Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

SEKSUALNO (NE)UZNEMIRAVANJE »Važno je osigurati anonimnost zbog zaštite, zlostavljači su često na pozicijama moći«

26.02.2021. 15:23


Prepoznati seksualno uznemiravanje i na njega reagirati nije ‘preosjetljivost’. Nisi tražila, nisi preosjetljiva i nisi kriva! Zajedno možemo stvoriti siguran prostor za govor o seksualnom nasilju, društvo koje će znati reagirati i institucije u kojima neće biti prostora za ušutkavanje, zastrašivanje ili ponižavanje, istaknule su Čipke, neformalni feministički kolektiv osnovan iz želje za promjenom, boljim i solidarnijim zorama za sve, prošlog mjeseca.


Važno je osigurati anonimnost
Njihovo djelovanje, razumije se, nije stalo tek na prikupljanju negativnih iskustava na Sveučilištu u Zadru, ali i u ostalim društvenim sferama. Prije nekoliko dana sastale su se s rektoricom Dijanom Vican radi zajedničkog dogovora oko daljnjih radnji i aktivnosti koje bi sa strane Sveučilišta mogli poduzeti vezano za seksualno uznemiravanje i druga neprimjerena ponašanja.
Naime, na sastanku su rektorici iznijele svoje prijedloge, a od Sveučilišta su tražile pokretanje obrasca za prijavu neprihvatljivih ponašanja i kršenja odredbi Etičkog kodeksa Sveučilišta, koji bi omogućavao i anonimnu prijavu, a kojim bi se prijavitelju, bez obzira na to je li prijava anonimna ili potpisana, garantirala anonimnost tijekom podnošenja prijave i procesa njenog zaprimanja.
– Razni oblici neprihvatljivog ponašanja često ostaju neprijavljeni ponajprije zbog toga što studenti često ne znaju kome se mogu obratiti ni kako pokrenuti proces prijave. Upravo zbog toga smatramo da je važno jasno istaknuti gdje, kome i kako se može prijaviti. Također, važno je osigurati anonimnost zbog zaštite osobe koja prijavljuje jer su zlostavljači često na pozicijama moći, govori Lara Mandli uime Čipki.


Prepoznavanje neprihvatljivih oblika ponašanja
Osim toga, traže organiziranje raznih oblika predavanja i radionica za studente i nastavno osoblje o prepoznavanju i prevenciji svih oblika diskriminacije, kao i rodno uvjetovanog nasilja.
– Seksualno uznemiravanje, ali i razni oblici rodno uvjetovanog nasilja i diskriminacije, toliko su prihvaćeni i normalizirani da ih velik broj ljudi ne prepoznaje kao neprihvatljive oblike ponašanja o čemu nam svjedoče i reakcije okoline na ovakve akcije, objašnjava Mandli zašto smatraju da je nužno uvesti neki oblik edukacije, primjerice radionice ili predavanja.
Također, zahtijevaju osnivanje radne skupine koja će raditi na strategiji uklanjanja svih oblika diskriminacije i rodno uvjetovanog nasilja kao i na protokolu o postupanju u slučajevima uznemiravanja na temelju spola ili roda.
Kada je riječ o prikupljenim svjedočanstvima, najviše ih se odnosi na neželjene verbalne prijedloge i seksualne primjedbe, »poklanjanje« neželjene pažnje te na razne oblike diskriminacije na temelju spola, roda i seksualne orijentacije. Uz navedeno, česti oblici seksualnog uznemiravanja su razni neželjeni pozivi i poruke, neželjeni fizički dodiri, govor tijela, emocionalno proganjanje i seksualno podmićivanje.
Drago im je da je Sveučilište prepoznalo problem i brzo reagiralo te se, kao i čitava šira društvena zajednica nadaju uspješnoj i aktivnoj daljnjoj suradnji. Rektorica Vican opet je ponovila kako podržava svaku borbu protiv svakog oblika nasilja.