Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Klub se spasio, za radnicima se nije ni zajecalo

Autor: Teuta Babajko Jamičić

25.03.2010. 23:00
Klub se spasio, za radnicima se nije ni zajecalo

Foto: Vedran SITNICA



Mnogo ste obećali, malo napravili, puno više mogli, tako je glasila ocjena vijećnice Glasovac * U 10 mjeseci, koliko je prošlo otkako sam izabran za gradonačelnika, časno sam i predano obavljao svoj posao, a tako mislim nastaviti i u budućnosti, rekao je Vrančić


Zadarski gradski vijećnici odradili su još jednu maratonsku sjednicu Gradskog vijeća. Atmosfera je dovedena do usijanja već na samom početku kada je gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić podnio šestomjesečno izvješće o svom radu, dakle od početka mandata u svibnju do kraja prosinca prošle godine.
Iako je izvješće o gradonačelnikovom radu većinom glasova prihvaćeno i to uz pljesak koalicijskih partnera, oporbeni vijećnici nisu štedjeli kritike na račun dr. Vrančića i njegovih suradnika. Osobito oštre bile su SDP-ove vijećnice Ingrid Antičević Marinović i Sabina Glasovac.
– Mnogo ste obećali, malo napravili, puno više mogli, tako je glasila ocjena vijećnice Glasovac za šestomjesečni rad zadarskog gradonačelnika.
Što je s obećanjima radnicima?
Uz to, Glasovac se osvrnula na gradonačelnikova predizborna obećanja, odnosno prioritete vezane za očuvanje radnih mjesta i radničkih prava te mu zamjerila što je s jedne strane odbio pomoći radnicima Peveca kad su ostali bez posla, a s druge strane, kako je kazala, glasno je zajecao i uputio apel gospodarstvenicima za spas Košarkaškog kluba Zadar.
– Zašto se niste vodili prioritetima kada su radnici Peveca i mnogih drugih firmi ostali bez posla? Zašto za njih niste uputili apel gospodarstvenicima ili barem osnovali Fond za pomoć nezaposlenima? Kad je u pitanju svetinja, KK Zadar, bili ste ažurni, no što je s radnicima koji su ostali bez posla, za njih nitko nije glasno zajecao, oštra je bila Glasovac.
Zadarski gradonačelnik dr. Vrančić pojasnio je kako se ne može vući paralela između pomoći radnicima Peveca i KK Zadra. Vezano za nezaposlenost, dr. Vrančić je istaknuo kako je u Zadru situacija znatno bolja nego u drugim hrvatskih gradovima. U Zadru je oko 9 tisuća nezaposlenih, što znači oko 10 posto, a kako još uvijek nije riječ o alarmantnim brojkama, dr. Vrančić je najavio analizu situacije nakon turističke sezone. Ovisno o brojkama, odlučit će se tada o osnivanju Fonda za pomoć nezaposlenima.
– Moj mandat traje četiri godine. U 10 mjeseci, koliko je prošlo otkako sam izabran za gradonačelnika, časno sam i predano obavljao svoj posao, a tako mislim nastaviti i u budućnosti. Plan razvoja Zadra postoji, riječ je četverogodišnjem planu, koliko i traje moj mandat, a u prvih šest mjeseci realizirali smo značajan dio tog plana. Iako čujem kritike kako je većina projekata u početnoj, odnosno pripremnoj fazi, to mogu omalovažavati i ismijavati samo oni koji nikada u životu ništa nisu radili. Naime, oni koji rade znaju koliko pripreme oduzimaju vremena i koliko su one važan dio cjelokupnog posla, kaže dr. Vrančić, dodajući se u proteklih 10 mjeseci, unatoč kriznim vremenima, realizirani brojni projekti.
Nova turistička atrakcija
Među najvažnijim realiziranim projektima u prvih šest mjeseci svoga rada, dr. Vrančić je istaknuo povećanje naknade za opremanje novorođenog djeteta, sufinanciranje redovitog programa predškolskog odgoja u privatnim vrtićima, novu organizaciju autotaksi prijevoza, javnosti otvoren rad Gradske uprave, konsolidaciju Gradskog proračuna, uspješnu turističku sezonu…
– Turizam je na sreću, ali i nažalost, naša najvažnija gospodarska grana te je kao takvu moramo njegovati. Lani smo, unatoč kriznim vremenima, ostvarili dobre turističke rezultate, a tako ćemo, nadam se, nastaviti i ove godine. Sezona je pred vratima, pripreme su u punom jeku. U završnim smo pregovorima za jednu novu turističku atrakciju kao i za mega koncert koji će dati pečat ovogodišnjoj turističkoj sezoni u Zadru, kaže dr. Vrančić.
