Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Štakori i smrad u centru Zadra

Autor:

25.03.2009. 23:00
Štakori i smrad u centru Zadra

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Kanalizacija iz sedam zgrada, s ukupno 200-tinjak stanova, prolazi kroz tu cijev i izlazi na glavni kanalizacijski vod. Cijevi prolaze unutar dvorišta i između zgrada koje su u nadležnosti suvlasnika zgrade, odnosno samih stanara, a ne Odvodnje pa su stanari odgovorni za njihovo mijenjanje i popravljanje. Radovima se, međutim, jedan stanar protivi


Stanari zgrade u Zrinsko-frankopanskoj ulici već nekoliko mjeseci imaju problema s kanalizacijom koja im svako malo izbije u podrumu zgrade te poplave podrumi i drvarnice.
 – Ovo su stari zidani šahtovi i izgleda da se jedan od njih urušio te se cijev začepila i sad kanalizacija, koja tuda treba proći, izbija u podrumu naše zgrade. Tako već neko vrijeme “plivamo” u kanalizaciji, rekli su ogorčeno predstavnici nekoliko ulaza zgrade. Dodali su da im jednom tjedno dolazi i cisterna Odvodnje koja isprazni cijevi, ali uskoro se one opet začepe i kanalizacija opet poplavi drvarnice i atomsko sklonište u podrumu.
Oni su objasnili da kanalizacija iz sedam zgrada, s ukupno 200-tinjak stanova prolazi kroz tu cijev i izlazi na glavni kanalizacijski vod. No, cijev se, najvjerojatnije zbog dotrajalosti, urušila i došlo je do otežanog prohoda vode.
Štakori kao zečevi
Budući da se radi o cijevima koje prolaze unutar dvorišta i između zgrada, one su u nadležnosti suvlasnika zgrade, odnosno samih stanara, a ne Odvodnje pa su stanari odgovorni za njihovo mijenjanje i popravljanje.
 – Već nekoliko mjeseci imamo i pumpu koja gotovo cijelo vrijeme crpi tekućinu iz podruma, ali ona nije dovoljna jer se od fekalija ne može ući u podrum. O štakorima i smradu ne želimo ni govoriti. Štakori su veliki kao zečevi i strah nas je uopće izići iz stana jer svakodnevno naletimo na njih, a vrata ulaza ne možemo zatvoriti, a od smrada se ne možemo živjeti. Strah nas je da se ne razbolimo jer je ovo živi užas i zaraza, rekao je Siniša Pezelj, predstavnik stanara ulaza koji je najgore pogođen izljevima kanalizacije.
Osim njega razgovarali smo i s Ivanom Tomljenovićem, također predstavnikom jednog ulaza. Obojica se slažu kako ovaj problem, koji je u biti lako rješiv, treba što hitnije ukloniti.
Naime, kako su objasnili, treba promijeniti 15 do 20 metara kanalizacijske cijevi koja prolazi kroz dvorište zgrade i spojiti je na glavni vod. Kažu da ovo nije ni neka velika investicija jer se radi o cijeni radova između 15 i 20 tisuća kuna koja će se podijeliti na gotovo 200 stanova. Svi predstavnici stanara pa čak i obližnja ljekarna složni su da s radovima treba krenuti što hitnije.
Ipak radovi
No, rekli su nam, problem je što predstavnik jednog ulaza iz obližnje zgrade, a čiji je vod također priključen na ovu cijev, ne želi pristati na te radove niti sudjelovati u njihovu plaćanju.
Milan Keran, predstavnik koji ne želi sudjelovati u popravku, rekao nam je da je sustav kanalizacije izvrsno funkcionirao proteklih 50 godina te da je do problema došlo tek nakon nedavne rekonstrukcije Zrinsko-frankopanske ulice. On pretpostavlja da je cijev iz dvorišta tada krivo prespojena na glavni vod pa smatra da je to problem te za sve krivi Odvodnju.
Grgo Peronja, direktor Odvodnje, rekao je kako je upoznat s problemom te se Odvodnja skrbi samo za glavni vod koji je napravljen prema propisima. Kazao je kako zgrade skrbe o cijevima koje prolaze između njih te da su sami stanari odgovorni za sve popravke, ali to ne mogu zbog jednog ulaza.
Za kraj su predstavnici stanara Pezelj i Tomljenović rekli da su odlučili i dogovorili se krenuti u radove neovisno o tome što Keran ne želi sudjelovati u tome.
 – Ili ćemo mi sami krenuti s popravcima ili ćemo zabetonirati cijev prije našeg šahta pa će ostale zgrade poplaviti, ali to nije način, zaključili su.