Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarski kritičari oduševljeni Nightwishom

Autor: Siniša Klarica

25.03.2009. 23:00
Zadarski kritičari oduševljeni Nightwishom


Do današnjeg dana albumi Nightwisha prodani su u šesteroznamenkastim nakladama, a spotove poput onog za pjesmu Amaranth na youtubeu vidjelo je gotovo 16 milijuna ljudi. Dugogodišnji fanovi ove grupe najviše će zažaliti što u Zagreb ne dolazi Tarja Turunen, danas uspješna operna pjevačica, koja je grupi dala onaj prepoznatljivi štih, posebice izvedbama najsloženijih vokalnih dionica
Finska rock atrakcija Nightwish otvara 2. travnja u Draženovom domu u Zagrebu seriju ovogodišnjih rock-spektakla koji će pohoditi Hrvatsku i Zagreb. Nightwish, Depeche Mode, Beyonce i kao šlag povrh svega – kolovoški koncert U2-a, vraćaju Zagreb na kartu svjetsku rokersku kartu.
Pastoralna priča
Posebice zanimljiv je nastup grupe Nightwish. Priča o nastanku banda gotovo je pastoralna, a govori o tome da je Tuomas Huolopainen, spiritus movens grupe, 1996. godine otišao na kampiranje s nekolicinom prijatelja, kad se mu se vjerojatno pod zvjezadnim nebom dogodilo „ukazanje” pod nazivom Nightwish, prema jednoj od tri akustične pjesme koje su u to doba snimili: Nightwish, The Forever Moments i Etiäinen. Tadašnji članovi benda bili su vokal Tarja Turunen, gitarist Emppu Vuorineni, klavijaturist Tuomas Holopainen, a 1997. pridružio im se bubnjar Jukka Nevalainen. S obzirom da su htjeli malo žešći zvuk, a zbog istog su razloga i akustičnu gitaru zamijenili električnom, 1998. grupi se pridružuje Holopainenov prijatelj, basist Sami Vänskä.
Kad su Nightwish nedugo zatim nastupili u legendarnoj rock dvorani Lepakko u Helsinkiju, vjerojatno niti publika u Lepakku još nije naslućivala da se pred njom nalazi nešto što će uskoro prerasti u najpoznatiju finsku glazbenu grupu koja nastupa na gigantskim turnejama i koja diljem svijeta ima milijune poklonika.
Zahvaljujući medijima grupa je postigla u kratkom vremenu ono što legendarna skupina iz St. Louisa Pavlov’s Dog nisu uspjeli, pokoriti svijet rock-simfonijom i to za svega nekoliko tjedana. Heavy metal kao žanr koji ne dopušta prevelike utjecaje sa strane, spojio je u Nightwishu elemente ne samo gotičke noveslistike, simpho-rocka sedamdesetih, nego i cijeli jedan pokret vezan za nasade keltsko-germanske mitologije, uobličene u fenomenalnoj prstenovoj trilogiji. Monumentalne glazbene dionice koje je Pavlov’s Dog polovicom 70-tih promovirao kroz tadašnji pregresive rock sa snažnim hard i simpho utjecajem, Nigthwish je oubličio u seriju prije svega rokerskih, a zatim heavy-metal hitova. Nightwish je živo svjedočanstvo da se glazba ne može ukalupiti u trajne sterotipe, a posebice u odnose koji su prema nekim glazbenim teretičarima, nespojivi. Ta pitkost, posebno teškog glazbenog izričaja zaparavo im osigurava toliku slušanost izvan klasičnog miljea slijedbenika u crnim kožnim jaknama i istobojnim majicama.
Zanimanje za distorziju
– Činjenica je da je Nightwish u mnogočemu utjecao na moj glazbeni ali i novinarski rad, no ponajviše na moj ukus unutar žestoke glazbe. Imao sam sreću da sam ih mogao pratiti od samog početka i prvih albuma koncipiranih na tada neuobičajenim temeljima melodičnog metala, klasične simfonije i upečatljivog ženskog vokala, dakle kombinaciji koju su upravo oni popularizirali. Valja zbog toga cijeniti činjenicu da većina ljudi neupućenih u svijet metal glazbe upravo preko bendova poput Nightwisha, kao takozvane komercijalnije varijante težeg zvuka, prije ili kasnije upoznaju barem površinski dio tog žanra, što nerijetko dovede i do jačeg zanimanja za distorziju. Ono što je mene oduševljavalo kod tog benda je evolucija od albuma do albuma… Stoga album “Once” smatram nečim što će teško ponoviti i samim time meni je njihov najbolji rad do i od tada, to je album koji slobodno mogu uvrstiti u vrh vlastite top liste najupečatljivijih albuma, rekao nam je glazbeni urednik Radio-Centra Goran Paleka inače urednik i voditelj emisije “Hard Core metal show” i gitarist benda Rising Dream. Dodaje kako su Finci pogodili pravu kombinaciju glazbe, izvedbe i pristupa i to ih danas svrstava u ligu najuspješnijih bendova žestokog zvuka današnjice.
Do današnjeg dana albumi Nightwisha prodani su u šesteroznamenkastim nakladama, a spotove poput onog za pjesmu Amaranth na youtubeu vidjelo je gotovo 16 milijuna ljudi. Posebno “tragičan” događaj za sve fanove bilo je kontroverznao otpuštanje prve pjevačice Tarje Turunen i dolazak nove pjevačice Anette Olzon. Dugogodišnji fanovi ove grupe najviše će zažaliti što u Zagreb ne dolazi Tarja Turunen, danas uspješna operna pjevačica, koja je grupi dala onaj prepoznatljivi štih, posebice izvedbama najsloženijih vokalnih dionica.
Nikad prežaljena Tarja
Danas grupa nastupa u sljedećem sastavu: vođa grupe: Tuomas Lauri Johannes Holopainen – klavijature, Erno “Emppu” Vuorinen – gitara, Marco Hietala – bass, vokal, Jukka “Julius” Nevalainen – bubnjevi i Anette Olzon – vokal.
O toj promjeni i novom zamahu grupe glazbeni urednik Novog Radija Damir Košpić kaže:
– Nakon početnog akustičarskog razdoblja, Nightwish u grupu dovode ritam sekciju i okreću se takozvanoj power metal i symphonic metal glazbi s jakim utjecajem gothic rocka. Nightwish se smatraju osnivačima Symphonic metala, skupa sa sličnim bandovima kao što su Epica, Therion, Visions of Atlantis te Within Temptation. Za one koji nikad nisu slušali glazbu grupe “Nightwish” pokušat ćemo je opisati kao neobičan spoj gotovo opernog soprana pjevačice Tarje Turunen i bombastičnog, simfoničnog, epskog i teatralnog heavy-metal zvuka. Danas su “Nightwish” svjetska glazbena atrakcija, grupa koja je prodala preko 3 milijuna primjeraka svojih albuma i DVD-a, govori Damir Košpić inače poznati basist nekadašnje gupe Boa i zadarskog Foruma.
Upitna akustika
Košpić kaže da je promjena na vokalu donijela novi kvalitet grupi i kako se bivša članica švedske rock grupe “Alyson Avenue” Anette Olzon očito odlično snašla. To potvrđuje i činjenica da je grupa svoje najveće svjetske uspjehe imala upravo s pjesmama “Amaranth” i “Bye, Bye Beautiful”, koje je otpjevala upravo Anette Olzon.
– Još jedan zanimljiv podatak koji govori Anetti u prilog. Video spot za pjesmu “Amaranth” pregledan je preko 21 milijun puta na YouTube-u, čime je postao jedan od najgledanijih video spotova u povijesti tog popularnog website-a, kaže Košpić ističući da će posebna zanimljvost zagrebačkog koncerta biti kako se Anette Olzon, snalazi prilikom izvođenja pjesama koje je originalno i jedinstveno otpjevala Tarja Turunen.
Košpića još više brine izbor dvorane “Dražena Petrovića” za koncert.
– Ton majstori grupe “Nightwish” imat će jako težak posao ozvučiti band u dvorani koja jednostavno nije pogodna za održavanje rock koncerata, a slušati “Nightwish” bez dobrog sounda je kao jesti jaje bez soli, kaže poznati zadarski roker.
Kao što je poznato, “Nightwish” će nastupiti 2. travnja u Zagrebu u dvorani “Dražen Petrović”, u okviru svoje svjetske turneje “Dark passion world tour” kojom promoviraju svoj zadnji i iznimno uspješan album iz 2007.