Burna rasprava u Gradskoj vijećnici nastavila se i kada je na dnevni red došla Odluka o raspisivanju javnog natječaja za zamjenu nekretnina. Riječ je o nastavku prošlogodišnje priče, odnosno želji Grada Zadra da kupi teren na kojemu je Sportski centar Bagat. Podsjetimo, taj Centar bio je dio stečajne mase propale Tvornice šivaćih strojeva Bagat, koju je u konačnici kupio privatni vlasnik. No, Grad Zadar je detaljnim planom uređenja tog područja definirao da na tom prostoru može biti samo nogometno igralište i prateći sportski sadržaji. Sada, Grad Zadar ciljano raspisuje javni natječaj za zamjenu nekretnina, kojim nudi svoja zemljišta na Smiljevcu, Vidikovcu i Belafuži za teren na kojemu je Sportski centar Bagat. Kako je riječ o zemljištima čija je vrijednost oko 17 milijuna kuna, koja se nude u zamjenu za teren s nogometnim igralištem, koje je Ivan Jurjević, vlasnik građevinske tvrtke “Lignum”, 2004. godine kupio za 7,5 milijuna kuna, oporbeni vijećnici izrazili su sumnju kako je riječ o sumnjivom, namještenom poslu.
Pogoduje li Grad Jurjeviću?
Rasprava o višemilijunskom poslu između Grada Zadra i građevinske tvrtke “Lignum” otišla je toliko daleko da je SDP-ova vijećnica Ingrid Antičević Marinović najavila kako će pozvati USKOK da ispita cijelu situaciju jer se ovakva zamjena nipošto ne smije dogoditi.
– Kada se teren nudio za 7,5 milijuna kuna Grad Zadar ga nije htio kupiti, navodno se nije imalo novca. Danas, kad su krizna vremena, za isti teren su spremni dati 17 milijuna kuna. Očito se nekome žuri, nekome se pogoduje. Za dječje vrtiće, škole i stanove nema terena, a sada za zamjenu za Sportski centar Bagat ima, kritizirala je oštro Ingrid Antičević Marinović, ističući kako ovo više nije priča za naivne već za USKOK.
Gradonačelnik dr. Vrančić pokušao je objasniti oporbenim vjećnicima razloge zbog kojih se Grad Zadar odlučio na zamjenu nekretnina. Interes i potreba Grada Zadra je da dobije teren gdje je Bagatovo igralište jer tamo će se graditi školska dvorana za Tehnički školski centar te nogometno igralište s pomoćnim terenom. Dvorana za tenis također ostaje. Kako Grad Zadar nema financijskih sredstava, jedini mogući način je zamjena zemljišta, zbog čega se išlo na raspisivanje javnog natječaja.
– Grad Zadar želi kupiti Bagatovo igralište. To nema nikakve veze s vlasnikom tog terena. Naš jedini interes je dobivanje Bagatovog sportskog centra. No, sada novaca nemamo, jedina mogućnost je zamjena zemljišta zbog čega smo i raspisujemo javni natječaj. Stoga, tu nema nikave tajne, zamjena terena je jedini mogući način da Grad Zadar postane vlasnik, kaže dr. Vrančić, navodeći kako je druga mogućnost odustajanje od svega, što Grad Zadar nema namjeru napraviti jer je na zemljištu predviđena gradnja dodatnih sportskih sadržaja, sportske dvorane za TŠC, nogometno igralište s tribinama za 2.000 gledatelja, teren za mali nogomet i nekoliko teniskih terena.
Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćena su izvješća o radu ustanova u kulturi kojima je osnivač Grad Zadar, Znanstvene knjižnice, Gradske knjižnice i Hrvatskog narodnog kazališta Zadar. Također, prihvaćena su izvješća o radu dječjih vrtića „Radost” i „Sunce” te Dječjeg vrtića za djecu s posebnim potrebama „Latica”. Gradsko vijeće usvojilo je i Program poticanja razvoja poljoprivrede i ribarstva na području Zadra te Analizu stanja sustava zaštite i spašavanja na području grada Zadra i Smjernice za organizaciju i razvoj sustava zaštite i spašavanja. Prihvaćena je i Odluka o kriterijima i načinu provođenja ocjenjivanja službenika i namještenika upravnih tijela Grada Zadra.


 BOLJŠEVICI ILI ANTIFAŠISTI




Tijekom rasprave o izvješću o radu zadarskog gradonačelnika, SDP-ov vijećnik Željko Ivančević, kritizirao je prezentaciju Zadra prema vani, koju je prema njegovim riječima dr. Vrančić naslijedio od svog prethodnika. Ivančević je prije svega kritizirao bacanje petokrake, kaže, Vrančić naslijedio od Živka Kolege.
– HDZ razlikuje boljševizam od antifašizma, mi smo daleko veći antifašisti od vas. Mi nismo boljševici, vi se odrecite boljševizma, poručio je Kolega, predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra, SDP-ovom vijećniku.
Dr. Vrančić se našalio kako je Ivančević dobio zadatak da s političke strane kritizira izvješće o njegovom radu.
– HDZ podržava antifašizam jer to je civilizacijski doseg. No, komunizam i antifašizam nikako ne mogu biti isto. Ja podržavam antifašizam, no od mene ne očekuje da stavljam vijence pod petokrakom, jasan je bio dr. Vrančić.