Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ostojić: Otkazuju se rezervacije, storniraju manifestacije i kongresi

27.02.2020. 09:15


Globalna epidemija koronavirusa koja se najprije prošlog vikenda snažno proširila na Italiju, drugog najvažnijeg hrvatskog vanjskotrgovinskog partnera i jedno od naših najvažnijih turističkih emitivnih tržišta, da bi se potom iz te zemlje proširila na Hrvatsku i brojne srednjo i zapadnoeuropske države, postavila je opravdana pitanja o utjecaju na naše cjelokupno gospodarstvo, a posebice na turizam koji čini njegovu petinu.
Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je u srijedu kako se problem s koronavirusom dogodio početkom godine, a to je razdoblje na koje je turizam najmanje osjetljiv, ali da ipak može biti utjecaja na rezervacije za sezonu. Međutim, kako je dodao, Hrvatska je svojim najznačajnijim turističkim tržištima blizu, pa se kod nas može doći »u zadnji čas«.


Sezona dobro pripremljena
Marić ističe i da je iz dalekoistočnih zemljama u Hrvatsku lani došlo manje od milijun turista, od ukupno više od 20 milijuna, ali da sada treba voditi računa i o utjecaju epidemije na dolaske iz Italije i drugih europskih zemalja. No, ocjenjuje da je sezona dobro pripremljena i da se turizmom bave iskusni profesionalci. Na tom tragu je i razmišljanje državnog tajnika za turizam Frane Matušića koji je na pitanje boji li se za predsezonu, s obzirom da tijekom nje u Hrvatsku dolazi dosta turista iz Italije, odgovorio je kako sigurno postoji određena briga, posebno u Istri koja je naslonjena na Italiju i iz koje dolaze brojni talijanski vikend-gosti. Dodao je kako vjeruje da neće biti potrebo zatvarati granice te da će se problem moći riješiti pojačanom kontrolom ulazaka i izlazaka iz Hrvatske, pogotovo putnika koji dolaze iz regija zahvaćenim koronavirusom. Direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić rekao je za Hinu kako je situacija s koronavirusom ozbiljna, ali ne i alarmantna, te kako će se ona u turizmu ponajprije odraziti na pojedine oblike putovanja i na kongresni turizam.
»Epidemija koronavirusa je ponajprije prijetnja zdravlju čovjeka, a prevencija širenja zaraze je prioritet. Ona će svakako utjecati i odraziti se na broj dolazaka u predsezonskom razdoblju te rezultirati otkazivanjem rezervacija, čega smo ovih dana svjedoci, jer se storniraju manifestacije i razni kongresi. No, to nije u u tolikoj mjeri izraženo da bi moglo biti alarmantno«, kazao je Ostojić.


Dobre brojke turističkih noćenja
Dodao je kako su brojke turističkih dolazaka i noćenja u Istri i drugim dijelovima Hrvatske i dalje u veće nego lani u ovo doba godine. Ustvrdivši kako nema mjesta panici, Ostojić je istaknuo kako danas sa sigurnošću može tvrditi kako s turističkog aspekta još uvijek nema otkaza za glavni dio turističke sezone te kako hotelijeri pomno prate situaciju i spremni su ako dođe do neželjenih situacija odnosno znaju što im je činiti.
»Nakon Italije, koronavirus se sada pojavio i u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj, što su naša značajna tržišta. Pratit ćemo kako će se situacija razvijati, te ukoliko se ona sredi do konca ožujka relativno će ‘malo boljeti’, no ukoliko ide u drugom pravcu postoji opasnost od utjecaja na glavnu sezonu. Turizam je jako osjetljiva djelatnost, to je pitanje ukupnog gospodarstva. Ukoliko se ta bolest počne širiti na način da se gospodarska aktivnost pojedinim zemljama smanjuje, smanjit će se kupovna moć gostiju, a turizam je pri vrhu liste prioriteta kada treba štedjeti«, rekao je Ostojić, izrazivši nadu kako do toga neće doći. »Moramo objektivno sagledati situaciju, živimo od turizma, pogotovo u Istri, i zato si ne smijemo ‘zabijati autogolove’ a da utakmica nije ni počela«, poručio je Ostojić dodavši kako je HUT pripremio materijal koji govori o prevenciji širenja zaraze te načinu ponašanja u eventualnim neželjenim situacijama.
»Materijal je poslan u Ministarstvu zdravstva na suglasnost i on će biti namijenjen svim hotelijerima«, najavio je Ostojić.




