Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Obveze kluba iznose nešto više od 28 milijuna kuna

26.02.2021. 10:27


Jučer u ranim popodnevnim satima je na Višnjiku održana Glavna skupština sportskog dioničkog društva KK Zadar koja je bila zatvorena za javnost, a na dnevnom redu se našlo sedam točaka među kojima je najveći interes javnosti bio vezan za izvješće o financijskom poslovanju kluba u razdoblju od 1. srpnja 2019. do 30. lipnja godine. Dva sata poslije početka skupštine na službenim stranicama KK Zadar objavljeno je priopćenje koncipirano kao zaključak skupštinara u kojem se posebno apostrofira smanjivanje obveza kluba u trogodišnjem razdoblju od 2017. do 2020. u iznosu od 11,8 milijuna kuna, da se tekuće obveze izvršavaju na vrijeme, ali se otplaćuju i obveze iz prethodnih razdoblja koje Uprava vraća, a summa summarum obveza kluba s Višnjika zaključno s datumom 30. lipnja 2020. službeno iznosi 28.404.304,00 kn. Priopćenje vezano za Glavnu skupštinu prenosimo dolje u cijelosti:
«Neke osnovne činjenice koje bi bilo dobro istaknuti radi javnosti i same objektivnosti izvješćivanja:
Obveze kluba na početku mandata ove Uprave na dan 30. 06. 2017. bile su 40.209.103,00 kn. Obveze kluba na dan 30. 06. 2020. koje su predmet ove Skupštine iznose 28.404.304,00 kn. Smanjenje obveza u trogodišnjem razdoblju iznosi 11,8 milijuna kuna od čega je 5,3 milijuna kuna spor sa poreznom upravom koji je klub dobio, a 6,5 milijuna kuna realno otplaćeno obveza iz prethodnog razdoblja. Unatoč pandemiji i virusu Covid-19 te smanjenom prilivu sponzorskih sredstava, tekuće obveze se izvršavaju na vrijeme, ali se otplaćuju i obveze iz prethodnih razdoblja koje ova Uprava vraća.
Što se tiče omladinskog pogona koji radi punim intenzitetom, mladim igračima se posvećuje puna pozornost, a rezultati su vidljivi. U ovom trenutku imamo mlade reprezentativce u sve tri kategorije (ukupno pet), a očekujemo povećanje tog broja, kao i uključenje našeg trenera u rad mladih reprezentativnih selekcija. Vrijedi istaknuti da smo u sezoni 2019./20. u državnom prvenstvu predkadeta i kadeta bili na prvom mjestu u trenutku prekida prvenstva zbog Covida i to bez poraza. Nakon 13 godina izostanka osvojena je titula pobjednika Kupa Krešimira Ćosića, što smo prije nekoliko dana ponovili, a sve bez stvaranja novih dubioza i financijskih obveza. U trenutku prekida prvenstva smo bili prvi, dok je prekid prvenstva u ABA ligi došao kolo prije kraja u teškoj situaciji za nas, gdje bi teško izborili opstanak. Nastojimo u svakoj sezoni biti bolji u svakom pogledu, znamo da je puno posla pred nama i da treba raditi na otklanjanju brojnih nedostataka.
Na temelju svega navedenoga, sredstva Grada Zadra odnosno poreznih obveznika troše se racionalno, nema zakulisnih radnji i afera, imamo razloga za optimizam. Ponavljamo, na osnovu dosadašnjeg smanjenja obveza kluba, na osnovu rezultata i osvojene dvije titule pobjednika Kupa K. Ćosić te gledajući rad omladinskog pogona i igre razvojne ekipe koja se od ove sezone natječe u A-1 hrvatskoj ligi, a u kojoj igra devet juniora KK Zadar, uvjereni smo da smo na dobrom putu. U budućem razdoblju dodatan fokus stavit ćemo na još bolju i transparentniju komunikaciju s navijačima i lokalnom zajednicom, radit ćemo na vizualnom identitetu kluba i komunikaciji s gospodarskim subjektima, s ciljem privlačenja novih sponzora kad se ekonomska situacija vrati u normalu, a isto tako i na poboljšanju klupskog marketinga i odnosa s javnošću. Sve aktivnosti koje radimo i koje ćemo raditi u narednom periodu trebaju biti usmjerene na povećanje navijačke baze, s ciljem da KK Zadar dugoročno bude vodeći klub u državi, rezultatski i logistički.«