Svjetsko pjevačko natjecanje nosi ime zadarskog opernog pjevača

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U svijetu jedinstvena digitalna manifestacija
Autor: 
Ovo natjecanje, kao i planirana operna škola i Festival, veliki su doprinos kulturnom turizmu, ali i turizmu uopće, kako grada Zadra tako i cijele Zadarske županije. Osim toga, Zadrani će ovo ljeto imati mogućnost neke od ovih izvrsnih svjetskih pjevača slušati i uživo na koncertu i na radionicama Operne Škole u Zadru, poručuju iz organizacije
Horacio RODRIGUES
Nazvano je po opernom pjevaču Borisu Martinoviću, u čast 40 godina profesionalnog rada

U tijeku je polufinale svjetskog natjecanja za operne pjevače, profesionalce i studente, koje nosi ime poznatog Zadarskog opernog pjevača Borisa Martinovića. Međunarodnno natjecanje za solo pjevače Boris Martinović (International voice competition Boris Martinovich) je međunarodno natjecanje otvoreno za operne pjevače, pjevače klasične glazbe i pjevače operette svih nacionalnosti i bez granice u godinama.

U čast 40 godina profesionalnog rada

​Nazvano je po opernom pjevaču Borisu Martinoviću, u čast 40 godina profesionalnog rada i vrlo uspješne operne i koncertne karijere na najvišem svjetskom nivou. Boris Martinović, hrvatski pjevač rođen je u Zadru, 27. kolovoza 1955. Godine 1969. preselio se s roditeljima u New York, gdje je završio studij glazbe na Julliard School of Music. Debitirao je 1976. u Lincoln Centreu u New Yorku, a od 1981. nastupa i u velikim europskim kazalištima. Snimio je nekoliko CD-a kompletnih opera, npr. Knez Igor (A. Borodin) i Ivan Susanjin (M. Glinka). Svoje glavne uloge ostvario je u operama Carmen G. Bizeta, Hugenoti G. Meyerbeera i dr.
- Natjecanje je utemeljeno prošle godine na inicijativu Diane Martinović, supruge Borisa Martinovića, a kao dio velikog broja planiranih aktivnosti - koncerata, opernih predstava i radionica za solo pjevače - koje je Diana Martinović, uz suradnju američke tvrtke 7Arts Company i Zadarske Udruge za promicanje kulture i umjetnosti 7Ars, već počela provoditi u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Natjecanje nosi ime Borisa Martinovića u čast njegove iznimno velike operne karijere i priznanja u svijetu, rekla nam je Isabel Wat, osobna pomoćnica Diane Martinović koja sudjeluje u promociji ovog prestižnog natjecanja.
Finale natjecanja održava se 28. ožujka 2022. godine u a gledatelji će moći diljem svijeta moći pratiti prijenos uživo. Pjevači finalisti uključivat će se iz svojih zemalja u Broadcasting studio natjecanja i uživo pjevati žiriju i publici.

- Ovo je jedinstveno natjecanje i po tome što je prvo natjecanje u ovoj, digitalnoj, formi u svijetu, a i po tome što za jedan od ciljeva ima i promidžbu mladih talentiranih pjevača, rekla je Wat koja je dodala kako je ove godine nastupilo 130 pjevača iz 15 zemalja svijeta koji su se prijavili na natjecanje (SAD, Njemačka, Italija, Austrija, Slovenija, Latvija, Njemačka, Libanon, Francuska, Rusija, Kina, Koreja, Mađarska, Japan).

Doprinos zadarskom kulturnom turizmu

- Bilo je zainteresiranih i iz Hrvatske, ali, nažalost, nitko se nije prijavio. Nadamo se da će ubuduće biti i pjevača iz Hrvatske koji će se prijaviti na natjecanje jer je ovo izvanredna mogućnost i prilika svim mladim pjevačima da se promoviraju i lakše dođu do agenata i ugovora za posao, rekla je Diana Martinović.

***Više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista!

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno