Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Aktivan odmor na Rivijeri Paklenica

Autor:

25.03.2009. 23:00
Aktivan odmor na Rivijeri Paklenica


Mjesta snimanja i danas su sačuvana u svoj svojoj ljepoti, zbog čega ova područja obilazi znatan broj ljubitelja Winnetoua, što je potaknulo TZO Starigrad na organizaciju ove jedinstvene manifestacije, namijenjene ne samo fanovima, već svim ljubiteljima prirode i aktivnog odmora, kaže Marasović


Predsezona na Rivijeri Paklenica, po svemu sudeći, i ove će godine biti vrlo živa. Osmišljen je tako program pod nazivom “Aktivni odmor 2009. g.” s nizom zanimljivih manifestacija.
Na tiskovnoj konferenciji u Arsenalu u povodu otvorenja izložbe “Povijest penjanja na Paklenici” najavljen je i početak turističke sezone na Rivijeri Paklenica te su nam direktorica TZO Starigrad Marjana Marasović i voditeljica prezentacije NP Paklenica Dragica Jović rekli nekoliko riječi i o samom programu “Aktivni odmor 2009. g.”.
– Program obuhvaća niz manifestacija koje se tijekom turističke predsezone održavaju na Rivijeri Paklenica, dijelu zadarske regije na kojem sezona tradicionalno započinje s prvim znakovima proljeća, kaže Marasović, dodajući da će se u kanjonu Velike Paklenice po 10., jubilarni put, održati jedinstveno penjačko natjecanje “Mammut big wall speed climbing Paklenica 2009”. O samom penjačkom natjecanju ispričala nam je voditeljica promocije NP Paklenice Dragica Jović.
Sajam outdoor opreme
– Od 2000. godine Javna ustanova “Nacionalni park Paklenica” u kanjonu Velike Paklenice organizira jedinstveno penjačko natjecanje “Big wall speed climbing” ili brzinsko penjanje velikih stijena. Ove će se godine od 1. do 3. svibnja Međunarodni susret penjača “Mammut big wall speed Climbing – Paklenica 2009.” održati po 10. put, kaže Jović, ističući da će osim penjanja na programu biti još neke aktivnosti.
– Uz tradicionalno natjecanje u brzinskom penjanju i ove godine će se održati sajam outdoor opreme, Mammut test & feel turneja, natjecanje u brzinskom penjanju za djecu – II Rock Pillars Ocun Kid Speed PAKLENICA 2009. te 2. Trango World Paklenica Film Festival, rekla je Jović, dodajući da ovom natjecanju prethodi program “Tragovima Winnetoua” o čemu nam je govorila predsjednica TZO Starigrad Marjana Marasović.
– Prije više od 40 godina u Hrvatskoj su prema djelima njemačkog pisca Karla Maya snimani filmovi o Winnetouu. Po mnogima najatraktivnija mjesta snimanja nalaze se na području zadarske i susjednih regija, odnosno, na području nacionalnih parkova Paklenice, Krke i Plitvičkih jezera, Parka prirode Velebit i kanjona rijeke Zrmanje. Mjesta snimanja i danas su sačuvana u svoj svojoj ljepoti, zbog čega ova područja obilazi značajan broj ljubitelja Winnetoua, što je potaknulo TZO Starigrad na organizaciju ove jedinstvene manifestacije, namijenjene ne samo fanovima, već svim ljubiteljima prirode i aktivnog odmora, kaže Marasović, dodajući da program obuhvaća organizirane obilaske mjesta snimanja, videoprojekcije te druženje s članovima filmske ekipe.
Tragovima Winnetoua
– U zaseoku Marasovići, na ulazu u NP Paklenica, svi namjerni i slučajni posjetitelji će se moći okušati u jahanju i streličarstvu, a u petak 17. travnja s početkom u 20 sati će se u Marasovićima održati zabavni program uz logorsku vatru, roštiljadu i country glazbu. U sklopu ovogodišnje manifestacije otvorit će se i tematska izložba u nekadašnjem motelu hotela Alan gdje je boravila filmska ekipa za vrijeme snimanja, kaže Marasović, dodajući da su ovaj projekt podržali i HTZ te Ministarstvo turizma.
Nakon programa “Tragovima Winnetoua” i brzinskog penjanja slijedi i zanimljiv lipanjski program u kojemu se organiziraju Hike&Bike i Velebitski trekking.
– Od 2008. godine zadarska regija je bogatija za četrdesetak kilometara novih biciklističkih staza na podvelebitskom području. Ovaj projekt realiziran je na inicijativu TZO Starigrad, u suradnji s Općinom Jasenice, a uz podršku Općine Starigrad, sustava HTZ-a i Programa ujedinjenih naroda za razvoj. Tijekom Hike&bike tjedna će se organizirati pješačko-biciklističke ture, dok će se u subotu 13. lipnja održati 2. podvelebitska rekreativna biciklijada na koju su pozvani svi ljubitelji vožnje biciklom, kaže Marasović te dodaje da će 20. lipnja biti organizirano sedmo izdanje međunarodne utrke Velebit trekking.
– Utrka je u organizaciji Kluba pustolovnih sportova Multisport iz Zagreba. Ove godine kreće se od tunela Sveti Rok, preko Tulovih greda i Svetog brda, prema kanjonu Velike Paklenice. Natjecatelji u planinarskoj kategoriji trebat će prijeći 40, a “ultraši” 100 kilometara velebitskog terena, kaže Marasović, dodajući da je za turističku kategoriju predviđena manje zahtjevna ruta kroz kanjon Velike Paklenice, a dodjela nagrada i zajednički party održat će se uvečer u Starigradu-Paklenici.