Zaštićene ptice zbog šteta "platile" 350.000 kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
vransko_jezero
Ivan JAMIČIĆ
Mještani tvrde da im ptice uništavaju i poljoprivredne kulture

U Pakoštanima je jučer upriličeno potpisivanje ugovora o isplati naknade za 23 poljoprivrednika za pričinjenu štetu koju su u razdoblju od 2006. do 2008. godine na poljoprivrednim kulturama na području ornitološkog rezervata Parka prirode Vransko jezero prouzročile strogo zaštićene vrste ptica. Ugovor s poljoprivrednicima su ispred Ministarstva kulture potpisali ravnatelj Uprave za inspekcijske poslove zaštite prirode Krešimir Ilić i stručni suradnik Marko Trošić. Poljoprivrednicima koji su potpisali ugovor bit će isplaćeno 350.000 kuna, od 600 do 60.000 kuna. Od 34 odštetna zahtjeva, 23 su pozitivno riješena, dok je preostalih 11 zahtjeva proslijeđeno na daljnji postupak, jer se poljoprivredne površine nalaze na rubnim dijelovima Parka prirode Vransko jezero.

Oštra zima i ptice močvarice

Nakon potpisivanja ugovora s poljoprivrednicima u općinskoj zgradi je upriličena tiskovna konferencija na kojoj su nazočili i pakoštanski načelnik Milivoj Kurtov, donačelnik Neven Lokin te ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Vransko jezero Ivica Prtenjača.

- Nadasve je značajno da Ministarstvo kulture sve više prepoznaje značaj prirode. Štoviše, unatoč dobro poznatoj teškoj financijskoj godini, pozitivo je riješila 23 zahtjeva poljoprivrednika ovog kraja te odobrila isplatu 350.000 kuna, naglasio je Ilić nakon što je prenio pozdrave ministra Bože Biškupića i državnog tajnika Zorana Šikića.

Najviše šteta na poljoprivrednim kulturama pričinjeno je tijekom 2006. godine kada se uslijed oštre zime Vransko jezero zaledilo te su zaštićene ptice močvarice koje Vransko jezero koriste kao važno odmorište, hranilište i zimovanje, bile "prisiljene" potražiti hranu na povrtlarskim kulturama na obližnjim poljoprivrednim površinama ovdašnjih poljoprivrednika.

Budući da je govorio o Vranskom jezeru kao svojevrsnom fenomenu u krškom području Dalmacije, načelnik Kurtov je poručio "budemo mi i svi poklonici prirode i zdravog življenja držali krilatice: ovaj lijepi kutak prirode naslijedili smo od predaka da ga očuvamo za buduće naraštaje".

Okončan spor

- Da bi sve bilo dovedeno u svoju pravu funkciju treba još donijeti valjani prostorni plan na temelju kojeg će se napraviti desetogodišnji plan upravljanja parkom. Prostorni plan je izrađen te će uskoro biti stavljen na javni uvid u Zavodu za urbanizam Zadarske županije i svim jedinicama lokalne samouprave na čijim teritorijima se nalazi park. Potom prijedlog prostornog plana treba usvojiti Hrvatski sabor, najavio je Kurtov dodajući kako kreće projekt obnove starih mlinica koje će se poput Maškovićeva hana u Vrani biti u funkciji turističkog proizvoda.

Kao što je dobro znato već godinama traju nesuglasice mještana okolnih sela s Upravom Parka zbog zabrane ribolova, a mještani tvrde da im ptice uništavaju i poljoprivredne kulture. Nedavnim polaganje ribolovnih ispita sada je ribolov legaliziran, posebno kada je u pitanju domicilno stanovništvo, jer zakon o slatkovodnom ribarstvu kaže da su osnovni dokumenti svakog ribolovca uvjerenje o položenom ribarskom ispitu, godišnja dozvola nositelja gospodarenja i članska iskaznica matične udruge. A jučerašnjim potpisivanjem ugovora okončan je i dvogodišnji spor oko isplata naknade za štetu koju su počinile visoko zaštićene ptice na poljoprivrednim usjevima. Dakako, za 23 poljoprivrednika na području ornitološkog rezervata, dok preostalih 11 poljoprivrednika koje svoje posjede imaju na rubnim dijelovima, tek očekuju pozitivno rješenje njihovih zahtjeva te potom i potpisivanje ugovora o isplati financijskih naknada.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno