Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

LOKALNI IZBORI Radeta: Ankete pokazuju da je Vučetić izvrstan kandidat

26.02.2021. 10:43


Osim HDZ-a i SDP-a niti jedna druga stranka nu Zadru još nije objavila imena svojih kandidata za gradonačelnika i župana. U tijeku su brojni pregovori, naravno, puni kalkulacija oko toga koji bi kandidat određenoj koaliciji donio više glasova i osigurao što veći broj mandata u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini.
Da je prvi objavio ime svojega kandidata može se pohvaliti zadarski SDP koji je, nakon provedene ankete, procijenio kako je nezavisni Marko Vučetić njihov najbolji kandidat za gradonačelnika Zadra. Prvi čovjek Gradskog odbora, Daniel Radeta, o tome nam kaže:
– Od prvog dana znamo da ukoliko želimo mijenjati ovaj grad na bolje, moramo okupiti sve koji s nama dijele tu viziju. To je razlog zbog kojeg smo krenuli u okupljanje šire građanske platforme koju će, pored političkih stranaka, činiti nezavisni pojedinci te druge organizacije. Zbog toga smo i krenuli u razgovore s Akcijom mladih, što su prepoznale i druge političke stranke koje će se uskoro priključiti građanskoj platformi koja je kandidirala Marka Vučetića za gradonačelnika. U anketi koju smo zajedno s Akcijom mladih proveli na 600 ispitanika vidljiv je sinergijski učinak SDP-a i Akcije mladih te smo po tom istraživanju izjednačeni s HDZ-om kaže Radeta, prenoseći i rezultate ankete:


Animirati što veći broj birača
– Vidljivo je i da se naš kandidat za gradonačelnika Marko Vučetić već pri samom pojavljivanju kao potencijalni kandidat u drugom krugu nalazi unutar statističke greške s HDZ-ovim kandidatom Brankom Dukićem. Obojica imaju oko 40 posto podrške u drugom krugu. S obzirom da se anketa radila četiri mjeseca prije izbora, to je izvrstan pokazatelj da je Marko Vučetić odličan kandidat naše koalicije na ovim lokalnim izborima. Zadatak nam je svima da na lokalne izbore izađe veliki broj birača jer će HDZ raditi na tome da se opet dogodi veliki broj apstinenata, s obzirom da jedino tako mogu zadržati vlast na ovim lokalnim izborima u Gradu Zadru, poručuje Radeta.
Marko Vučetić je, pak, poručio kako prvi put u 30 godina postoji izvjesna mogućnost da dođe do promjene upravljanja gradom.
– Za sada Zadar promatram kao kopiju grada jer je potpuno izručen posluhu stranačkih struktura. Kada imate 30 godina istu stranačku strukturu koju obnaša vlast u nekom mjestu, onda dolazi do izostanka i negiranja građanske svijesti. U Zadru su građani postali neaktivni te je presječena veza između građana zainteresiranih za dobro grada i Grada koji skrbi o građanima, pojasnio je SDP-ov kandidat razloge svoje kandidature za gradonačlnika.
Treća koalicija, ona okupljena oko virskog načelnika, nezavisnog Kristijana Kapovića, još uvijek nema kandidate za gradonačelnika i župana. Kapović, naime, kaže kako će ih zasigurno imati.


Kapovićeva koalicija još nema kandidate
– Ali o imenima ne bih još. Ono što zasad mogu reći da je dogovorena koalicija nezavisnih lista s područja Zadarske županije s HSLS-om, HNS-om i DSU-om i oko toga više nema pregovora i razgovora, a otvoreni smo još i za HSS koji će ovih dana odlučiti s kim će na izbore. Neka naši takmaci objave svoje kandidate, pa ćemo mi nakon njih. Dogovorili smo koaliciju s relevantnim parlamentarnim strankama koje sudjeluju i u radu Županijske skupštine te s više nezavisnih lista na području županije koje su izišle na izbore u protekla dva izborna ciklusa, ističe Kapović.
Predsjednik županijske organizacije Domovinskog pokreta, Damir Biloglav pak ističe kako će za gradonačelnika i župana imati svoje kandidate, a odredit će ih ovih dana nakon konzultacija.
– U Zadru i županiju na izbore izlazimo samostalno i tu sam već naglasio kako s HDZ-om ne može biti nikakve suradnje niti nakon izbora. Tek kada izbori završe i vidimo rezultate, možemo razgovarati s ostalima, ali u te razgovore neće biti uključen HDZ. Što se tiče ostalih gradova i općina u županiji u kojima ćemo izlaziti na izbore, još uvijek nismo definirali kandidate, ali ćemo imati liste u najmanje pet općina i gradova u kojima postoji i mogućnost predizbornog dogovaranja s ostalom oporbom. Moguće je da ćemo u nekim manjim sredinama imati dogovore s Mostom, najavljuje čelnik županijske organizacije Domovinskog pokreta.
 




JOŠ PO DVOJE KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA I ŽUPANA
U koaliciji okupljenoj oko virskog načelnika, nezavisnog Kristijana Kapović i u Domovinskom pokretu potvrdili su nam kako će imati svoje kandidate za gradonačelnika Zadra i za župana. Dok Kapović poručuje "neka naši takmaci objave svoje kandidate, pa ćemo mi nakon njih", u Domovinskom pokretu najavlju kako će kandidate odrediti ovih dana nakon konzultacija