Nema potrebe za paničnim reakcijama
Govoreći utjecaju epidemije na hrvatsko gospodarstvo ministar Zdravko Marić je rekao kako je to trenutačno teško procijeniti jer za takvo što nedostaju ključni podaci, a to je koliko će ‘duboka’ biti epidemija i koliko će trajati«. Dodao je kako je oprez nužan, ali nema potrebe za paničnim reakcijama.
Vladina zadaća je pratiti razvoj situacije i činiti sve kako bi potencijalni utjecaj epidemije bio što manji, istaknuo je Marić.
Zamoljen za komentar gužvi u dućanima, jer se građani pojačano opskrbljuju živežnim namirnicama, rekao je kako su trgovački lanci spremni za pojačanu potrošnju te kako imaju slična iskustva s kupovinama za Božić i Uskrs.


»Problem s koronavirusom dogodio se početkom godine, a to je razdoblje na koje je turizam najmanje osjetljiv, ali ipak može biti utjecaja na rezervacije za sezonu
Zdravko Marić, ministar financija
»Vjerujem da su i sada spremni, a ako se neka polica isprazni može se sa zaliha vrlo brzo popuniti«, rekao je Marić.
Marić nije isključio dodatna izdvajanja iz državnog proračuna za troškove borbe protiv koronavirusa. Bude li potrebe, za to služi proračunska pričuva, rekao je.
Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je pak kako zasad nema podataka o tome da se hrvatski radnici koji rade u Italiji u većoj mjeri vraćaju kući, ali da će se tome posvetiti pažnja bude li potrebno.


Koronavirus ne donosi ništa dobro gospodarstvu
Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić ocijenio je da koronavisus ne donosi ništa dobro gospodarstvu te da može biti potencijalnih rizika ako se tvrtke budu morale zatvarati te uvedu li se restrikcije za građane.
»Sigurno može biti potencijalni rizik ako dođe do zatvaranja nekih tvrtki te zabrana hodanja i okupljanja. To bi sigurno imalo veliki utjecaj na potrošnju i funkcioniranje nekih tvrtki«, rekao je Majetić uoči sastanka Vladina Vijeća za uvođenje eura.
Dodao je kako »stvari naravno nisu nimalo bezazlene« te da će se vidjeti kako će se stvari razvijati i treba li i u kojoj mjeru uvesti restriktivne mjere, kako su učinile neke druge zemlje.
Hrvatska gospodarska komora (HGK) ocjenjuje da su se hrvatske tvrtke pripremile i prilagodile situaciji nastaloj zbog širenja koronavirusa te da ne bi trebalo biti većih problema u njihovu poslovanju i opskrbi stanovništva.
»U kontaktu s hrvatskim tvrtkama primjećujemo da su već izvršile određene prilagodbe u svom poslovanju te budno prate razvoj situacije«, kažu u srijedu iz HGK na upit Hine.
»Hrvatske su tvrtke trenutačno prilagodile svoje poslovanje i zajedno s HGK prate razvoj situacije. Ako trenutačna situacija ne potraje duži vremenski period, ne očekuju se veći problemi«, procjenjuju u Komori. Dodali su kako u ovom trenutku nije moguće procjenjivati koliko će izbijanje koronavirusa naštetiti gospodarstvu Hrvatske, ali sa sigurnošću mogu reći da će posljedica biti. (Hina)


Zadranin negativan na koronavirus
Iz klinike za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević« u Zagrebu stigli su nalazi osobe koja je u utorak zaprimljena u zadarsku Opću bolnicu koji su negativni na koronavirus, izvijestili su u srijedu iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije. Nakon pregleda dežurnih liječnika utvrđeno da se vjerojatno radi o jednoj vrsti prehlade, ali za svaku sigurnost uzeti su njegovi uzorci i poslani na analizu. Do srijede u 15 sati u zadarske zdravstvene ustanove nije se javila niti jedna osoba sa simptomima koronavirusa. (ZL)