Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ugašen HSP Ante Starčevića!

27.02.2020. 07:30


HSP Ante Starčevića nije uspio podmiriti dugovanja i stranka je ovih dana – ugašena! Trgovački sud u Zagrebu 21. veljače donio je rješenje o otvaranju stečajnog postupka te odredio i stečajnog upravitelja, kako se može vidjeti na internetskoj oglasnoj ploči suda. Time je s političke scene nestala jedna od najstarijih pravaških stranaka koja se već godinama nalazi u financijskim problemima te je i oslabljena smjenama rukovodstva.
Kako koje rukovodstvo dođe, tako za probleme krive one prethodne, ali najavljujući i izlaz iz teške financijske situacije. Rješenje Trgovačkog suda, međutim, označava definitivni kraj ove pravaške stranke. To praktično znači da se nisu obistinile ni najave čelnika stranke da će riješiti probleme te putem donatora platiti sva dugovanja.


Krive bivše rukovodstvo
Naime, upravo to je za naš list prije mjesec dana izjavio njen dopredsjednik Ante Žoni Maksan, napominjući kako pokušavaju financijske probleme u potpunosi rješavati, odnosno dugove svesti na nulu, te se nadaju da će to uskoro i napraviti.
– Iz izvješća privremene stečajne upraviteljice vidljivo je da se zaista sredstva od 250 tisuća kuna mogu riješiti iz davanja općina i županija za naše vijećnike. HSP Ante Starčevića, kao najjača desna stranka s najvećim brojem vijećnika po općinama i županijama, na ime vijećnika ima godišnja primanja od oko 250 tisuća kuna. Ovo pokušavamo riješiti na svoj način da iz svega iziđemo čistog obraza. Rješavamo probleme još od Ruže Tomašić, Ivana Tepeša i Pere Ćorića, a prvi naš korak bio je izbaciti iz stranke Ćorića koji nas je u ovu situaciju i doveo. Njegov sin, recimo, je potpisivao ugovore i slično, a problema je bilo s Ružom Tomašić i Tepešom, od kojih je potonji prodao svoj europski mandat prepuštajući ga drugima. Otad nitko nije vodio računa o stranci, a mi smo se polako uhvatili u koštac s time, od milijun kuna, došli na 250 tisuća kuna duga, izjavio je Maksan.


«Našli smo drugi model«
No, već jučer čujemo drugu priču. Maksan, naime, nije mogao ništa drugo nego priznati nam da je stranka ugašena.
– Znali smo da ćemo ići u stečaj jer je najnormalnije da se ide ako se računi mjesecima ne plaćaju. Mogli smo na neki način podmiriti određena dugovanja za one koji su prije bili u stranci, nismo odustali, već smo našli drugi model. A taj način je da će 95 posto članova i predsjedništva stranke osnovati drugu stranku koja će se zvati HSP Ante Starčevića, ali s jednim dodatkom kojega ćemo usaglasiti s Ministarstvom uprave. To će sigurno trajati oko godinu i pol dana jer HSP AS ima svoje prihode od općinskih i županijskih vijećnika, a računamo da će nam u novu stranku prijeći oko 14 tisuća ljudi, kaže Maksan, a na pitanje kada će osnovati novu stranku, odgovara kako je postupak već u tijeku.
– Prikupljeni su potpisi i sve ostalo što treba, a statut ostaje isti. Mi u osnovi ne osnivamo novu stranku, već će to biti ona s istim članstvom i jednim dodatkom u nazivu, a predsjedništvo se usaglasilo oko tog detalja. Žao mi je onih koji su uništili stranku, bili su i parlamentarni zastupnici i europarlamentarci, ali kod njih očito ne prevladava volja i želja za nečim dobrim. Uglavnom, to smo razriješili na takav način da ipak ostanemo najjača stranka desnice i da ostanemo zajedno, najavljuje Maksan.
Teško da jesu i da će ikad ostati najjača stranka desnice, a pogotovo to da imaju 14 tisuća članova, s obzirom da nisu uspjeli pronaći ni donatore koji bi im riješili dugove. Maksan je to najavljivao već neko vrijeme, tvrdeći da imaju donatore, no poslije svega je jasno da su i oni, ako ih je uopće i bilo, od starčevićanaca digli ruke.




Uzdaju se u vijećničke naknade
Novu stranku spašavat će vijećničke naknade, no to neće biti dovoljno ne počnu li članovi plaćati članarinu i ne pronađu li sponzore. Naime, na naš nedavni upit plaćaju li članarinu barem njegovi članovi na području Zadarske županije, s obzirom da ona iznosi tek 50 kuna godišnje, Maksan nam je priznao da ne plaćaju.
– A niti smo mi tražili da se plaća. Vjerojatno ćemo to pokrenuti kada stranku dovedemo u red. Imamo svoje donatore, ali ih nismo htjeli u potpunosti koristiti, nadam se ipak da ćemo u narednih desetak dana izaći iz ovog problema. Problem je, dakle, što rješavamo stvari napravljene još 2014. godine i kasnije, poručuje na kraju Maksan, tvrdeći da im »članstvo sve više raste«.
Naime, HSP Ante Starčevića, prema njihovim avodima, u registru je imao prijavljenih 14.222 članova, međutim pitanje je koliko ih je zapravo ostalo, s obzirom da i sami priznaju kako ne plaćaju članarinu. O tome koliko su doista jako stoga će se vidjeti već na idućim izborima, pogotovo pri sklapanju koalicija kada ćemo znati hoće li i kome ovakva stranka trebati za politički savez.


»Naših 95 posto članova i predsjedništva stranke osnovat će drugu stranku. Razriješili smo to na takav način da ipak ostanemo najjača stranka desnice i da ostanemo zajedno
Ante Žoni Maksan, dopredsjednik propalog HSP AS-a