Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Udruzi slijepih donirani čitač ekrana i govorna jedinica

Autor:

25.03.2009. 23:00
Udruzi slijepih donirani čitač ekrana i govorna jedinica

Foto: Vedran SITNICA



Zahvalio bih ovom prilikom supružnicima Vesni i Dušku Saboliću, ali i drugim volonterima koji su radili na ovoj akciji. Oni su prošle godine u prosincu došli na ideju o pomoći našoj udruzi, a imali su namjeru prikupiti sredstva za kupnju psa vodiča. S obzirom da mnogo naših članova nema računalo ili im, ako ga imaju, nedostaju neke dodatne jedinice, promijenili smo odluku, kazao je Vidaić


Humanitarna akcija “Imaš siće za vodiče”, koja je započela još u prosincu i to u sklopu manifestacije “Advent u Zadru 2008.”, a u cilju pomoći Udruzi slijepih Zadarske županije, jučer je uspješno privedena svom kraju.
Riječ je, naime, prikupljanju sredstava za kupnju računala za slijepe osobe, a zahvaljujući akcijama upriličenim u sklopu spomenute manifestacije, osobito u sklopu programa “Advent u ulici Borelli”, kada su svi građani imali priliku svoje priloge udijeliti u jednu od izloženih kasica, prikupljeno je ukupno 17.300 kuna. Ova su sredstva bila dovoljna za kupnju čitača ekrana za slijepe osobe i AnReadera – govorne jedinice za slijepe osobe koje su jučerašnjim skupom u prostorijama zadarske Udruge slijepih predane Mirjani Mrkeli i Branku Beganu, članovima Udruge.
 Senzibilizirati odgovorne
Primopredaji su stoga nazočili i Marinko Vidaić, predsjednik Udruge, Vesna Sabolić, iz Udruge Multiart Zadar koja je jedan od organizatora “Adventa u Zadru 2008.” i pokretača humanitarne akcije, te Mirjana Mrkela i Branko Began.
S obzirom da je i Udruženje obrtnika Zadar također jedan od inicijatora humanitarne akcije, Vidaić je ovom prilikom posebno zahvalio Stipi Kneževiću, predsjedniku Udruženja, te Radovanu Prstačiću, vlasniku tvrtke “Kapisiter” koji je u vrijeme “Adventa u ulici Borelli” Udruzi slijepih uručio ček u iznosu od pet tisuća kuna.
– Zahvalio bih ovom prilikom supružnicima Vesni i Dušku Saboliću, ali i drugim volonterima koji su radili na ovoj akciji. Oni su prošle godine u prosincu došli na ideju o pomoći našoj udruzi, a imali su namjeru prikupiti sredstva za kupnju psa vodiča. S obzirom da mnogo naših članova nema računalo ili im, ako ga imaju, nedostaju neke dodatne jedinice, promijenili smo odluku, kazao je Vidaić, kazavši da je to božićno vrijeme, vrijeme darivanja, za njih bilo plodonosno te da bi isto tako bilo lijepo da i ovo vrijeme korizme konačno senzibilizira odgovorne kako bi se poboljšali uvjeti života svih invalida.
 Zašto Vlada RH nema sluha?
– Vrijeme je da se za sve invalide u Hrvatskoj, osobito slijepe osobe čiji je dohodak za sljepoću sramotan, konačno nešto napravi. Biti najgori u Europi ne ide na čast niti jednoj vladi, stoga mi nije jasno zašto Vlada RH za nas nema sluha, kazao je Vidaić, istaknuvši da je Udruga slijepih Zadarske županije u svojim prostorijama do sada primila šest ministara te petnaestak saborskih zastupnika te da je osobno zvao premijera Hrvatske vlade koji ga nikada nije primio.
Podsjetio je i na to da je Hrvatski savez slijepih Vladi RH do sada poslao nekoliko prijedloga o formiranju modela kojim će biti obuhvaćeni svi invalidi, no niti na jedan od njih nisu dobili odgovor.
– Ovim smo potezom htjeli pokazati da je malo potrebno da se nekome puno pomogne. Svi oni koji su sudjelovali u ovoj akciji svjedoci su da nije bilo teško priložiti barem mali dio u izloženi kasicu i stoga hvala svim građanima i ugostiteljima na ovoj svesrdnoj podršci, kazala je Vesna Sabolić, nakon čega je uslijedila primopredaja ovih vrijednih predmeta, pri čemu je Branko Began srdačno zahvalio svima istaknuvši da je neizmjerno sretan jer će ubuduće sve ono što ne vidi konačno moći doživjeti sluhom.