg načelnika PU krapinsko- zagorske, 31. siječnja donio rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana u dobi od 47 i 45 godina zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti. Radi se o dvojici bivših načelnika Postaje prometne policije u Zadru, Ivici Rumori (47) i Luzariju Kulašu (45).


Dokumente držali u ladici
Uskok je u priopćenju naveo kako se osnovano sumnja da je Rumora, u razdoblju od 9. ožujka do 8. srpnja 2019., u Zadru, kao načelnik Postaje prometne policije Zadar, nakon što su dvojica policijskih službenika te policijske postaje, koristeći se službenim vozilom tzv. presretačem, u počinjenju prometnog prekršaja 9. ožujka 2019. zatekli te snimili i zaustavili vozilo načelnika Policijske uprave krapinsko-zagorske Darka Cara, a potom 12. ožujka 2019. i zamjenika glavnog ravnatelja policije Josipa Ćelića, od tih policijskih službenika zatražio i preuzeo zapisnike o izmjerenoj brzini kretanja vozila s pripadajućim izvješćima o počinjenim prekršajima. Potom je, u namjeri sprječavanja pokretanja prekršajnih postupka, Rumora preuzetu dokumentaciju zadržao kod sebe te kao rukovoditelj Postaje prometne policije Zadar i ovlaštena osoba policije kao ovlaštenog tužitelja u prekršajnom postupku nije poduzeo niti jednu daljnju zakonom propisanu radnju radi procesuiranja počinjenih prometnih prekršaja. Dokumentaciju nije dostavio niti službenicima referade za prekršaje Postaje prometne policije radi procesuiranja počinitelja tih prometnih prekršaja sve do 8. srpnja 2019. kada je prestao obnašati dužnost načelnika Postaje, već je prilikom primopredaje dužnosti dokumentaciju predao novoimenovanom načelniku Postaje Luzariju Kulašu.
Također se osnovano sumnja da je Kulaš postupao na isti način kao i rumorau u razdoblju od 8. srpnja do 24. listopada 2019. sve dok, potaknut zaprimljenim upitima medija u vezi neprocesuiranja tih prometnih prekršaja, 23. listopada 2019. dokumentaciju nije žurno dostavio službenici referade za prekršaje Postaje prometne policije radi pokretanja prekršajnih postupaka. Istoga dana je službenica referade sačinila prekršajne naloge za te prekršaje koje je zatim Kulaš potpisao kao načelnik Postaje prometne policije Zadar i ovlaštena osoba ovlaštenog tužitelja, a dan kasnije su otpremljeni iz Postaje prometne policije Zadar.
Inače, nakon što su mediji otkrili ovu aferu Kulaš, Ćelić i Car podnijeli su zahtjev za razrešenjem s dužnosti, što je i prihvaćeno.(Hina/ ZL)




USKOK ISTRAŽUJE DVOJICU ZADARSKIH POLICAJACA
Uskok je u vezi slučaja Ćelić i slučaja Darka Cara, bivšeg načelnika PU krapinsko- zagorske, 31. siječnja donio rješenje o provođenju istrage protiv dvojice bivših načelnika Postaje prometne policije u Zadru, Ivice Rumore i Luzarija Kulaša.


Provjeravamo sve prijave u vezi postupanja prema migrantima
Vezano za pritužbe o nasilju hrvatske policije prema ilegalnim migrantima, Milina je kazao kako provjeravaju sve prijave, što su i dužni.
"Vidjeli ste da ima i anonimnih prijava, da se dogodilo na nepoznatom mjestu u nepoznato vrijeme. Mi na svaki način pokušavamo doći do tih podataka. Hrvatski policajci svakodnevno spašavaju živote migranata na hrvatskim granicama", poručio je.
Dodao je kako u policiji imaju i potvrde o nekoliko slučajeva gdje su utvrđivanjem činjeničnog stanja potvrdili da su optužbe bile lažne, a tamo gdje je utvrđeno da su policajci tukli migrante, ustvrdio je, oni su udaljeni iz službe ili su nad njima pokrenuti disciplinski postupci zbog nehumanih postupaka prema migrantima.